Skiskyting

Treneren om verdens suverent beste skiskytter: – Han kunne trent mer i perioder

Treneren er ikke bare imponert over hva fenomenet Johannes Thingnes Bø gjør. Men han mener det er noen egenskaper som er unik.

Johannes Thingnes Bø startet sesongen som han avsluttet den. Med seier. Her går han inn til førsteplassen på sprinten i Östersund sist søndag.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

ÖSTERSUND: Han var totalt dominerende forrige sesong. Et par feilskjær, men det endte med historiske 15 seiere i verdenscupen.

Det hadde ingen før han klart. Han avsluttet på med den 15. seieren på hjemmebane i Kollen bare fem-seks T-banestopp fra huset hvor han bor. Nærmest seg på resultatlisten hadde han storebror Tarjei Bø da han satte rekorden.

– Han var i en egen klasse sist sesong. Han holdt nesten på litt sånn for seg selv, sier storebror om lillebrorens prestasjon.

Da det ble invitert til ny sesong i svenskenes skiskyttermetropol sist helg, fortsatte han der han slapp. 26-åringen fra Stryn, bosatt i Oslo, vant sesongens første individuelle renn. Ikke nok med det, nærmest på resultatlisten var storebror Tarjei, i november i Östersund som i mars i Kollen.

Tirsdag ettermiddag trente han sammen med resten av det norske laget i et ufyselig vær med både regn og vind.

Trenerens tvil

Den enorme prestasjonen forrige sesong skulle man tro ville gi kun plusspoeng hos trener Egil Kristiansen. Men historisk suksess til tross, trener Kristiansen er ikke bare fornøyd.

– Han kunne kanskje trent litt mer i perioder. Men samtidig har han en god periodisering av treningsarbeidet. I perioder veldig bra, sier Kristiansen.

Mannen som i tre år har vært ansvarlig for norske skiskyttere er godt kjent som mannen bak norske kvinnelangrenns suksessperiode. Han liker ikke at hans elev blir en middels trent idrettsutøver i deler av året.

Trener for norske skiskyttere, Egil Kristiansen, er ikke like godt fornøyd med treningsarbeidet til den suverene eneren i internasjonal skiskyting.

Johannes Thingnes Bø legger ikke skjul på at han kan ta det veldig med ro treningsmessig i perioden etter at sesongen er avsluttet.

– Jeg har gjort det slik at jeg tar det med ro i perioder. Det kan være lettere å motivere seg dersom man tar noen skikkelige friperioder.

I fjor mente Egil Kristiansen at det ble vel mye fri. Han hadde ikke tro på at han skulle kunne være med i kampen om å bryte den syv år lange seiersrekken til Martin Fourcade i verdenscupen. Han tok feil.

Unike egenskaper

Det er noen egenskaper som Kristiansen ser som unik hos stryningen som ofte ser ut til å veie opp for manglende treningsinnsats.

– Han er en slik person som når det begynner å dra seg til og det virkelig gjelder, så er han på så det holder.

Han utelukker heller ikke at yngste Bø kommer til å vinne også denne sesongen. Det kan skje selv om han kommer til å stå over noen renn i januar. Han og kona Hedda Dæhli Bø venter barn i januar. Da kommer barnefaren til å ta seg pappafri som de aller fleste andre norske menn gjør.

Men nå skjønner Egil Kristiansen at det ikke er noen god grunn til å avskrive Johannes Thingnes Bø.

– Det er ingenting som er umulig. Derfor er det mulig å kopiere den sesongen han hadde i fjor. Men i marginal sport som skiskyting, skal det holde hardt når han tar fri midt i sesongen.

Enklere valg

Suksessen forrige sesong, har gjorde det enklere å ta seg en friperiode. Nå har han endelig vunnet verdenscupen sammenlagt. I tillegg vant han alle de små verdenscuptrofeene.

– Det er mye lettere å ta en beslutning om å droppe renn når jeg har hatt den suksessen jeg faktisk hadde.

Han lover at han skal være i kjempeform i det rennene han faktisk skal gå.

– Programmet før jul er jo kjempefint, og da skal jeg være sterk, sa han før sesongen begynte. Han holdt ord.

Prøver ny metode

Og han ser ikke bort fra at en periode med bare treningen i januar kan være gunstig.

– Jeg håper og tror at det skal fungere bra med en treningsperiode midt på vinteren. Så får vi se hvordan det går.

Han håper da å være helt i toppslag til VM i Anterselva midt i februar.

– Dersom det fungerer, vil jeg kanskje ha en slags mal som jeg kan bruke inn mot OL i Beijing i 2022.

Les mer om

  1. Johannes Thingnes Bø
  2. Tarjei Bø
  3. Skiskyting
  4. Stryn