Skiskyting

Østerriksk politi: Derfor etterforskes norske Anders Besseberg

Østerriksk Økokrim kom i dag med litt flere detaljer rundt etterforskningen av IBU og skiskytterpresident Anders Besseberg.

Anders Besseberg og generalsekretær i IBU, Nicole Resch, (t.v.) er begge i østerriksk politis søkelys.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

I en pressemelding som ble sendt ut av østerriksk Økokrim (Wirtschafts- und Korruptionsstatsanwaltschaft) blir det gjort klart at årsaken til at politiet aksjonerte. Det handler om flere tilfeller hvor russiske skiskytterutøvere under VM i Hochfilzen i Østerrike i 2017 var dopet og at de på den måten tilegnet seg urettmessige premiepenger.

I pressmeldingen blir det ikke nevnt navn på dem som er mistenkt i saken, men det blir gjort klart at det er mistanke om at noen har tatt imot penger for å skjule positive dopingsaker. De skal funksjonærer i IBU og ledere og idrettsutøvere i det russiske skiskytterlaget»

– Det er en mistanke om at det i flere dopingsaker (slik WADA har rapportert) ikke ble reagert adekvat (for eksempel ved utestengelse) og bestikkelser i størrelsesorden 300.000 dollar (ca 2,3 millioner kroner) er mottatt eller lovet, heter det i meldingen fra østerriksk Økokrim.

Les også

Hemmelig WADA-rapport skal ligge bak etterforskningen av Besseberg

Russerne etterforskes

I pressemeldingen blir det også slått fast at det ikke bare er de to tidligere nevnte IBU-toppene, president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch, som er under etterforskning. Også russiske utøvere og ledere er ifølge denne meldingen blant de mistenkte i dette som blir primært ansett som en svindel/korrupsjonssak av østerriksk politi.

Det blir slått fast at beløpet det handler om i bestikkelser er 300.000 dollar (ca. 2,3 millioner kroner) og svindel av premiepenger 35.000 euro (330.000 kroner).

Les også

Norsk skiskyttertopp kan ikke forstå hvorfor han etterforskes av politiet: – Dette er dopingrelatert

Harde straffer

Det blir også opplyst om at det også er foretatt husransakelser i Tyskland i tillegg til ved IBU-hovedkvarteret i Salzburg og hjemme hos IBU-sjef Anders Besseberg i Norge.

I sin melding til pressemelding blir også strafferammene for de forskjellige forbrytelsene listet opp. Dersom det er snakk om doping er rammen opp til 6 måneders fengsel eller bot. Strafferammen for svindel er opp til 3 års fengsel, mens rammen for bestikkelser er opp til 6 års fengsel.

I et intervju med Aftenposten onsdag ettermiddag gjorde Anders Besseberg det klart at han ikke helt forstår hvorfor østerriksk politi har gått til aksjon.

– Jeg personlig føler ikke at jeg har gjort noe galt.

WADA-rapport

Den franske avisen Le Monde publiserte onsdag kveld en med tittelen «Slik kjøpte Russland internasjonal skiskyting» hvor de viser til en hemmelig rapport fra WADA om saken. Her ble det påstått at saken mot IBU handler om korrupsjon.

I går kveld var Anders Besseberg helt klar på at han ikke har tatt i mot penger fra noen.

- Har du mottatt penger fra Russland for å «fremme russlands interesser»? spurte Nettavisen i et intervju med IBU-toppen.

- Nei, det har jeg ikke, var svaret som Besseberg ga da.

Anders Besseberg har vært president i Det internasjonale skiskytterforbundet siden det ble dannet i 1992. Han blir sett på som den som gjorde sporten om fra noe for litt spesielt interesserte til en stor TV-sport i store deler av Europa.

Les mer om

  1. Økokrim
  2. Skiskyting