Skiskyting

Thingnes Bø mener han har funnet det lille som skal til for å slå erkerivalen

Johannes Thingnes Bø spikker på skjeftet sitt om kveldene. Det må være perfekt dersom franskmannen Martin Fourcade skal slås.

Johannes Thingnes Bø legger seg ned for skyting. Ofte har han hatt problemer etter som han er blitt sår i huden der hvor han legger geværkolben an mot skulderen. Nå har han funnet en løsning og er mer selvsikker på skytebanen enn noen gang tidligere.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

TRYSIL: Norske skiskyttere har siden 2011 forsøkt å frariste den umulige franskmannen Martin Fourcade sammenlagtseieren i verdenscupen. De har ikke lykkes. I syv sesonger på rad har han kunnet kalle seg verdens beste.

Men nå er Johannes Thingnes Bø lei av det. Sist sesong var han bare 89 poeng bak den umulige franskmannen. Og nå har han funnet det som er det lille som skal til for at han skal hale i land flere poeng enn 30-åringen fra Pyreneene.

  • LEST DENNE? Etter to år på utsiden trodde Johaug at hun var over det verste. Så kom sommeren 2018.

– Det er så utrolig små nyanser som bestemmer om du er like bak eller like foran, sier Johannes Thingnes Bø.

Vi traff ham i resepsjonen på et hotell i Trysil. Det er her i NRK-kommentator Ola Lundes rike at skiskytterne har en av sine siste samlinger før sesongen starter.

Johannes Thingnes Bø har slitt med ryggen, men har nå friskmeldt seg totalt.

Ny trygghet

Det er én av disse små nyansene som nå Johannes Thingnes Bø mener han kan ha justert riktig vei. Slik at det gir han den bitte lille fordelen som fører til at flere skudd sitter i blinken, og dermed flere seiere kan dras i land.

– Jeg føler meg veldig trygg, er sykt selvsikker på at dette er kjempebra og at det kommer til å bli fullt hus hele tiden. Men i og med at jeg ikke har fått prøvd det over tid, så kan jeg ikke felle endelig dom, sier 25-åringen fra Stryn.

Han snakker om et problem han har hatt de siste par årene. Etter utallige treningstimer med børsa, fikk han et lite sår på skulderen akkurat der hvor han skulle legge an kolben til børsa.

Nå har han fått justert kolben slik at den ikke tar på den ømme delen av skulderen hvor det ofte ble sårt.

– Når du har et sånn sår på en slik viktig plass, så klarer du ikke slappe av. Du trekker deg litt og så går du saktere inn.

Noen mørke skyer

Men nå har han fått orden på dette, og skuddene på trening har havnet i svart såpass ofte at han er veldig optimistisk.

Men alt er ikke bare velstand.

– Samtidig som det ble veldig orden på liggende skyting, ble det litt annerledes med stående skyting.

Og det er denne lille detaljen som har fått ham til å ta frem kniven.

– Senest i går spikket jeg på gummien bak på skjeftet slik at jeg finner et kompromiss som gjør at jeg er like trygg på stående som liggende, sier han med et smil.

Ryggen streiket

Norges beste skiskytter de siste tre sesongene hadde hatt en finfin oppkjøring til ny sesong helt til han plutselig fikk ryggtrøbbel for et par uker siden.

Han innrømmer at det var skremmende.

– Jeg har jo aldri hatt lignende, så da vet du jo ikke om det tar tre dager eller tre måneder. Jeg begynte å tenke litt sånn: «Får håpe det tar maks en uke» Men på dag fem-seks, da jeg fortsatt kjente at jeg var dårlig, så håpte jeg at det skulle ta mindre enn to uker. Samtidig snek tankene på at det kunne ta enda lengre tid, og da ville jo verdenscup-åpningen være i fare, forteller han.

Nå ga det seg etter en ukes tid med intens behandling.

– Nå var det trolig muskulært, men det var jo total låsing og man kunne fort begynne å tro at det var i leddene problemet satt.

Men nå er alt som normalt. Han trener to-tre ganger hver eneste dag og kan nesten ikke vente til sesongstart. Første mulighet med startnummer kommer i den nasjonale åpningen på Sjusjøen 24. og 25. november.

Første kamp om verdenscuppoeng går i slovenske Pokljuka helgen etter.

Les mer om

  1. Johannes Thingnes Bø
  2. Skiskyting