Skiskyting

Hemmelig WADA-rapport skal ligge bak etterforskningen av Besseberg

I rapporten blir det antydet at det handler om korrupsjon og doping i etterforskningen av IBU-president Anders Besseberg.

IBU-president Anders Besseberg er avhørt av østerriksk politi i forbindelse med mistanke om dopingjuks. Innholdet i WADA-rapport skal være grunnlaget.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

Den franske avisen «Le Monde» har fått tak i en rapport fra WADA som kan kaste ytterligere lys over hvorfor IBU-president Anders Besseberg og organisasjonens generalsekretær Nicole Resch er under etterforskning av østerriksk politi.

I denne rapporten fra WADA blir det mer enn antydet at Russland har betalt IBU for velvillighet i flere sammenhenger. Det handler om hvordan det har seg at russiske utøvere som WADA mistenker har forbrutt seg mot dopingreglementet likevel har kunnet gå fri.

Rapporten baserer seg på vitnemål fra den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov og en ikke navngitt kilde, skriver Le Monde.

Les også

Norsk skiskyttertopp kan ikke forstå hvorfor han etterforskes av politiet: – Dette er dopingrelatert

Prøver som måtte vrakes

Det handler om blodpass, prøver som er sendt til Russland for sjekk, og analyser som bruker mistenkelig lang tid til laboratoriet.

Ett eksempel som dras frem i rapporten fra WADA, er knyttet til OL i Sotsji.

Under lekene tok IBU blodprøver av 20 utøvere. Men det mobile bloscreeningsapparatet som IBU har med til lekene fungerer ikke.

IBU må derfor sende prøvene til IOCs eget laboratorium. Fem av prøvene blir forsinket så mye at de må erklæres ugyldig under WADA-reglementet. Fire av disse prøvene tilhørte det russiske stafettlaget i skiskyting som tok gull på OLs siste dag.

Nye analyser av de ugyldige prøvene viste at det var to mistenkelige dopingprøver blant dem.

Les også

Legkovs advokat i brev til medaljevinnerne i OL: – Dere bør føle dere lurt

Antyder korrupsjon

WADA-rapporten er fra slutten av 2017, og det blir skrevet i klartekst at det her kan handle om tilfeller av korrupsjon.

– Det primære målet med korrupsjonen er å beskytte dopede russiske utøvere, heter det fra WADA ifølge Le Monde.

Torsdag gikk politiet til husundersøkelse både i Norge hos Anders Besseberg og i IBUs hovedkvarter i Salzburg i Østerrike. Det var østerriksk Økokrim, Wirtschafts- und Korruptionsstatsanwaltschaft, som startet etterforskningen.

Føler ikke skyld

Den 72 år gamle norske IBU-presidenten bekrefter overfor Aftenposten at etterforskningen handler om skiskytteres blodpass og at det skal ha vært russiske skiskyttere som gikk VM i Hochfilzen i Østerrike med ulovlige stoffer i kroppen.

Men han er samtidig klar på at han er overrasket over at han nå er satt under etterforskning.

– Jeg personlig føler ikke at jeg har gjort noe galt. Vi har fulgt vanlig prosedyre og sendt alle blodprøver til det WADA-akkrediterte laboratoriet i Oslo. Dersom det har vært unormale tilfeller, har vi fått beskjed og har reagert, sier han til Aftenposten.

Han stiller seg også uforstående til at det er Økokrim som etterforske saken.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det er denne enheten som nå håndtere saken, sier Besseberg.

Anders Besseberg har vært president i IBU siden 1993. Han er den eneste presidenten forbundet har hatt, og han har fått æren for å ha bygget opp sporten fra en mini-idrett til en av de store TV-sportene vinterstid i det sentrale Europa.

Les mer om

  1. Skiskyting
  2. Korrupsjon
  3. Økokrim
  4. Russland
  5. Østerrike