Skiskyting

Han kan bli Russlands eneste skiskytter i OL

Bare én russisk skiskytter på herresiden fikk OL-invitasjon.

Anton Babikov er ikke Russlands beste skiskytter på herresiden. Men han er den eneste som har fått invitasjon til å delta i OL.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

Russland er en stormakt i skiskytterverden, men laget til Pyeongchang blir tynt.

Anton Sjipulin var medaljekandidat til OL i Sør-Korea. Men tirsdag ble det klart at både han og stort sett alle andre russiske skiskyttere med muligheter til å hevde seg i OL, ikke blir invitert til lekene.

Les også

«Elefanten i rommet» skaper uro før OL: – Hva er det som egentlig har foregått her?

Russland er som kjent i utgangspunktet utestengt fra de kommende lekene i Sør-Korea. Men Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har slått fast at utøvere som ikke har noen forbindelser til dopingsakene som har herjet russisk idrett, kan bli invitert til OL.

Da må de konkurrere under IOC-flagget og får ikke bruke nasjonale drakter.

Blir ikke invitert på fest

I løpet av mandag og tirsdag er det kommet frem at en rekke russiske utøvere ikke får invitasjon selv om de ikke har vært direkte innblandet i dopingsakene fra Sotsji-OL fire år tilbake.

Anton Sjipulin har ikke vært direkte involvert i noen dopingsaker, men gikk på Russlands gullag på stafetten i Sotsji-OL. Han får ikke delta i Pyeongchang.

Blant dem som er hardest rammet er det russiske skiskytterlandslaget. På listen over russiske skiskyttere som ikke har fått invitasjon står det 14 navn ifølge den russiske sportsavisen Sport-Express.

Ifølge den samme russiske avisen er det bare tre skiskyttere som har fått klarsignal til å konkurrere i Sør-Korea. Ingen av disse er strengt tatt medaljekandidater.

De tre russiske skiskytterne som har fått invitasjon er: Anton Babikov og de to kvinneløperne Uljana Kajsjeva og Tatjana Akimova.

Det er den franske politikeren Valérie Forneyron som har ledet arbeidet med å vurdere hvilke russiske utøvere som skal få invitasjon til lekene. Hun har gjort det klart at det ikke er nødvendigvis en dopingforseelse som ligger bak beslutningen om å stenge utøverne ute fra OL.

– Dette betyr ikke automatisk at de har brutt dopingbestemmelsene. En utstengelse skal ikke automatisk så tvil om utøvernes integritet, sier hun ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les mer om

  1. OL
  2. Sør-Korea
  3. IOC
  4. Russland
  5. Skiskyting