Sprek

Tilbyr yoga spesielt for menn

Sebastien Muller utfordret fordommene han hadde mot yoga. Han angrer ikke. — Menn velger trening som bekrefter deres maskulinitet, mener professor.

TILPASSET MENN: Gaute Tveit (til venstre) er nybegynner på yogatimen for menn. Sebastien Muller (i midten) fikk ideen til tilbudet som ble startet opp ved nyttår. Tommy Moen Taraldsen er klassens instruktør. Foto: Vegard Eggen

  • Anne-Marit Dahl
    Anne-Marit Dahl

Vi er på yoga på 3T i Trondheim. Men på denne timen kan du glemme dempet belysning, stearinlys og instrumentalmusikk fra Enya.

— Velkommen til yoga for menn, sier instruktør Tommy Moen Tharaldsen til de 20 mennene på hver sin matte foran ham.

FOKUS PÅ STYRKE: Yogatimen for menn har fokus på styrke og enkle kombinasjoner. Når Sebastien Muller, Tommy Moen Taraldsen og Klaes M. Sundelin trener yoga, er det uten stearinlys og sterkt fokus på pusteteknikker. Foto: Vegard Eggen

Mennene står barfot med øyne som lyser av forventning og konsentrasjon. Over høytaleranlegget serveres musikk med høy bass.De er på «Yoga for menn», en ny gruppetime som kom på timeplanen hos treningssenteret etter jul. Det føyer seg inn i rekken av gruppetimer tilpasset ulike målgrupper: som senior-spinn eller senior puls for eldre og «sterkere med baby» for småbarnsforeldre.

Fikk du med deg denne?

Les også

Eksperter: Slik går du ned i vekt uten å bli sulten som en ulv

— Fordommer

På første rad står Sebastien Muller. Det var han som fikk ideen til egne yogaklasser for menn. Men, som han sier, kvinner vil også få lov til å bli med hvis de vil. Selv begynte Muller å trene yoga for åtte år siden.

— Jeg kjente at jeg hadde fordommer til yoga som jeg ville utfordre. Jeg så på det som noe rart og alternativt. Men jeg likte det umiddelbart, og det lignet på klatring som jeg hadde erfaring med. I yoga fant jeg følelsen av balanse, ro og statisk styrke, sier Muller.

- Men hvorfor egne klasser for menn?

— Trening handler mye om å føle felleskap og mestring. På yogatimene for menn har jeg senket fokuset på bevegelighet og hatt mer fokus på intensitet. Menn har ofte andre bevegelighetsbegrensninger - og ofte flere - enn kvinner. Jeg har også forenklet de ulike sekvensene. Er det en faktor menn er redde for, er det at de ikke er takt, sier Muller.

Mange har lest denne saken:

Les også

Dette forslaget vekker oppsikt i Storbritannia

Han får ofte fra deltakerne at «dette skulle de ha prøvd for ti år siden».

— Det er mange som får seg en åpenbaring når de opplever at de ikke takler sin egen kropp. Da skjønner de at de må ta tak, sier Muller.

Ingen krokodille

Det er erfaringen til instruktør Tommy Moen Tharaldsen også.

— Flere har fått seg en vekker etter å ha vært på en yogatime. De har merket at de ikke er så bevegelige og sterke som de har trodd. Og så har de begynt å ta tak i utfordringene, sier instruktøren.

FORDOMMER: Sebastien Muller (t.v) innrømmer at han hadde fordommer mot yoga da han prøvde det for første gang for åtte år siden. Men hans erfaring er at yoga er effektiv trening. Tommy Moen Taraldsen og Klaes M. Sundelin er enig. Foto: Vegard Eggen

Han begynte på instruktørkurs for 18 måneder og hadde aldri sett på seg selv som en «yogaperson». Hovedfokuset hans ligger på crossfit og spinning. Nå vil han avlive myten som fins blant mange menn om at yoga ikke er trening og at det er «en greie for kvinner». For å klare det, har treningssenteret bevisst tatt i bruk noen triks for å lokke mennene til yogatimen.— Vi har dempet en del av det som ofte følger med rundt en yogatime og som kan virke skremmende på menn. Vi har strippet ned kulissene, sier Tharaldsen og utdyper:

— Vi har ikke dempet belysning og stearinlys. Vi snakker ikke så mye om pusten, og vi holder koordinasjonen enkel. Vi har også andre navn på øvelsene. Jeg sier for eksempel at vi skal ta en smal pushup i stedet for en krokodille, sier Tharaldsen.

