Bjørndalen kan bli vraket til OL: – Ingen selvfølge at han skal dit

Ole Einar Bjørndalen har to helger på å innfri Olympiatoppens krav.

Ole Einar Bjørndalen har så langt i sesongen ikke klart Olympiatoppens krav til OL-uttak. Men det er lite trolig at han sitter hjemme når norske skiskyttere reiser til Pyeongchang.
  • Kurt B. M. Haugli

– Bjørndalen må prestere han også. Det er ingen selvfølge at han skal til OL, sier idrettssjefen for skiskytterne, Per Arne Botnan.

Ingen skiskyttere er tatt ut til OL. Det store spørsmålet er om Ole Einar Bjørndalen kan klare å komme i form nok en gang.

Ole Einar Bjørndalen har litt OL-trøbbel. Ikke mye, men litt. Så langt denne sesongen har han ingen prestasjoner som i seg selv er gode nok til OL-uttak.

Olympiatoppen krever at en løper enten har en plassering blant de seks beste i verdenscupen, eller to plasseringer blant de 12 beste. Ole Einar Bjørndalen har før januarrunden i skiskytternes verdenscup ingen slike resultater å vise til.

– Ole Einar Bjørndalen må prestere han også. Men dersom det skulle vise seg at han ikke er i form, tviler jeg på at han selv ønsker å reise til OL, sier idrettssjef Botnan.

Kan alt om formtopping

Selv om Bjørndalen ikke har fått det til denne sesongen, så vet alle både de som skal ta ut lag og de skiskytterinteresserte at legenden fra Simostranda er bedre i stand til å prikke inn formen enn de fleste andre. Vanligvis legger han opp til en formtopp i begynnelsen av januar og en formtopp når det er mesterskap eller OL.

Skiskytterforbundet hadde muligheten til å ta ut løpere til OL allerede før jul. Men den sportslige ledelsen valgte la utøverne vente på en endelig avgjørelse.

Ole Einar Bjørndalen har ikke fått opp farten i løypa og når skytingen i tillegg er ujevn, har det ikke blitt de helt store plasseringene denne sesongen.

Det er de seks første rennene i verdenscupen som gir konstituert idrettssjef i Skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, grunnlag for å ta ut en OL-tropp. Det er snakk om uttak av inntil seks menn og fem kvinner.

Ettersom ingen har fått klarsignal til å hente ut OL-dresser, vil løpene i Oberhof (kommende helg) og Ruhpolding neste uke bli helt avgjørende. 15. januar skal det meste være klart.

Avgjørende verdenscup

De to rennene som blir helt avgjørende for Ole Einar Bjørndalen og flere av de norske skiskytterne med OL-drømmer begynner med sprint for kvinner i Oberhof torsdag. Neste helg er det full verdenscuprunde i Ruhpolding. Dagen etter at disse rennen er over, kommer Per Arne Botnan til å levere inn sitt forslag til OL-uttak til Olympiatoppen som foretar det endelige uttaket.

Det er ikke like stor konkurranse og like mange spekulasjoner rundt uttaket av norske skiskyttere til OL som det er i langrennsleiren. Kravet til Olympiatoppen er at de som reiser til Pyeongchang skal være i stand til å hevde seg blant de 12 beste.

Vi har gjort opp status på OL-aktuelle norske skiskyttere.

En mann som utvilsomt skal til OL er Johannes Thingnes Bø. Han har vunnet fem verdenscuprenn og leder cupen sammenlagt.

MENN:

Johannes Thingnes Bø

Har vunnet fem renn og leder verdenscupen. Han er klar uansett hvordan han måtte prestere de nærmeste to ukene.

Tarjei Bø

En seier fra Östersund og en femteplass i Hochfilzen er beholdningen. Holder til OL-uttak.

Emil Hegle Svendsen

Har bare fått en anledning til å vise seg frem i sesongåpningen i Östersund. Plaget av sykdom før jul. Men to solide fjerdeplasser i sesongåpningen burde være godt nok til å sikre seg plass til OL.

Ole Einar Bjørndalen

Beste individuelle plassering er en 18. Plass. Det er ikke godt nok til å imøtekomme OL-kravet til Olympiatoppen. Men ingen er bedre til å toppe form til de store mesterskap. Blir tatt ut dersom ikke Ruhpolding og Oberhof blir en fiasko.

Henrik L’Abée Lund

To sterke konkurranser i Hochfilzen sendte ham trolig til Pyeongchang. Trenger bare en anstendig plassering i Oberhof eller Ruhpolding så er dressen klar.

Lars Helge Birkeland

En sjetteplass fra Östersund er bestenotering. Ellers er det som det ofte har vært med Birkeland, plasseringer mellom 10 og 20. Hverken godt eller dårlig.

Erlend Bjøntegaard

To sterke løp i Annecy rett før jul. Han trenger å vise stabilitet også i januar. Dersom han gjør det, så er han klar til OL.

Vetle Sjaastad Christiansen

Har imponert med stabilitet og styrke i IBU-cupen. Får sjansen til å vise seg frem i Oberhof og Ruhpolding. Har muligheten til å snappe en OL-plass foran Birkeland og L’Abée Lund.

KVINNER:

Tiril Eckhoff

I utgangspunktet er hun Norges sterkeste kort. Men på skytebanen har hun hatt store problemer denne sesongen. Bare elendige resultater i Tyskland på nyåret vil stoppe henne.

Marte Olsbu

Har tre plasseringer topp 10 denne sesongen. Men det har vært rusk i maskineriet til Olsbu også i perioder. Best var hun i Östersund under åpningen av verdenscupen.

Synnøve Solemdal var ingen selvskreven løper til det norske OL-laget da sesongen begynte. Men en annenplass i Östersund gjorde trolig susen.

Synnøve Solemdal

28-åringen fra Tingvoll har slitt i flere sesonger. Foran sesongen var det ingen som snakket om Solemdal som en soleklar kandidat til det norske OL-laget. Den overraskende 2.-plassen i Östersund i sesongåpningen

Hilde Fenne

Hadde to plasseringer topp 10 under verdenscupåpningen i Östersund. Litt mer moderat i Hochfilzen helgen etter. Men trolig godt nok til å ha skaffet seg OL-plass.

Ingrid Landmark Tandrevold

Har en femteplass fra Hochfilzen som sitt beste resultat. Teknisk sett godt nok til å være kvalifisert til OL. Gikk ikke rennene i Annecy. Ligger best an til å ta den femte OL-billetten.

Emilie Kalkenberg

Får gå i Oberhof etter sterke plasseringer i IBU-cupen på nivået under verdenscupen.

Kaia Wøien Nicolaisen og Thekla Brun-Lie kunne ha vært kandidater til OL, men har ikke prestert så langt i sesongen.