Skiskyting

Tidligere dopingdømt russer gikk til topps. Det skaper sterke reaksjoner.

Aleksandr Loginov brøt Johannes Thingnes Bøs seiersrekke på sprinten i tyske Oberhof.

Alexander Loginov vant fredagens verdenscuprenn, men får kritikk fra konkurrenter.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Det var russerens første seier i verdenscupen.

Men etterpå fikk han kritikk fra flere konkurrenter. Grunnen er at Loginov er tidligere dopingdømt.

Spesielt Martin Fourcade, som har vært verdens beste skiskytter de siste årene, reagerer sterkt.

– Han må unnskylde seg for oss utøvere og forklare seg. Nå går han bare og later som ingenting har skjedd, og da får han ikke min respekt, sier Fourcade til NRK.

Høsten 2014 ble Loginov utestengt i to år etter at han hadde testet positivt for EPO (bloddoping). Russeren er også en av utøverne som etterforskes for dopingjuks fra 2017.

Martin Fourcade var kritisk til vinneren.

– Ikke noe her å gjøre

– Jeg synes det er vanskelig å kommentere, og jeg har brukt masse energi på akkurat den personen, så jeg velger å la den passere, sier Thingnes Bø til NRK.

Til kanalen sier Henrik L'Abée-Lund at en «unnskyldning er kanskje på sin plass», mens den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson sier at «har man tatt EPO, har man ikke noe her å gjøre».

Selv ønsker ikke Loginov å snakke om dopingdommen. Han varsler i stedet at han vil ta en prat med Fourcade ansikt til ansikt.

  • LEST DENNE? Tiril Eckhoff svarer på kritikken: – For meg var dette det eneste riktige

Brøt seiersrekke

Russerens triumf betyr at Thingnes Bøs seiersrekke med tre strake seire ble brutt. Nordmannen har totalt vunnet seks av ni løp denne sesongen.

– Nær å treffe 10 av 10, men ikke nær nok. Jaktstart i morgen, og det blir tøff å forsvare plassen på pallen. Oberhof er alltid veldig vanskelig, skrev nordmannen på sin twitterkonto.

Thingnes skjøt raskt og godt på liggende skyting og gikk ut i ledelse 11,7 sekunder foran Loginov og storebror Tarjei. Alle de tre var feilfrie på liggende.

Johannes Thingnes Bø måtte nøye seg med annenplassen på sprinten i tyske Oberhof fredag

Loginov hadde dagen og skjøt ned alle fem blinkene på stående i kjapt tempo. Thingnes Bø måtte tåle en hårfin bom på sin skyting og gikk ut 14,2 sekunder bak. Verdenscuplederen tapte også mye til russeren på sisterunden.

Tarjei Bø måtte også ut i en strafferunde og endte 1.04,6 minutter bak i mål på åttendeplass.

Martin Fourcade, som startet foran Thingnes Bø, hadde en bom på liggende etter en ujevn serie med et par kanttreff. Han gikk i mål 47,2 sekunder bak og ble bare nummer syv.

Svenske på pallen

Noen av de beste tyskerne valgt å gå på sene startnummer, men hverken Benedikt Doll eller Arnd Peiffer klarte å ta seg inn på pallen. De ble nummer fire og fem.

Sebastian Samuelsson skjøt derimot feilfritt og tok den siste pallplassen. Svensken ble slått med 36,8 sekunder av vinneren. Det var Samuelssons beste plassering i verdenscupen, etter at han vant stafettgull og jaktstartsølv i fjorårets OL.

Henrik L'Abée-Lund ble nummer 18, mens Vetle Sjåstad Christiansen og Lars Helge Birkeland ble henholdsvis nummer 43 og 45.

Les mer om

  1. Johannes Thingnes Bø
  2. Tarjei Bø
  3. Skiskyting