Russerne elsker de norske skiskytterheltene: - Det er galskap

I Russland er skiskyting den største vinteridretten på TV. Det har Bjørndalen, Bø-brødrene og Svendsen fått merke.  

Dimitri Gubernijev sammen Johannes Thingnes Bø. Den russiske kommentatoren sørger for å ta bilde av seg selv med vinnerne. Selfiene deler han med resten av verden på Instagram. Dette bildet tatt i Presque Isle for tre uker siden fikk 14 500 likerklikk.

KL. 15.30: VM normaldistanse (20 km) for menn

HOLMENKOLLEN (Aftenposten): — Det er galskap og noe helt annet enn det vi opplever i Norge, sier Emil Hegle Svendsen foran torsdagens 20-kilometer i Kollen.

— I Russland er skiskyting som religion akkurat nå. Russerne er glade i alle gode skiskyttere uansett nasjonalitet, men de har et spesielt godt øye til de norske, sier Dimitri Gubernijev.

Den to meter høye russiske bamsen er en av landets store TV-personligheter. Han kommenterer alle verdenscuprenn og verdensmesterskap. Han har eget skiskyttermagasin en eller to ganger i uken på den russiske statseide kanalen.

Siste nytt:

Lidenskap i øst

At skiskyting er religion i Russland har de norske utøverne fått merke mer enn en gang.

Emil Hegle Svendsen fikk jevnlig russiske skiskytterfans på døren da han bodde på Lillehammer.

Blogg fra vår Moskva-korrespondent:

Johannes Thingnes Bø får stadig frierbrev fra Russland.

Jeg har fått tilbud om både det ene og det andre fra øst. Johannes Thingnes Bø

Ole Einar Bjørndalen har en russisk sportsbutikkjede som hovedsponsor på hans egen private treningstrailer.

— I Russland skjer det mye rart, men det har jaggu skjedd i Norge også. Når de kom på døren så ville de ikke bare ha autograf. De lurte også på om de kunne komme inn på besøk, forteller Emil Hegle Svendsen.

Han forteller om da han i sin enfoldighet hadde sagt ja til skifabrikken Madshus at han skulle stikke innom en sportsbutikk for å skrive autografer.

— Det endte med at jeg måtte skrive autografer i seks timer, forteller han.

Ekteskap kan inngås

De norske skiskytterheltene er aktive på sosiale medier og hver gang Johannes Thingnes Bø poster et bilde, så hagler det med kommentarer på russisk.

— Jeg forstår jo ikke hva som står der. Men jeg har fått tilbud om både det ene og det andre fra øst, sier den 22-åringen fra Stryn. Noen tilbud handler om ekteskap.

Tarjei Bø merker også tydelig den store interessen fra øst.

— Det er veldig artig. Det er stas. Russerne har en innstilling til livet som er "all in", og det er kult. Det kommer ganske godt frem når de arrangerer showkonkurranser. Det er alt til vinneren og ingenting til nummer to.

- Det sies at å være skiskytter er større enn å være guvernør?

— Skiskytterne blir jo guvernører når de legger opp.

Stjeler bilder og video

Også i Aftenposten har vi merket at russiske skiskyttertilhengere ikke bryr seg stort om lover og regler når det blir snakk om å dyrke sine helter. Da vi tidligere i vinter publiserte minidokumentarer rundt Emil Hegle Svendsens vei mot VM, gikk det bare timer før video og bilder var stjålet og lagt ut på russiske skiskytter-nettsteder.

Vinner ikke russerne selv, så heier de på Bjørndalen (t.v.)Det russerne er mest redde for i Holmenkollen, er tåken. Utover det er VM i skiskyting en TV-fest også i Russland.

— Russiske TV-seere bruker skiskyting som et fristed. Vi prøver å lage hvert løp som en episode i TV-serie. Det handler ikke bare om sekunder og skytinger. Det handler også om livene til skiskytterne. Om livene deres, hvilke kjærester de har, om hobbyene og interessene deres, sier Dimitrij Gubernijev.

Om vinteren er det bare det russiske hockeylaget i store VM-kamper og lokaloppgjør mellom store russiske fotballklubber som kan måle seg i interesse. Millioner ser på. Og det er et annerledes publikum som ser på.

— 60 prosent av seerne på skiskyting er kvinner, sier Gubernijev.

Siste fra VM i skiskyting:

— Bestemor ser bare skiskyting

Alexander Kruglov er journalist i den russiske nettavisen Championat.com. Han er overbevist om at det nettopp er kvinner som er avgjørende for at sporten har vokst seg til en gigant i russisk idrettsliv.

— Min bestemor på 91 år ser aldri en fotballkamp eller hockey, men hun ser hver eneste skiskytterøvelse som sendes på russisk TV, forteller Kruglov.

Han mener at mye handler om å gjøre skiskyting til mer enn bare en idrett.

— Gubernijevs kommentarer har gjort mye for at skiskytingen har den statusen som TV-idrett i Russland. Måten de har gjort skiskyting til noe mer enn bare idrett på er kanskje hovedårsaken, forteller Kruglov.

Den russiske TV-bamsen, Gubernijev, har med seg et solid team under VM i Kollen. Et par tre reportere lager små klipp som de deler på YouTube og Instagram og som også blir innslag i hans sendinger. Selv er hans hovedoppgave å kommentere selve løpene. Han er selvfølgelig lidenskapelig opptatt av skiskyting, men også melodisk tungrock.

Derfor er ikke hans favorittnordmann en skiskytter.

— Det er sangeren Jørn Lande. Han har en fantastisk stemme, sier han og gliser.

Og for dem som ikke husker Jørn Lande. Han er mannen som ga stemme til tidenes norske arenalåt: «Alt for Norge». Han er også kjent som vokalisten i en rekke band i sjangeren tung rock.

Siste fra Ski Tour Canada:

Har du fått med deg disse sakene?

Få med deg siste episode av Aftenpodden Sport — seriestart spesial: