Skiskyting

Nå tror Bjørndalen sykdommen hjalp ham til seier

Etter halvannen måned langt treningsavbrekk mente Ole Einar Bjørndalen at sesongen var ødelagt.

VINNER: Ole Einar Bjørndalen prater med et fulltallig pressekorps dagen etter verdenscupseieren i Östersund.
  • Kurt B.M. Haugli

ÖSTERSUND: Det er dagen etter den store seieren. Den 94. verdenscupseieren i skiskyting.

Vintersolen i Östersund skinner på skiskytterlegenden fra Simostranda. Han er på vei inn i sin egen gedigne treningstrailer som står parkert utenfor Jämtkraft Arena, stadion til byens nyopprykkede fotballstolthet, Östersunds FK.

Les også

Bjørndalen (41) vant verdenscupåpningen: - Hadde aldri trodd jeg skulle stille til start i dag

Nyttig pause

Før han går inn i giganten med tredemølle tar han villig vekk på seg skjerfet til fotballklubben og gliser bredere enn noen gang. Han har klart det svært mange mente at han ikke kom til å klare. Det ble ikke færre skeptikere da de fikk høre at han hadde hatt seks-syv ukers treningsavbrekk i sommer.

GODT HUMØR: Bjørndalens treningstrailer er gedigen.

Sykdommen gjorde Bjørndalen inaktiv i lang tid. — Tror du at det som var krise, også kan ha vært bra for kroppen din som har vært nødt til å tåle hardkjør i 25 år?

— Jeg har ikke noe godt svar på det. Men det ser sånn ut. Det føles som om kroppen har respondert på trening bedre enn den noen gang har gjort. Hadde jeg vært i toppform hele sommeren, er det ikke sikkert jeg har stått her i dag som vinner, forteller han.

Les også

Slik hylles Bjørndalen av konkurrentene etter bragden: - En stor idrettsmann

Hadde blitt forbannet

Seieren onsdag kveld hvor han skjøt 20 treff under vanskelige forhold var hans 94. som skiskytter. I tillegg har han ett OL-gull som ikke også ble talt som verdenscupseier, og en seier i verdenscupen langrenn.

Det var en seier hverken han eller støtteapparatet så komme.

— Jeg har trodd at Ole skulle kunne vinne renn denne sesongen. Men ikke nå allerede, sier skiskytternes sportssjef Morten Aa Djupvik.

Nå skal Bjørndalen gå sprint lørdag med den gule ledertrøyen i verdenscupen. Det har han ikke gjort siden 2009. — Jeg hadde lagt den gule trøyen på is, sier han.

Han er forberedt på at den fort kan havne hos enn annen etter løpet lørdag. Dette sier han om hvordan han selv ville ha reagert dersom han, som 25-åring, hadde blitt slått av en 41-åring.

— Jeg hadde blitt forbannet. Derfor tror jeg det er mange som vil ha revansj på lørdag, sier han.

Les også

Se her, Ole Einar: Ti grunner til at du må fortsette

Har ofret alt

Selv om treningsavbrekket kan ha vært bra for en gammel kropp, kan han fortelle om en treningsperiode i høst hvor han har ofret alt for å ta igjen noe av det tapte.

— Når du har fått kniven på strupen, så er du villig til å ofre litt ekstra. Og det har jeg gjort i år. Jeg har skjøvet alt annet til siden og lagt alt inn på å trene, spise, hvile, forteller han.

Han flyttet inn i sin bobil og sin nye treningstrailer som har tredemølle og vektrom, soveplasser og kjøkken.

— Jeg tør nesten ikke si hvor mange døgn jeg har vært i bobilen og traileren. Bortsett fra noen samlinger har jeg holdt meg der siden jeg ble frisk. Tilsammen flere måneder, forteller han mens norsk, svensk og tysk media lager en sirkel rundt ham og stikker frem mikrofonene.

Les også

«Når du har fått kniven på strupen, så er du villig til å ofre litt ekstra. Det har jeg gjort.»

Skal trene mye fremover

Han mener at han har laget seg sitt eget mobile treningsstudio har vært avgjørende for at han nå kommer tilbake i form igjen.

— Uten disse hjelpemidlene hadde jeg ikke klart å trene så effektivt som jeg har fått til de siste månedene. Alle treninger har vært hundre prosent optimale, forteller han.

Han har nå en klar plan for hvordan han skal fortsette treningen for å komme i god langrennsform. Han hadde 12. beste langrennstid og mener at han kan gå ett minutt raskere enn det han presterte onsdag når han kommer i form.

— Jeg har dårligere grunntrening enn tidligere år. Derfor har jeg mye trening fortsatt å ta igjen. Det skal skje i julen og mellom konkurranser. Vanligvis trener man ikke så mye mengde i sesong, men jeg har mye å ta igjen, sier han.

Les mer om

  1. Ole Einar Bjørndalen