Da VM-gullet glapp, valgte Thingnes Bø å straffe seg selv

Johannes Thingnes Bø skulle ta sitt femte gull i VM. Men det gullet ble tatt av vinden.

To skuffede brødre etter fellesstarten i VM. Johannes Thingnes Bø skjøt fem bom på siste stående da det sto om gullet. Tarjei Bø (t.v.) fikk to bom og dermed glapp også hans medaljesjanser.

ÖSTERSUND: Han hadde bare én oppgave. Det var den siste skytingen i VM. Fire gull og en sølvmedalje lå allerede i bagasjen.

Johannes Thingnes Bø ble VM-kongen, men det siste gullet glapp mens vinden pisket snø over skytemattene på stadion i Östersund.

Været var som alle skiskyttere med noen verdenscuprunder i Östersund, kunne kjenne igjen. Håpløse skyteforhold. Da Bø og Jevgenij Garanitsjev kom inn til siste stående med et solid forsprang, trodde alle at det var gullet det sto om.

Helbom

Slik ble det ikke. Akkurat da bestemte de som styrte været at det skulle komme ei skikkelig vindkule. Stryningen og russeren ble stående og stående. Det var helt umulig å skyte.

– Børsepipen veivet frem og tilbake opp og ned. Det var vanskelig nok å holde den i retning av selvanviseren, enda mindre blinken, fortalte han etterpå.

Johannes Thingnes Bø på stående skyting på fellesstarten. Det skar seg fullstendig mens vinden ulte og snøfokket prikket i huden.

Og så kom melkesyren og problemene med å stå stabilt. Da fem skudd var skutt, sto det fortsatt fem svarte blinker igjen på skive to.

– Jeg blir jo skuffet, men samtidig har ikke ståendeskytingen min vært god den siste tiden. Jeg har vel aldri i karrieren skutt så dårlig på stående.

Alle hadde trøbbel

Han får støtte fra skytetrener Siegfried Mazet.

– I dag var det så vanskelig at selv en Bø kan skyte fem bom. Samtidig er han ikke på sitt beste på stående. Men forholdene gjorde dette for vanskelig i dag. Han var ikke sjanseløs, og det var ikke bare Johannes som slet i dag, fortalte Norges franske skytetrener.

Han forklarer videre om hvordan det er å stå med geværet i anlegg mens vinden river og sliter og snøen prikker i ansiktet.

– Kroppen er vant til å skyte ferdig i løpet av 30 sekunder. Nå sto de i 40–50–60 sekunder. Etter rundt 40 sekunder begynner beina å bli harde. Det er en veldig vanskelig situasjon, sier Mazet som ikke mener at arrangørene burde avlyst eller utsatt.

– Dette er skiskyting. Det er slik det er.

Straffetrening

Johannes Thingnes Bø vil ikke tillate skuffelsen å få overtak. Han hadde allerede før han forlot stadion, bestemt seg for å straffe seg selv med en ekstra treningsøkt til kveld.

– Det blir styrketrening på matte. Jeg kjører på med russebussmusikk og trener. Jeg må jo være klar til Kollen og til helgen.

– Hvordan ser egentlig en straffetreningsøkt ut for den firedoble verdensmesteren?

– Det er egentlig en vanlig treningsøkt, men jeg ville vanligvis ikke dratt rett hjem til trening etter siste VM-øvelse.

Dermed blir det pushups til akkompagnement av Freddy Kalas med flere i samme sjanger.

Det ble hverken Garanitsjev eller Johannes Thingnes Bø på pallen. Mens Bø skjøt fem bom, ble det fire bom på russeren. Nordmannen havnet på 13. plass mens russeren til slutt ble nummer 16.

Windisch best i vinden

Det var de som taklet de vanskelige forholdene på den siste skytingen som til slutt skulle gjøre opp om medaljer.

Italienske Dominik Windisch skjøt feilfritt og gikk ut i ledelsen. Franske Antoine Guigonnat skjøt en bom tok sølvet, mens Østerrikes Julian Eberhardt tok bronse.

Beste norske ble eldste Bø, Tarjei. Han hadde to plettfrie liggendeskytinger, men bommet fem ganger tilsammen på de to stående skytingene.

Den norske skytetreneren Siegfried Mazet oppsummerte VM og konstaterte at det hadde vært vellykket til tross for at det ikke ble noen medalje den siste dagen. Norge vant medaljekampen og lover at hans gutter skal være enda bedre neste sesong.

Vetle Sjåstad Christiansen skjøt fantastisk i snøstormen på de tre første skytingene. Han fikk to strafferunder på den siste skytingen og var sjanseløs i sporet.

– I dag kjente jeg at det har vært et langt mesterskap og en lang sesong. Det var ikke mer futt i beina.

Han kom til slutt på en 12. plass.

Som Real Madrid

Selv om det ble en medaljeløs siste dag for norske skiskyttere, har det vært et storartet mesterskap. Norge troner øverst på medaljestatistikken med fem gull, tre sølv og en bronse.

– VM har vært fantastisk. Vi har vært med å kjempe om medaljer helt til siste stående skyting i dag. Jeg er bare glad for det vi har prestert og ser frem til neste sesong. Da skal vi bli enda bedre.

Da han fikk spørsmål fra svenske journalister om ikke Norge var i ferd med å bli for dominerende i skisport og at det er i ferd med å bli kjedelig. Norge har tross alt vunnet medaljekampen i alpin-VM, ski-VM og skiskytter-VM.

– Norge er som skisportens Real Madrid eller Barcelona. Veldig gode, men det er ikke kjedelig.