Svendsens forvandling sjokkerer trenerne

På 24 timer gikk han fra å være en middelmådighet til å bli medaljevinner.

MEDALJEJUBEL: Emil Hegle Svendsen viste at 24 timer er tid i massevis til å snu nedtur og svartsinn til glede og bronsemedalje.

HOLMENKOLLEN: Bjørndalen imponerte igjen. Sølv igjen. Emil Hegle Svendsen imponerte sportssjefen nesten like mye med sin bronse.

Trenerne er forundret: Gåten Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen viste at 24 timer er tid i massevis til å snu nedtur og svartsinn til glede og bronsemedalje.

Etter sprinten lørdag og 17.-plassen var han på vei ned i kjelleren igjen. Der han har vært mange ganger de to årene som har gått siden Sotsji-OL.

-Lørdag fryktet jeg at det kunne være noe galt, sa han etter bronseløpet. Det var lettelse i hver eneste bevegelse over at det var nettopp han som nå var på internasjonal pressekonferanse som medaljevinner.

Les også

Emil Hegle Svendsen (30) var for dårlig trent. Han var ikke tent. Han hadde lyst til å legge opp. Men så bestemte han seg for å snu det.

Fra sprekk til vekk med ham

På 24 timer hadde han vendt en elendig langrennsform over til å være der oppe blant de aller beste. Lørdag hadde han en sprekk i sporet så kraftig som han sjelden tidligere hadde opplevd.

På den siste runden søndag knuste han en så god langrennsløper som Johannes Thingnes Bø og henviste ham til den sure fjerdeplassen. Han gikk seg opp 15 plasser i løpet av 12,5 kilometer. Til slutt hadde han bare to legender foran seg. Vinneren Martin Fourcade og den største av dem alle, Ole Einar Bjørndalen. 42-åringen tok sin andre sølvmedalje på to dager.

Har knapt sett større forvandling

Emil Hegle Svendsen får en klem av Martin Fourcade.

Men mye kom til å handle om Emil Hegle Svendsens forvandling fra å være en middels skiskytter til å bli en medaljevinner i løpet av ett døgn.-Det som skjedde er imponerende, og det er fantastisk moro å se Emil slik han fremsto i dag, sier sportssjef Morten Aa Djupvik.

Som tidligere sjef for det norske herrelandslaget i langrenn vet han alt om hvordan en utholdenhetskropp fungerer. Det er ikke uvanlig at man i tiden før konkurranser går helt i kjelleren for å få det som de på trenerspråket kaller en «utblåsing». Det bruker å gi resultater i løpet av et par dager.

Les også

Dette skal Emil Hegle Svendsen gjøre med bronse-blomstene

Uforklarlig

Djupvik har sjelden sett at noen har kommet tilbake til bortimot sin beste form bare 24 timer senere.

Steinar Mundal er nå fysisk trener for de norske skiskytterjentene, men 20–30 år som langrennstrener har lært ham noe om hvordan slik utblåsninger fungerer.

-Vi har sett det mange ganger at det kan hjelpe å kjøre kroppen helt tom, for så å få en formtopp like i etterkant. Men jeg har sjelden sett at det har fungert så fort, sier Mundal.

Emil Hegle Svendsen selv har ingen god forklaring på forvandlingen.

-Hvorfor dette skjedde har jeg ingen enkel forklaring på, sa han etter løpet.

Eckhoff inspirerte

Morten Aa Djupvik har en tilleggsdimensjon som han tror var med på å inspirere hele det norske laget til fornyet innsats i går. Norge la beslag på de tre neste plassene etter suveren Martin Fourcade.

-Jeg tror resultatet til Tiril Eckhoff i går var med på å løfte hele laget. Det klarte guttene å glede seg over sammen med den gedigne prestasjonen til Ole Einar. Det var veldig god stemning i matsalen i går, for å si det sånn, sier Morten Aa Djupvik.

Ole Einar Bjørndalen fortsatter å legge nye kapitler til legendehistorien om seg selv. Nok en gang var han beste norske. Nok en gang bare slått av Martin Fourcade.

Bjørndalen gjør sjefen målløs

Sportssjefen for skiskytterne er ofte en mann av mange ord. Men når han skal beskrive Ole Einar Bjørndalens prestasjon blir han målløs.

-Det er sjukt det han får til, sier Djupvik og rister på hodet.

Mannen som nå har tatt like mange VM-medaljer (42) som sin alder håndterer mediene med selvfølgelighet og saklighet. Han fikk oppleve medaljeseremonien lørdag kveld. Og han innrømmer at det var en stor opplevelse som er verdt å være med på.

Han var nær gullet også. Hadde han skutt en feilfri sisteskyting ville han vært i nærheten av Martin Fourcade på sisterunden. Franskmannen skjøt to bom, men Bjørndalen fikk ikke det med seg.

Til slutt var han 20 sekunder bak franskmannen som rolig paraderte med det franske flagget i mål.

Kommentar:

Les også

Super-Svendsen gjenoppsto på mirakuløst vis

En sesong til?

For hver eneste enestående prestasjon får Bjørndalen spørsmålet om han nå kommer til å ta ett år, eller et par år til.

Han nekter å svare.

-Nå handler det bare om VM. Dette VM, bruker han å svare.