Skiskyting

Norges VM-dronning var i trøbbel. Så kom opphentingen som ga nytt gull.

Marte Olsbu Røiseland leverte en enorm sisterunde og spurtet inn til sitt femte VM-gull og sin syvende medalje i Anterselva.

Marte Olsbu Røiseland (i midten) jubler for VM-gull på søndagens fellesstart.
  • Sebastian Backe Eriksen
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

OSLO/ANTERSELVA: Tre nordmenn var blant de største favorittene til medaljene på kvinnenes fellesstart i skiskytter-VM.

Lenge så det derimot ut som at både skytingen og farten i langrennssporet var for dårlig for alle tre, men da favorittene foran begynte å bomme på stående kom en jagende Marte Olsbu Røiseland som en rakett bakfra.

Norges VM-dronning åpnet svakt, men da alle foran henne bommet på siste skyting, var Røiseland plutselig med i gullkampen igjen.

Hun gikk ut 14 sekunder bak Dorothea Wierer, men på ren vilje kjempet hun seg opp i ryggen på hjemmefavoritten.

Med helt enorme ski gled hun også fra Wierer inn mot en fullsatt stadion i Anterselva og tok sitt femte gull i VM.

– Det var så tungt i dag og jeg bare raste nedover på listene etter liggende skytingen. Men plutselig så var gullet innen rekkevidde og da bare klikket det i hodet mitt. Det var så gøy, sa en smørblid Røiseland til NRK etter gullet.

Litt vemodig

Med sine to bronser i tillegg, har altså Røiseland tatt utrolige syv medaljer på sju øvelser i Anterselva. Det er intet mindre enn historisk.

– Det er ikke til å tro. Jeg har tatt syv medaljer på syv øvelser. Og fem gull. Det er nesten ikke til å tro.

Da hun møtte Aftenposten og den skrivende pressen etterpå, var hun fortsatt i skyene etter den historiske prestasjonen.

– Det å avslutte mesterskapet med en gullmedalje ... Det kunne ikke blitt bedre. Jeg kan ikke tenke meg at dette mesterskapet skulle vært noe bedre. Det har vært en drøm. Litt trist, for jeg kommer aldri til å få oppleve noe slikt igjen. Det er helt vilt.

Les også

– Det er litt kjipt at det har gått så bra

Det ble en uhyre spennende duell mellom de to VM-stjernene Dorothea Wierer og Marte Olsbu Røiseland. Til slutt var det den norske skiskytteren som var sterkest.

Så sliten ut fra start

To av tre nordmenn åpnet feilfritt. Marte Olsbu Røiseland var den eneste norske som måtte i strafferunden på den første skytingen. Men det var flere av favorittene som bommet, deriblant dobbel gullvinner i VM Dorothea Wierer, svenske Hanna Öberg og tyske Denise Herrmann.

De tre sistnevnte hentet nesten tetfeltet inn til andre skyting, mens Røiseland så ut til å ha en svakere dag i sporet og måtte slippe favorittene.

– Her er det noe som ikke stemmer for Marte Olsbu Røiseland. Det er helt åpenbart, kommenterte Andreas Stabrun Smith.

Og da de tre nevnte favorittene fylte på andre skyting, mens både Røiseland, Eckhoff og Tandrevold bommet hver sin gang, så veien mot norsk VM-medalje plutselig lang ut. Etter rennet innrømmet Røiseland at tanken da ikke nødvendigvis var på gull.

– Jeg tenkte «det her er ikke min dag, men jeg skal nyte det her og gå med en god følelse og kose meg».

Men det skulle skytes to ståendeserier før medaljene skulle deles ut, og som så mange ganger før var det her utslagene kom.

Les også

Johaug føler seg urettferdig behandlet: – Jeg blir lei meg

Marte Olsbu Røiseland (i midten) sammen med sølvvinner Dorothea Wierer og bronsevinner Hanna Öberg.

Skjøt seg inn i gullkampen igjen

Hermann bommet hele fire ganger. Wierer klarte seg med én, mens franske Julia Simon gikk ut i ledelsen med sitt tredje fulle hus. Nærmest fulgte Öberg, som hadde mye å revansjere etter lørdagens stafettduell mot Røiseland.

For Norge bommet Tiril Eckhoff én gang, men seilet opp som Norges eneste sjanse på medalje da hun gikk ut 40 sekunder bak lederen. Opp til pallen var det 20 sekunder.

Røiseland og Tandrevold fulgte like bak Eckhoff igjen, men begge to leverte en solid runde i sporet. Dermed var alle nordmennene til en viss grad med i medaljekampen, men var avhengige av at det ble bommet foran.

Inn til siste skyting var det fire kvinner som kom samlet. Men da alle foran bommet, var plutselig medaljekampen helt åpen.

Den muligheten benyttet Røiseland seg av. Hun smalt ned alle fem blinkene og gikk ut på annenplass. Foran gikk hjemmefavoritten Wierer ut, men Røiseland var kun 14 sekunder bak. Hun tenkte først at hun skulle sikre sølvet, men så fikk hun en beskjed av en trener om at hun tok innpå. Det fikk henne til å skjønne at gullet var innen rekkevidde.

Røiseland kom seg opp i ryggen, og kjørte fra Wierer inn mot stadion. Røiseland røpet at hun lot seg inspirere av måten hun selv ble parkert av Denise Herrmann i kampen om sølvet på jaktstarten tidligere i mesterskapet.

– Jeg tenkte jeg skulle rykke på samme plass som Denise. Jeg visste ikke hvor nærme hun (Wierer) lå, så jeg gikk bare alt jeg hadde helt til mållinjen. Jeg er så fornøyd med at jeg klarte det, sa Røiseland.

Dermed ble hun historisk med sin syvende medalje av syv mulige i Anterselva.

Les mer om

  1. Skiskyting
  2. Marte Olsbu Røiseland
  3. Skiskytter-VM