Stina Nilsson bytter fra langrenn til skiskyting

Stina Nilsson (26) bytter idrett fra langrenn til skiskyting. Det bekrefter den meritterte langrennsløperen i en pressemelding.

Stina Nilsson har opplevd flere store triumfer som langrennsløper. Nå blir hun skiskytter.

«Her er dagens bombe i sportsverden», skrev SVT søndag ettermiddag, og viste til kilder som fortalte at OL- og VM-medaljøren skal bytte fra langrenn til skiskyting.

En halvtime senere bekrefter Nilsson det selv i en pressemelding.

– Jeg hadde jo egentlig ikke tenkt å gå ut med det nå på grunn av den spesielle situasjonen verden er i. Idrett er ikke viktig nå, og jeg vil ikke at folk skal tro at jeg synes det, men nå ble det sånn, sier Nilsson til Aftenposten på telefon.

Fikk forklaringsproblem

Da SVT publiserte bilder av at hun trente på standplass, var det nemlig ikke så lett å bortforklare det for den svenske OL- og VM-vinneren.

Nilsson sier at hun tok den endelige beslutningen om å bytte for få uker siden, og tiden i etterkant har gått til å snakke med sponsorer som har sponset langrennsløperen Stina Nilsson.

– Det er ingen som betviler dine ferdigheter i sporet, men hvordan er skytingen din?

– Det er det som blir så kult å teste. Jeg vet at det er vanskelig, og jeg synes det er veldig kult at det er vanskelig. Det er ikke sånn at du kan treffe alle blinkene uten å virkelig kjempe for det. Jeg vil trene for å treffe alle fem. Jeg er glad for at det er en lang sommer og det skal skytes mange skudd i løpet av den tiden, sier Nilsson.

Ser frem til duellen med de norske

Per nå har hun ikke fått noen skytetrener, men hun har en god dialog med det svenske skiskytterforbundet, og de ønsker at hun skal få grunntrening.

– Enn så lenge satses det på kvantitet, sier en leende Nilsson, som inntil videre beskriver seg selv som «nybegynner».

Hun er glad for at det er en lang sommer. Den første målsettingen er bare å bli så god som mulig i løpet av sommeren.

Om hun blir så god at hun tas ut til verdenscupen, byttes Maiken Caspersen Falla og Therese Johaug ut mot Tiril Eckhoff, Ingrid Tandrevold og Marte Olsbu Røiseland.

– Det blir superspennende. Jeg vet jo at de er minst like bra der som de er i langrenn, så jeg ser frem til å møte Tiril, Ingrid og Marte, sier Nilsson.

Ole Morten Iversen, trener for de norske langrennskvinnene, har troen på Nilsson.

Eks-treneren: – Håper hun angrer

Byttet kommer som et sjokk på flere i miljøet. Landslagstrener Ole Morten Iversen, som var trener for Nilsson og det svenske landslaget i to år, beskriver nyheten som «veldig overraskende» og «trist».

Han hadde håpet at hun skulle være en god rollemodell for langrennssporten.

– Hun har ikke bare hatt høy status i Sverige, men i Norge og. Det har sikkert litt å gjøre med at hun går fort på ski, er seg selv og på sin måte har satt sitt preg på idretten. Samtidig har hun gått fort og vært banebrytende i sprint, sier Iversen til Aftenposten.

Ifølge Iversen ytret svensken aldri et ønske om å bytte til skiskyting da han trente Nilsson og resten av de svenske langrennsløperne. Dermed kom søndagens nyhet helt ut av det blå for nordmannen.

– Kan hun lykkes?

– Det er flere som har prøvd og ikke lykkes, men jeg tror Stina kan gjøre det veldig bra. Det er to grunner til det: Hun er dyktig når hun bestemmer seg for noe. Også er det noe med skyting. Hun har ro og et kaldt hode i stressende situasjoner, slik jeg kjenner henne. Jeg vil tro det er en viktig egenskap i skiskyting, sier Iversen, men legger til:

– Jeg håper hun angrer seg. Hun har sikkert flere gode grunner for å bytte, men i utgangspunktet skulle jeg helst sett at hun ble innen langrenn.

Konfrontert med den uttalelsen, sier Nilsson:

– Enn så lenge synes jeg at dette er litt for kult for å gjøre det, men vi får se.

Planen var å bytte etter OL

Hvis hun ikke gjør et comeback i fremtiden, avslutter dermed Nilsson karrieren i langrenn med totalt sju VM-medaljer og fem OL-medaljer. Senest i VM i Seefeld tok hun to gullmedaljer.

Denne vinteren gikk det derimot ikke som svensken hadde håpet. En skade etter det første rennet av Tour de Ski satte nemlig en stopper for Nilssons sesong.

– Tanken var å gå på langrenn i et OL til og deretter bytte etter 2022-sesongen. Men på grunn av skaden min har jeg fått mye tid til å tenke og prøveskyte, og jeg kjenner at jeg virkelig ikke vil vente lenger. Det er altfor moro til å gjøre det, sier Nilsson i den tidligere nevnte pressemeldingen.

Går i Forsbergs fotspor

Dermed gjør svensken det samme som den tidligere skiskytterhelten Magdalena Forsberg (52).

Etter flere år på det svenske langrennslandslaget, byttet Forsberg til skiskyting. Hun tok totalt seks VM-gull med rifle på ryggen.

– Jeg lurte på om det var første april da jeg hørte det. Jeg er veldig overrasket, men jeg synes at det er kjempekult. Jeg er glad for hennes skyld. Jeg vet jo hvor artig jeg syntes det var å få lære meg en ny sport. Det skal bli veldig kult å se hvordan hun utvikler seg i sporten, sier Forsberg til Expressen.

Les også

Har du sportsabstinenser? Denne underholdningsguiden hjelper deg gjennom koronakrisen.

Har latt seg inspirere av Nilsson

Norges langrennsløper Maiken Caspersen Falla har hatt flere tøffe dueller mot Nilsson i sprintløypen de siste årene.

– Det er et tøft valg Stina har gjort, men også litt kult for hun gjør jo det som er riktig for henne, sier Falla i en melding til pressen.

Hun synes det har vært gøy og inspirerende å ha Nilsson som konkurrent.

– Jeg ønsker Stina lykke til og håper virkelig at hun lykkes med skiskyting også, og om ikke er hun selvfølgelig hjertelig velkommen tilbake.