  • På jakt etter nye joggesko? Les denne:
Les også

Stor test av joggesko: Det enkle er blitt vitenskap

(krever innlogging)

Har triatlon som mål

Klas M. Sundelin trives godt på disse timene. De siste årene har triatlon blitt hans hovedaktivitet, og til høsten skal han konkurrere i Trondheim.

— Jeg er mindre stiv i legger og lår etter å ha holdt på noen måneder meg yoga, sier Sundelin.

I tillegg til å bli mer bevegelig, kjenner han også at yoga er god styrketrening.

— Noen av øvelsene er teknisk vanskelige og styrkemessig tunge. Men jeg liker å presse meg, og det er motiverende å se hva andre klarer, sier han.

- Hvordan er det å være i en klasse med bare menn?

— Jeg har vært på vanlige timer også, og der opplevde jeg at det var mange som var flinkere enn meg. Jeg synes det er fint å ha en time som fokuserer på menns utfordringer, men jeg kan gå på begge timene, sier Sundelin.

Det finnes egne yogaklasser for menn på enkelte yogasentre, men det er lite utbredt på vanlige treningssentre. Men eksempelvis Sats Elixia kjører «Yoga for athletes», en time som er tilrettelagt for å passe bedre for menn.

- Kvinner bryter kjønnsbarrierer

Mens kvinner løfter vekter for å bli sterke, kvier mange menn seg for å prøve feminine idretter som yoga.

— Menn er så opptatt av at deres maskuline identitet blir bekreftet gjennom aktiviteten. I Norge er yoga er kvinneaktivitet, og veldig mange menn, særlig de under 45 år, er i dag fremdeles engstelige for å bli betraktet som feminine, sier Gerd von der Lippe, professor i idrettssosiologi.

Les også

Ny rapport om treningssentre: - Bekrefter en del mistanker

Hun mener det offentlige rommet ikke er så lett for menn som våger seg inn i den feminine idretten.

— Samtidig er kvinneidentiteten blitt utvidet. Det er ok for kvinner å trene hardt, sier professoren som liker at det er et eget yogatilbud for menn.

Førstelektor i idrett ved Universitetet i Stavanger, Gro Næsheim-Bjørkvik, er ikke overrasket over at yogatimer strippet for det vi kan kalle «dameting» gjør at flere menn prøver treningsformen.

— Det er litt sånn at menn liker at treningen er effektiv og hard. En god prestasjon og klare fysiske forbedringer er generelt målet. De er i mindre grad opptatt av det mange damer ønsker seg av yoga, nemlig at de skal få overskudd av treningen, få en opplevelse og stresse ned. Dette motiverer i mindre grad menn, sier Næsheim-Bjørkvik og legger til:

— Jeg kan forstå at det er ikke er så kjekt å være eneste mann i en time med 20 kvinner. Å ha egne timer for menn kan sikkert være et nyttig middel for at de skal komme i gang.

Ifølge Gerd von der Lippe kan frykten for det feminine gjøre at menn går glipp av en helhet i treningen.

— Menn skal være tøffe og rå, de skal bevege seg. Å sitte stille er ikke det man forbinder med det maskuline. De skal være sterkere og raskere enn kvinner, men de er ikke så fleksible. Under en yogatime ser de at kvinner er bedre kroppslige enn dem, sier hun.

Von der Lippe synes kvinner er mer modige i treningen.

— Kvinner er på mange måter tøffere når det gjelder å gå over kjønnsbarrierene. Samtidig blir feminine metaforer brukt om det som ikke er tøft og riktig, sier von der Lippe.

Hun viser til et eksempel fra da Åge Hareide var landslagssjef for herrelandslaget i fotball.

— Da herrelandslaget tapte, sa Hareide at «vi trippet rundt i høye hæler», sier von der Lippe om Norges tap mot Tsjekkia i VM-kvalifiseringen i 2005.

Les også

  1. Her løfter Magnus 83 kilo med én finger

  2. Slik kan man lure kroppen til å fjerne saltsuget

  3. - Stress ned, drikk godt og ta en liten neve chips