Sprek

Personlig trener i Syden? Nordmenn nøyer seg ikke lenger med treningsstudio på hotellet

Treningsreiser er nå i vinden.

VENNSKAP: - Veldig mange forteller at det er på reise med oss at de finner nye venninner i voksen alder, sier Marianne Braseth Lørdahl i Jomfrureiser. Dette bildet er tatt under en treningsreise til Mexico med Anne Marte Sneve.
  • Anne-Marit Dahl

På Reiselivsmessen i Oslo, er treningsreiser én av fem hovedkategorier – og definitivt en av de mest populære.

— Vi ser av pulsen på markedet at treningsreiser er trendy også i 2016. Særlig er det populært å kombinere trening og avslapping, sier prosjektansvarlig Merete Falch.

Kravene som treningsreiseturistene stiller til ferieoppholdet har endret seg de siste årene.

Bør du egentlig trene i 20 minusgrader? Vi spurte ekspertene.

Både inn- og utland

— Før var det nok at det var treningsstudio på hotellet. Nå vil man vite hvilke fasiliteter som er tilgjengelig. De vil vite mulighetene for personlig trener, gjerne familietrening, sykkelturer, rafting og muligheter for løping. Dette skal gjerne skje i kombinasjon med shopping og severdigheter, sier Falch.

Det er ikke bare til utlandet den aktive ferien legges.

PÅ TUR: Hans Olav Torsen har vært på treningsreiser hver vinter i ti år. De siste årene har også konen, Terese Brekke, vært med. - Det er veldig sosialt. Og selv om vi deltar på skirenn, er det viktigste å delta. Vi får mange nye opplevelser og gode tips om skiteknikk og trening, sier hun.

— Vi ser at mange kombinerer opplevelse og trening på Norges-ferien. Øyhopping langs Helgelandskysten har tatt av, sier hun. Beatriz Rivera hos turoperatøren Apollo, bekrefter den store interessen for treningsreiser.

— Vi begynte med treningsreiser i 2009. Playitas var vårt første hotell som satset 100 prosent på sport og trening for aktive familier, par og profesjonelle. Siden har vi tidoblet tilbudet vårt på treningsreiser, og bare siden 2014 har vi økt med hele 25 prosent, sier Rivera.

Gaven ble anledning til å trene

I skianlegget i Granåsen utenfor tester Hans Olav Torsen (70) og Terese Brekke (50) skiene. De har begge god erfaring med treningsreiser.

— Jeg fikk deltakelse i turrennet Marcialonga i 60-årsgave. Siden har jeg reist nedover hver vinter, i år blir det tiende gangen, sier Torsen, som beskriver de italienske Dolomittene som en skjult diamant for alle som er glade i fjellet.

Gaven ble en god grunn til å sette treningen litt mer i system.

— Når du skal på en slik reise, er du nødt til å holde treningen ved like gjennom året, smiler han.

Terese Brekke skal på samme tur som Torsen. Det blir tredje gang hun reiser.

— Mannen min hadde deltatt flere år alene, men mente at dette burde vi gjøre sammen, forteller Brekke.

Og det har vært så morsomt å dra på gruppetur sammen, at de melder seg på ny tur så fort årets skiferie er unnagjort.

— Det er veldig sosialt. Og selv om vi deltar på skirenn, er det viktigste å delta. Vi får mange nye opplevelser og gode tips om skiteknikk og trening, sier hun.

Ny treningstrend: - Nå bruker «alle» teknologi når de trener.

Forventer høy kvalitet

Ifølge Peder Nævestad i Nye Høyder, er ikke ekteparet Brekke alene om å booke treningsferien i god tid.

— Våre kunder er primært mosjonister som er glad i å gå på ski. De liker å gå på tur og trene, og det er kamp om plassene på turene som vi arrangerer til Marcialonga. I år setter vi for første gang opp eget charterfly fra Bodø, forteller han.

RÅD: Reis med et åpent sinn, våg å teste ut noe nytt, delta i sosiale aktiviteter og husk å koble av mellom øktene. Dette er Apollos råd til de som skal på treningsferie.

Hans opplevelse er kundene vil komme til et ferdig opplegg når de bruker en ferieuke til trening. — De slipper å styre med noe selv. De får startnummeret i hånda. Det ønsker å komme til et dekket bord, sier han.

I et marked med mange aktører og tøff konkurranse, mener han kvalitet er stikkordet for suksess.

— Nordmenn er glad i å dra på tur, og mange ønsker et sportslig innhold. Samtidig ser vi at de som reiser vil ha et sosialt innhold, og vi må levere høy kvalitet, sier han.

Fire aktører om treningsturtrendene

Svømme fra Korfu til Albania? Bootcamp i Montenegro? Delta på «Extreme Weightloss»-camp?

Vi spurte fire turoperatører om treningsreiser. Dette svarte de:

1. Hvilke treningsturer er de mest populære?

2. Hvilke nyheter tilbys i 2016?

3. Hva er ditt råd til den som vurderer å kjøpe en treningsreise?

Beatriz Rivera, turoperatøren Apollo

1. Hos oss er den mest populære formen for treningsreise den der gjestene våre pakker selv til ett av våre sportshoteller. Da trener de gjerne på resorten. Det er også populært å dra på rene gruppertreningsreiser med tilbud om over 200 gruppetimer i uka.

2. Vi jobber mye med nisjetreningsformer, som Open Water Swim Camps på Korfu, hvor man til slutt svømmer over til Albania. Terrengløp og triatlon er også i vinden.

3. Reis med et åpent sinn. Våg å teste ut noe nytt og delta i sosiale aktiviteter. Husk å koble av mellom øktene, det er lov å slappe av med føttene i sanden også.

Marianne Braseth Lørdahl, Jomfrureiser

1. Treningsreiser med profilerte instruktører er veldig populære. Vi har for eksempel treningsreiser der temaet er løpeteknikk, yoga og bootcamp.

2. Vi har 50 nyheter i vårt produkt i år. Vi tilbyr fitnesstrening i kombinasjon med storby og strandliv og actionreiser til Kroatia og Montenegro som gjerne inneholder bootcamp, topptur, zipline og mer.

3. Ikke vent, book din egen motivasjonsuke i dag. Alle i ditt nærmiljø vil nyte godt av det. For når kvinnene har det bra, da har hele verden det enda bedre.

Dag-Anders Ludvigsen, Nordic FitCamp AS

1. Konsepter som tilbyr et bredt spekter av trening i kombinasjon med foredrag som tilpasses den enkeltes utgangspunkt.

2. Vi arrangerer blant annet «Extreme Weightloss», en camp med fokus på mye trening og rett kosthold, «Fight Camp» med verdens beste kickbokser, Thea Therese Næss og «Extreme Adventure».

3. Sjekk ut hvilken bakgrunn og kompetanse du vil bli møtt med. Det er store forskjeller på hva du får for pengene og hvilke aktiviteter du kan velge blant.

Tonje Løkaas Fossum, turoperatøren Ving

1. Det mest populære hos oss er VingCamp med instruktører som tilbyr deltakerne ulike timer i alt fra dans, corebar og høypuls til cross fit og yoga. Vi har også foredrag om mentaltrening.

2. Vi reiser med profilerte instruktører til Miami og Palma. Vi samarbeider med Sats/Elexia og Driv om treningsreiser.

3. Sjekk hva som er inkludert i prisen. Ikke vær redd for å reise alene. Cirka 20 prosent av våre kunder reiser alene på en slik tur.