Skiskyting

Hun er «årets idrettsnavn» på Sørlandet: – Jeg har aldri vært et talent

I VM i Anterselva ble Marte Olsbu Røiseland (30) først i historien til vinne medalje på alle sju øvelser. 2020 har vært et magisk år for «årets idrettsnavn» på Sørlandet.

Marte Olsbu Røiseland viser stolt fram bildet hun mottok etter å ha blitt kåret til «årets idrettsnavn» i Fædrelandsvennen. Sjeldent har det vært enklere å plukke ut en vinner enn i år.
  • Åge Harald Drangsholt

– Dette var kjempestas. Utrolig gøy at dere følger med, og at prestasjonene mine blir verdsatt, sier Marte Olsbu Røiseland entusiastisk.

Hun er i ferd med å legge et ellevilt år bak seg. Men når Fædrelandsvennen ringer og avslører at vi har kåret henne til «Årets idrettsnavn» (tidligere bragdstatuetten) på Sørlandet, blir hun begeistret over det også.

– Det er kjempegøy at folk setter pris på det jeg gjør, sier 30-åringen – som har fått en knallstart også på året sesong, og leder sammenlagt før verdenscupen fortsetter i Oberhof på nyåret.

Her kan du lese om de seks andre kandidatene vi plukket ut.

Fikk kritikk for VM-planen

Frolendingen viser at hun har beina godt plantet på jorda, selv om hun på ti magiske dager i Anterselva skrev seg inn på den største stjernehimmelen. Så oppsiktsvekkende var de sju medaljene og fem gullene at den franske storavisen L’Equipe nylig kåret henne til verdens beste kvinnelige idrettsutøver.

– Det var veldig overraskende. Tanken om at jeg skulle bli først i historien til å vinne sju medaljer i et mesterskap hadde aldri slått meg en gang. Mitt mål var å ta mitt første individuelle VM-gull, sier Røiseland.

Liv Grethe Skjelbreid, skiskytterekspert i NRK, var kritisk til valget om å stå over verdenscuprunde.

Når Fædrelandsvennen ber henne se tilbake på mesterskapet – og forberedelsene forut – tar hun oss med til den vanskelige avgjørelsen hun tok om å stå over den siste verdenscuprunden før jul.

– Jeg tror nøkkelen til suksess lå mye i den planen jeg og Roger (Grubben, personlig trener, red.anm.) la sammen.

Men planen høstet slett ikke bare applaus, i alle fall ikke fra NRKs skiskytterekspert, Liv Grete Skjelbreid. Hun reagerte sterkt på at Røiseland sto over en hel verdenscuprunde.

– Hun kaster bort en kjempesjanse til å vinne begge deler, noe jeg tror hun kunne klart. Hun hadde dratt til VM som favoritt selv om hun hadde gått for sammenlagtseieren i verdenscupen, sa Skjelbreid til NRK.

Les også

Forsket på VM-dronningen. Her er hva de fant

– Forstår kritikken

– Jeg forstår kritikken veldig godt. Jeg lå godt an, og meldte meg ut av kampen om gul trøye. Samtidig har jeg veldig tro på å prioritere. Det er det ikke så mange som tør. Så selv om noen synes jeg var feig var min vurdering at jeg var tøff som gikk «all in». Det ga meg en ekstra «boost», sier sørlendingen.

Avgjørelsen ga henne tre verdifulle treningsuker – foruten god avkobling og trening i høyden – i stedet for to uker.

Marte Olsbu Røiseland viser stolt fram de sju medaljene.

– Det at jeg fikk gjennomført alt det var alfa og omega for å få den inngangen jeg fikk til VM. Da jeg kom til Anterselva var det ingenting jeg ville gjort annerledes. Det ga meg en stor ro, sier frolendingen.

Hun tok også et annet viktig grep foran VM. Året før hadde hun blinket seg ut åpningsøvelsen sprint som sitt store mål i Östersund, men endte som nummer 25 på det som skulle være hennes beste øvelse. Foran Anterselva pekte hun seg ut normaldistansen, VMs fjerde øvelse, som sitt store mål.

Les også

Ektemannen om den nye skiskytterdronningen: – Det var hun som sjekket opp meg

Vellykket grep

Enden på visa ble at hun tok sitt første individuelle VM-gull allerede på sprinten – på mesterskapets andre dag.

– Jeg fikk en drømmestart, og følte allerede da at jeg hadde nådd målet mitt. Deretter klarte jeg å gå med lave skuldre. Det er ikke sikkert at mesterskapet hadde fått den fortsettelsen dersom jeg hadde åpnet med for eksempel fjerdeplass, sier skiskytteren, og legger til:

– Men litt av nøkkelen til å holde trykket oppe utover i mesterskapet tror jeg også hang sammen med at jeg hadde satt normalprogrammet som mitt store mål. Så selv om det gikk bra i starten var jeg fortsatt giret. Og bronsen jeg vant på normaldistansen var en stor seier for meg etter mange mislykkede forsøk på den øvelsen før.

Men sulten stoppet ikke der. Da bare fellesstarten gjensto hadde hun vunnet fire gull og to bronse – men «bare» ett individuelt gull.

Les også

Han har trent Røiseland i 14 år: Slik forklarer Grubben VM-suksessen

Snøt hjemmehåpet

Slik sett var det Dorothea Wierer som lå an til å bli VM-dronning med to individuelle gull. Den italienske jenta tok også grep om fellesstarten, og ledet etter to skytinger da Røiseland lå hele 56 sekunder bak. Men så smalt sørlendingen ned de ti siste blinkene – og én kilometer før mål passerte hun den italienske hjemmefavoritten i sporet, og sikret sitt andre individuelle gull.

Marte Olsbu Røiseland måtte helt i kjelleren for å ta ut det aller siste da hun snøt hjemmehåpet Dorothea Wierer (t.v.) for gullet på den avsluttende fellesstarten.

– Jeg var veldig fornøyd før fellesstarten, og da jeg havnet langt bak i feltet kjente jeg at det var vanskelig å motivere seg. Men så jeg begynte jeg å treffe, og da kom vinnerskallen tilbake. Jeg tror det må være noe som klikker i et toppidrettshode. Plutselig er det bare gullet som teller når du ser at du har en sjanse, sier mesterskapets aller største idrettsutøver.

Men tittelen som VM-dronning har slett ikke fått frolendingen til å ta av. På spørsmål om hva sju VM-medaljer har gjort med henne, svarer hun dette:

– Jeg føler ikke det har endret meg. Anterselva-VM var første gang i karrieren hvor jeg helhjertet våget å prøve på noe. Jeg har aldri vært et talent, men jeg har jobbet meg oppover og blitt bedre og bedre. Nå fikk jeg bevist for meg selv at jeg får det til hvis jeg bare går inn for det. Jeg prøver selv om det ikke ser lyst ut. Det livet har lært meg er at du får til utrolig mye hvis du bare jobber hardt og har troen på det, sier årets idrettsnavn på Sørlandet.

Les mer om

  1. Skiskyting
  2. Marte Olsbu Røiseland