Skiskyting

Fourcade om duellen: - Kanskje den største tvekampen i skiskytingens historie

Martin Fourcade slår på stortromma når han skal beskrive tvekampen med Johannes Thingnes Bø.

Det kom til å handle om de to erkerivalene søndagens fellesstart. Først Johannes Thingnes Bø, deretter Martin Fourcade. Som så ofte før denne sesongen var de begge på pallen. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

RUHPOLDING: Martin Fourcade mener den gjentagende tvekampen mellom ham og Johannes Thingnes Bø overgår de utallige duellen mellom Ole Einar Bjørndalen og Raphaël Poirée på tidlig 2000-tall.

– Dette er helt fantastisk for sporten, og det må være morsomt for publikum. De har ikke opplevd noe lignende siden den forrige kampen mellom en nordmann og en franskmann, sa Martin Fourcade til Aftenposten etter at han nok en gang denne sesongen måtte se seg slått av den til tider umulige stryningen. Bø vant fellesstarten i Ruhpolding etter nok et forrykende oppgjør mellom de to.

Les også

Hjelmeset blir skiskytternes sjef: – Jeg kommer aldri til å lære meg å skyte

Bare Bø og Fourcade

Det har vært arrangert 12 individuelle renn i verdenscupen i skiskyting denne sesongen. Alle vinnerne har hatt etternavnet Bø eller Fourcade. Johannes Thingnes Bø har vunnet seks ganger, Martin Fourcade har vunnet fem ganger.

Sammen på standplass. Her på et tidspunkt hvor Martin Fourcade hadde ledelsen, fulgt av Bø. Fourcade bommet to ganger, mens Johannes Thingnes Bø skjøt fullt hus med maskingeværfart. Det la grunnlaget for seieren. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

– Dette er kanskje den største tvekampen mellom to skiskyttere i historien. Jeg tror at det aldri har vært tettere mellom to løpere noen gang, sier Fourcade.

Johannes Thingnes Bø bruker ikke like store ord.

– Det er jo utrolig.Vi har jo vært på pallen i nesten alle rennene denne sesongen. Det må være irriterende for de andre.

Brøt seiersrekken

Søndag ettermiddag i Ruhpolding var det Johannes Thingnes Bøs tur til å knekke sin franske rival. Etter at Fourcade hadde vunnet fire individuelle renn på rad, var det på tide å fortelle ham at denne sesongen er ingenting avgjort før det siste skudd er skutt og siste stavtak er tatt.

24-åringen fra Stryn er en vinnerskalle. At 29-åringen fra Pyreneene hadde dominert de to siste helgene, var ikke helt etter planen til yngste Bø.

– Jeg skal love deg at det er irriterende at han alltid er der. Men da er det desto deiligere å vinne, sa han etter at det hele var over.

Det er bare ett renn i verdenscupen denne sesongen som ikke er vunnet av Johannes Thingnes Bø eller Martin Fourcade. Men vinneren het Bø likevel. Tarjei Bø er den eneste som har stjålet en seier fra de to store.

Les også

Her stjeler han pallplassen fra lillebror

Skjøv lillebror til side

Han yppet seg også søndag i Ruhpolding, men en bom på siste stående skyting førte til at Tarjei Bø ikke kom på pallen.

Det var såpass irriterende at han skjøv lillebror av pallen og stjal showet under premieseremonien.

Her har storebror Tarjei Bø stjålet toppen av pallen fra lillebror Johannes. - Må jo få lov til å prøve det jeg også, fortalte han med et glis etterpå. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

– Jeg må jo få lov til å være med litt helt øverst jeg også. Suge litt på karamellen, sa Tarjei Bø med et stort glis etterpå. Han mente at som en mann i underholdningsbransjen burde han gi de 25.000 skiskyttergale på tribunen litt underholdning.

Til slutt ble han nummer 5. Godt fornøyd og godt i rute til OL, mener han.

Strake veien til neste runde

De norske utøverne reiste rett til Anterselva allerede søndag kveld, og neste runde i verdenscupen De OL-klare utøverne skal være i Anterselva de neste 10 dagene.

Etter dette vil de være hjemme i en ukes tid før de reiser til Pyeongchang i begynnelsen av februar.

Søndag kveld hadde skiskytternes idrettssjef, Per Arne Botnan, sendt sin innstilling på OL-laget til Olympiatoppen. Uttaket vil bli offentliggjort i løpet av mandagen.

Det er mye som tyder på at det står mellom Erlend Bjøntegaard og Ole Einar Bjørndalen om den sjette og siste OL-plassen.

Henrik L’Abée Lund er trolig inne i OL-troppen til tross for en svart dag både i løypa og på standplass på fellesstarten i Ruhpolding. Med 6 strafferunder endte han sist av de 30 startende.

Lars Helge Birkeland ble nummer 23 og Emil Hegle Svendsen 24.

De to norske jentene som startet på kvinnenes fellesstart hadde en middels dag. Marte Olsbu gikk inn til 15. plass, mens Synnøve Solemdal ble nummer 24.

Les mer om

 1. Skiskyting
 2. Johannes Thingnes Bø
 3. OL
 4. Ole Einar Bjørndalen
 5. Tarjei Bø
 6. Emil Hegle Svendsen
 7. Marte Olsbu Røiseland