NRK med oppsiktsvekkende VM-tall: - Folk er klin gærne etter sport

Sjekk hvor mange nordmenn som fulgte sist helgs innskyting på NRK.

Det har vært svært gode TV-tall for NRK så langt i VM. Her jubler de norske stafettjentene for gull fredag.

HOLMENKOLLEN (Aftenposten): Så langt har VM vært et litt skuffende sett med norske mesterskapsøyne. Selv om Tiril Eckhoff og stafettjentene har sørget for to norske gull, har blant annet gull på herresiden uteblitt.

Men i NRK er det ikke grunn til å deppe. For kanalen, som er såkalt «host broadcaster» (ansvarlig for produksjon av TV-sendingene til alle som sender i sine land), opplever gode TV-tall.

Les også

Hegle Svendsen utelukker ikke å bytte skimerke

Innskyting på topp 10-liste

Spesielt sist helgs overføring av skiskytterjentenes innskyting før jaktstarten er oppsiktsvekkende. Hele 780.000 nordmenn satt klistret og så løperne gjøre de siste forberedelsene på stadion.

POPULÆRT: Janne Fredriksen er redaksjonssjef i NRK-sporten, og kan glede seg over at kanalens nye konsept med direktesendt innskyting er blitt en stor suksess.

— Det er så deilig at det norske folk elsker sport. Det får vi bekreftet gang på gang. Helt nydelig, sier redaksjonssjef i NRK-sporten, Janne Fredriksen, til Aftenposten.

Les også

Gamblingen som ga gull

Etter at Ole Einar Bjørndalen hadde gått inn til sølv bak VM-kongen Martin Fourcade på søndagens jaktstart, fortsatte folk å følge kanalens TV-sendinger. Drahjelpen var derfor god da NRK sendte jentenes innskyting direkte. Akkurat det, som målte 778.000 seere, var inne på topp ti-listen over mest sette programmer i uke 9. — Folk er klin gærne etter sport. Det forstår vi når 690.000 følger langrenn fra Canmore på NRK 2. Det er årtusen-rekord på NRK 2, sier Fredriksen.

Prøveprosjekt i VM i fjor

Ideen om å sende innskytingen på direkten kommer fra kommentator Andreas Stabrun Smith. Første gang de prøve det ut var i VM i finske Kontiolahti i fjor.

— Da hadde vi ikke forutsetninger for å gjøre det ordentlig og spennende nok. For det krever litt ekstra å produsere dette godt. Det krever flere kameraer og lyd. Vi jakter dialogen mellom trener og utøver. Vi er opptatt av hva treneren sier til utøveren og hva utøveren spør treneren om.

Les også

Solemdal nær sammenbrudd før stafetten

NRK har fire kameraer inne på standplass, i tillegg til et lite studio hvor Stabrun Smith og ekspert Halvard Hanevold kommenterer det som skjer direkte.

— Dette var tenkt som et tilbud til de som var interesserte. Og det er ikke noe bedre sted å være enn der det skjer når utøverne har sin innskyting. Vi er opptatt av nærhet til utøverne, den dialogen som er på standplass mellom trener og utøver, det er ganske kult, sier NRK-kommentatoren.

Les også

Gulljentene får beholde gullskoene

350 personer lager VM i NRK

— Men at det skulle bli det tiende mest sette programmet den uken er egentlig helt vanvittig. Det forteller at vi har truffet, sier Stabrun Smith.

— Du har de gangene det skjer noe. Tiril Eckhoff har for eksempel hatt noen greier med børsa si et par ganger. Da er det utrolig kult å ligge tett på. Selv om ikke landslaget oppfatter det som dramatisk, tror jeg det norske folk gjør det. Hva skjer? Blir hun usikker?, sier Fredriksen.

Det krever en del for å lage VM på fjernsyn. NRK har selv 100 personer i sving. De lager TV-sendinger, radio og jobber på nett. I tillegg kommer 170 personer som er involvert gjennom oppgaven som «host broadcaster». Totalt er det 350 stykker som jobber med VM i NRK.

Det er over 50 TV-kameraer ute i løypen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien: