Skiskyting

«Nesten-Bø» ble verdensmester: - Hva skjedde nå, egentlig!?

Han hadde blitt nummer fire i tre av tre individuelle renn i VM. I det fjerde skulle Johannes Thingnes Bø endelig lykkes.

Johannes Thingnes Bø hedres for gullet under blomsterseremonien. Martin Fourcade (t.v) og Ole Einar Bjørndalen (t.h).
  • Kurt B.M. Haugli

HOLMENKOLLEN: «En, to, tre — på det fjerde skal det skje», sier reglen. Og det kunne knapt stemt bedre for Johannes Thingnes Bø. For etter å ha blitt nummer fire på alle de tre individuelle distansene så langt i VM på hjemmebane, skulle han omsider lykkes.

For på den avsluttende fellesstarten spurtslo stryningen VM-kongen Martin Fourcade etter en thrilleravslutning.

- Hva skjedde nå, egentlig!? utbrøt gullvinneren til NRK like etter målgang.

Johannes Thingnes Bø vant fellesstarten i VM i Holmenkollen.

— Nå har jeg skjelven i beina. Dette er helt rått, fortsatte han.

- Imponert

Etter å ha mottatt medaljen og hørt nasjonalsangen i Holmenkollen, var smilet fortsatt like bredt.

- Skulle jeg tatt en tatovering, så måtte det blitt denne datoen, sa Thingnes Bø, før storebror brøt inn:

— Så hvis noen ser meg og Johannes ved en tatoveringskjappe i Oslo i natt, så må dere rope «varsko her!»

Han var stolt av selvsagt stolt av sin lillebror etter gulløpet.

— Jeg er ekstremt imponert, og veldig stolt og glad. Han fortjente det så hardt. Han har blitt nummer fire tre ganger, men de samler han ikke på, sa storebror Bø til statskanalen.

— Jeg blir ikke overrasket over Johannes lenger. Han har et rått talent, sa Bø til pressen mens lillebror gikk fra intervju til intervju i pressesonen på stadion i Kollen.

Ny Bjørndalen-medalje

Superveteranen Ole Einar Bjørndalen fullførte et strålende mesterskap med å ta bronsen. Med feilfri skyting hang han lenge med både Bø og Fourcade på den siste runden, men han klarte ikke å hamle opp med de to kamphanene mot slutten.

- Jeg var litt sliten i dag, men jeg klarte å fokusere på skytingen. Heldigvis hadde jeg spart opp litt krefter underveis, så jeg følte meg ganske sprek på slutten. Kanskje jeg burde forsøkt å henge på Johannes da han rykket? spurte tidenes mestvinnende skiskytter retorisk.

  • Fikk «kjeft» av ektemannen før hun skulle gå

Han har tatt gull, sølv og bronse i de individuelle konkurransene i mesterskapet.

— Det er fantastisk. Det var også utrolig gøy at Johannes vant i dag. Det har han fortjent, sa Bjørndalen til NRK.

— Jeg var sikke rpå at han skulle ta Fourcade i spurten. Jeg kjenner de to løperne så godt, så jeg var sikker, sa Bjørndalen senere.

Tarjei Bø ble nummer seks med to strafferunder, mens ankermannen fra stafettlaget, Emil Hegle Svendsen, hadde en tung dag og ble nummer 28. Men den plasseringen kunne blitt bedre om han ikke hadde stoppet opp i cirka 20 sekunder midt i løypen for å heie Thingnes Bø frem til gullet.

Knallstart

Både Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen fikk en forrykende start på fellesstarten. Med to fulle hus på de to liggende skytingene, var de en del av ledergruppen på de første rundene. Men bak dem jaktet Martin Fourcade, som til tross for én runde på første skyting gikk fort nok til at ble vanskelig å riste av.

Men på den tredje runden forsøkte lillebror Bø å gjøre nettopp det. Før franskmannen fikk kontakt med gjengen i front, dro Thingnes Bø opp tempoet og skaffet seg en liten luke før første stående skyting.

Der satset han alt på en rask serie, men bommet på det siste skuddet. Det gjorde verken Fourcade eller Bjørndalen, som forlot standplass i ledelsen. Bø hadde 10 sekunder å hente inn.

Thrilleravslutning

De sekundene hentet stryningen raskt inn, men verken han eller Bjørndalen klarte å følge franskmannens tempo i tet. Fourcade gikk inn på standplass med et lite forsprang.

På siste skyting viste VM-kongen ingen svakhetstegn og plafret ned alle fem blinkene. Det samme gjorde både Bjørndalen og Thingnes Bø, som fulgte hakk i hælene ut på siste runden.

Og på den siste runden var lillebror Bø sterkest. Han knuste Fourcade på oppløpet, og tok sitt første individuelle gull i mesterskapet.

- Jeg forsøkte å være Northug rundt svingen der, men det gikk sikkert kun en fjerdedel så fort, sa Thingnes Bø lattermildt.

Les også

  1. Fikk «kjeft» av ektemannen før hun skulle gå

  2. Tårene kom for utladet Tiril

  3. VM-dronningens oppfordring: - Få dere barn, jenter

  4. Eckhoff skjøt seg bort: - Nå er det helt slutt. Jeg er så sliten.

Les mer om

  1. Ole Einar Bjørndalen
  2. Tarjei Bø
  3. Johannes Thingnes Bø
  4. Emil Hegle Svendsen