Skiskyting

Bjørndalen beholder ledertrøyen etter ny pallplass: – Jeg er overrasket

En nordmann på 41 og en franskmann på 27 imponerte mest i  vindfulle Östersund.

Etter at to løp i verdenscupen er det fortsatt den gamle som er eldst. Ole Einar Bjørndalen beholdt ledertrøya etter en tredjeplass på lørdagens sprint.
  • Aftenposten
  • Kurt B.M. Haugli

ÖSTERSUND: Snart har skiskytterverden brukt opp alle superlativene på superveteranen og legenden Ole Einar Bjørndalen. Da han overrasket alle med å vinne verdenscupåpningen onsdag, var det fortsatt noen skeptikere som mente at han ville miste den gule ledertrøya ganske raskt.

Overrasket og glad

Men etter å ha havnet på pallen i sprinten i Östersund lørdag, kan han fortsatt spasere rundt på stadion med beviset på at han har vært verdens beste skiskyttere så langt i sesongen. Nå er det bare to renn som er uanngjort. Smilet til Bjørndalen var minst like bredt etter tredjeplassen lørdag som etter seieren onsdag.

Les også

Bjørndalen (41) vant verdenscupåpningen: - Hadde aldri trodd jeg skulle stille til start i dag

— Jeg overrasket over at jeg ennå har den gule trøya. Men det er fint det, sa han til norske medier etterpå.

Ole Einar Bjørndalen var en av de som behersket de ekstremt vanskelige vindforholdene i Östersund. En annen var franske Martin Fourcade. Onsdag hadde han skuffet både seg selv og alle som følger fransk skiskyting med et dårlig løp. Lørdag var den gamle Fourcade tilbake.

Det ble 3. plass til Bjørndalen, Fourcade vant. Tyske Arnd Peiffer var en av de få som hadde bare en strafferunde og kilte seg inn mellom Fourcade og Bjørndalen på en 2. plass.

Fourcade var helt uimotståelig i sporet. Han slo vanligvis raske norske løpere som Bø-brødrene og Emil Hegle Svendsen med over ett minutt. Ole Einar Bjørndalen var 55 sekunder bak og den løperen som klarte å matche Fourcades fart på sisterunden.

— Farten min er god og langrennet er jeg veldig fornøyd med. Men jeg hadde en unødvendig bom på liggende skyting, sa Martin Fourcade etter løpet.

Langrennsformen på topp

Forrige helg gikk Fourcade verdenscupen i langrenn og skuffet seg selv. Nå hadde han funnet tilbake til en fryktinngytende langrennsform som gjorde at han kunne vinne en sprint med to strafferrunder. Det er lenge siden sist det skjedde i verdenscupen.

Også han er imponert over det som Ole Einar Bjørndalen har fått til i sesongens to første konkurranser. Men han er sikker på at han ikke kommer til å beholde ledertrøya så veldig lenge.

— Jeg vet at det er VM han fokuserer på og at det er konkurransene i Oslo han virkelig satser på, sa Forucade etter løpet.

I motsetningen til Ole Einar Bjørndalen, som ikke har hatt den gule ledertrøya i verdenscupen siden 2009, er Martin Fourcade vel vant med å bære den. Han har vunnet verdenscupen i sksikyting sammenlagt de fire siste årene.

Bjørndalen bekrefter

— Jeg bygger opp formen mot VM i Oslo. Det er slik mine planer er, sier Bjørndalen som har vært nødt til å endre hele sesongoppkjøringen på grunn av sykdom i juni og store delrer av juli.

På grunn av sykdommen har han vært nødt til å kjøre et annet opplegg for høydetrening enn ellers. Han avsluttet derfor sitt høydeopphold en god del senere enn de andre norske utøverne.

— Det kan være at jeg har en høydeeffekt som er bedre. Disse rennene i Östersund kommer i ideell avstand etter et høydeopphold, sier Bjørndalen som en av forklaringene på at han er i god fysisk form for tiden. Men han er ikke så god som han mener at han kan bli.

— Jeg har mer å gå på.

God norsk laginnsats

Lørdagens sprint legger grunnlaget for jaktstarten søndag. Nest beste norske ble Johannes Thingnes Bø på 6. plass. Plassen bak tok Emil Hegle Svendsen, mens Henrik L'Abée-Lund gikk inn til 12. plass. Tarjei Bø hadde nest beste langrennstid, men skjøt fire bom på stående under veldig vanskelige forhold. Han havnet helt nede på 29. plass. Lars Helge Birkeland ble nummer 58 med seks bom.

Les også

  1. Eckhoff plages ikke lenger av stjernestatusen

  2. Derfor er Fanny plutselig blant de raskeste

  3. Emil Hegle Svendsen kopierer ikke Bjørndalens vinneroppskrift

  4. Nå er Tiril storfavoritt på sprinten

Les mer om

  1. Emil Hegle Svendsen
  2. Ole Einar Bjørndalen