Skiskyting

Fourcade oppsøkte Bø for å fortelle om karriereslutten: – Satte veldig pris på det

Lørdag avslutter Martin Fourcade sin fantastiske skiskytterkarriere. Han fortalte vennen Tarjei Bø om avgjørelsen før den ble kjent utad.

Lørdag takker Martin Fourcade av. Franskmannen har konkurrent mot Tarjei Bø i en årrekke.
 • NTB-Jonas Berge

Fredag kveld offentliggjorde den franske skiskytterstjernen at han legger opp etter lørdagens jaktstart i Kontiolahti. Beslutningen ble kjent via et innlegg på 31-åringens Facebook-profil.

Enkelte visste samtidig hva som var i emning før Fourcade trykket på publiseringsknappen. Blant dem Tarjei Bø. Han har konkurrert mot franskmannen helt siden juniorkarrieren.

– Han kom innom rommet her for noen timer siden og sa ifra. Det var en ganske spesiell nyhet å få. Han sa at han ville si ifra siden vi har vært konkurrenter i så mange år, og det satte jeg veldig pris på, sier Bø til NTB fredag kveld.

 • BAKGRUNN: Skiskytterstjernen Martin Fourcade legger opp
Det har vært mange dueller mellom Fourcade og Bø gjennom årene. Her jubler Fourcade for VM-gull i 2011, mens Bø tok bronse. Emil Hegle Svendsen (bak i midten) sikret sølvet.

Kan avslutte med verdenscupseier

Martin Fourcade kan blant annet se tilbake på fem OL-gull og 13 VM-gull. Lørdag kan han sette karrierepunktum med å vinne årets verdenscup i det som blir en duell mot Johannes Thingnes Bø i Kontiolahti.

– Den duellen blir nok veldig interessert. Det er de to desidert beste skiskytterne de siste fem årene, sier storebror Bø.

– Uansett utfall blir det spesielt å se ham takke av. Han har betydd så mye for skiskyting over hele verden og for meg. Vi har vært venner og konkurrenter så lenge. Det blir uvant å ikke ha ham der lenger, tilføyer han.

Stryningen forteller at han og Fourcade har brukt hverandre som motivasjonskilder, spesielt i ungdomsårene.

– Han slo igjennom litt før meg. Vi var et veldig bra kull, så han satte standarden tidlig. Jeg måtte strekke meg for å ta ham igjen da han begynte å vinne verdenscuprenn.

– Jeg klarte det, men da tok han meg igjen og knuste meg åtte år på rad, sier Bø og ler.

Etter mangfoldige skytinger blir lørdagens jaktstart den siste duellen mellom Tarjei Bø og Martin Fourcade.

Ringen er sluttet

Selv om en mangeårig konkurrent nå legger bort skiene, føler Bø ingen press om å gjøre det samme. Selv retter han fokus mot vinter-OL i Beijing i 2022.

– Jeg merker at jeg begynner å bli gammel, men det jo mange fra kullet mitt enda. Det er uansett fint å se at en enormt stor utøver greier å sette strek. Det å gi seg når man er stjerne, er en kunst deg også, sier 31-åringen.

Fourcade takker nå av i finske Kontiolahti, akkurat på samme sted som han tok sin første verdenscupseier for nøyaktig ti år siden. Ringen er med det på mange måter sluttet.

(©NTB)

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Karsten Warholm slo tilbake og tok EM-gull: – Det er en lettelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5