Skiskyting

- Jeg var bare én millimeter fra legendestatus

Torsdag var det Johannes Thingnes Bø som fikk merke at skiskyting er de små marginers sport.

Den vippet til slutt feil vei. Selvanviseren som skulle vise treff for Johannes Thingnes Bø. Det ble bom og gullet glapp.
 • Espen Hansen
  Aftenposten

HOLMENKOLLEN: Selvanviseren som skal gjøre svart til hvitt og signalisere blink, sto og vippet.

Det var den aller siste skytingen. Den berømte «siste stående».

Det var da skuddet kom. Skuddet som gjorde gull til en fjerdeplass.

Selvanviseren falt ned igjen på feil side. Blinken var like svart som før han hadde avfyrt skuddet.

Den euforiske jubelen fra rundt 10 000 tilskuere i Kollen etter hvert som blinkene falt på de tre førte skytingen, var vendt til stillhet da han kom inn til den siste skytingen. Knappnålsfall kunne neppe høres, men det var ikke langt unna. Og så. Et stønn, et fortvilet stønn fra tribuneplass som kunne høres til Majorstuen.

Les også

Slik var Thingnes Bøs reaksjon da han så hvor nær han var VM-gull: - Nei, kødder du?

Verdenshistorisk mente han selv

Noen ganger er ikke verden helt rettferdig. Sånn måtte han ha følt det da det etter hvert demret for ham at det hadde vært så nært, så nært.

— Jeg tror jeg er den i verdenshistorien som har vært nærmest et gull og likevel ikke få medalje. Jeg var bare en millimeter fra å få legendestatus i VM på hjemmebane, sa han etterpå.

Bildet viser hvor nær Johannes Thingnes Bø var VM-gull. Én bom på siste skyting ble utslagsgivende. (Vi har redigert bort andre løperes bommer fra bildet)

Storebror Tarjei Bø syntes det var trasig selvfølgelig. — Arrangørene burde ha smurt selvanviserne bedre. Da hadde den kanskje vippet Johannes’ vei, sa han, dog med et lit smil på lur.

Les også

VM-kongen Fourcade: - Norge er favoritt på stafetten

Ingen Fourcade-sympati

Så mye sympati fikk han ikke fra den franske mesteren. Den umulige Martin Fourcade som tok sitt fjerde gull

— Jeg så hvor nær han var ettersom jeg akkurat da var et sted i løypa hvor det var en storskjerm. Det er en del av skiskyting. Jeg bommet også. Men jeg vet ikke helt hvor nært eller langt unna det var. Skiskyting er enkelt. Når du skyter innenfor er det treff, når du skyter utenfor er det bom, fortalte Fourcade

Johannes Thingnes Bø var ikke bitter, skuffet ja, men han smilte der han gikk runden fra TV-stasjon, til radio og til de som skulle skrive noen ord om det som skjedde i Holmenkollen i går. Han nektet å gå i kjelleren. Til det var prestasjonen for god mente han.

— Jeg har det bra tross alt. Jeg gjorde et kjempeløp og jeg hadde tre fulle hus før den siste stående skytingen. Jeg følte meg rolig da jeg gikk inn til standplass, fortalte han etter løpet.

Det skulle altså bli den umulige franskmannen som er i ferd med å gjøre arenaen i Kollen om til sin helt private lekegrind. Han skjøt en bom og hadde en forrykende fart i sporet. Når de to 20 kilometerspesialistene fra Østerrike, Dominik Landertinger og Simon Eder, skyter fullt hus ble det nok en gang det som på sportsjournalistspråk kalles «den sure fjerdeplassen» på yngste Bø.

Les også

Ny ankerkvinne for Norge - disse fire går stafetten

Ekspert på 4.-plass

Det er den tredje fjerdeplassen i mesterskapet. Under VM i fjor tok Tarjei Bø fem bronsemedaljer. Denne gangen er det lillebror som havner på samme plassering i løp etter løp.

— I dag vet alle at jeg fort kunne vunnet når jeg er så nær. Men det ser ikke ut til at det er mitt mesterskap dessverre, sa 22-åringen.

Han som aldri har vært på pallen på en 20 kilometer hadde hatt sitt livs sjanse til å bryte nok en barrière.

— Jeg er fortsatt ung og skal gå mange VM og OL. Det kommer nye muligheter.

Les også

Hegle Svendsens nærmeste støttespiller tror «SuperSvendsen» har våknet

Overtid for smørerne

Mens medaljene kom tett på VMs første dager, har det gått trått den to siste dagene. For andre dag på rad ble Norge medaljeløse. Emil Hegle Svendsen skjøt en bom på sitt aller første skudd og skjønte ikke helt hvorfor han ikke hadde fart i sporet. Han ble til slutt nummer 32 med to bom.

— At jeg skulle være så langt bak forstår jeg ikke helt. Jeg er usikker på om skiene var helt som de skulle være. Tre minutter bak Fourcade i langrennstid er for mye. En stund gikk jeg sammen med en rumener. Rumener skal jeg ikke gå sammen med, men gå fra, sa Svendsen etterpå.

Ole Einar Bjørndalen var på mange måter godt fornøyd med gjennomføringen av løpet. Han ble nest beste norske på plass nummer 17. Heller ikke han var helt fornøyd med det som hadde skjedd med skiene.

— Jeg hadde gode ski på to-tre runder. Senere ble det litt tregere, fortalte skiskytterlegenden etter løpet.

Sportssjef Morten Aa Djupvik var heller ikke sikker på at det var helklaff med skivalget. Han sendte derfor det norske smøreteamet ut for å teste ski like etter at løpet var over. De måtte finne ut om de hadde gjort noe feil.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien:

 1. Les også

  Slik er skiskyting i Russland

 2. Les også

  Russerne elsker de norske skiskytterheltene: - Det er galskap

 3. Les også

  Skiskytter utestengt etter positiv dopingprøve: - Det er råttent