Sprek

«Barna digger jo fruktsalat – spesielt hvis de får lage sin egen»

Endelig er ski-VM i gang i Falun. Her er tips til sunnere tur— eller TV-kos for både liten og stor.

Julie (5) har jordbær som sin favoritt. Her hjelper hun mamma Cathrine Borchsenius med å lage fruktsalat. Foto: Pernille Ingebrigtsen

  • Pernille Ingebrigtsen

«Alle» nordmenn elsker ski-VM. Marit Bjørgen, Petter Northug, Anders Fannemel og mange flere helter i aksjon – i idrettene vi er best i. Det blir ikke så mye bedre enn det.

Og mens Norge forhåpentlig håver inn den ene medaljen etter den andre i langrenn, skihopping og kombinert, må det være lov å kose seg litt. Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog og gründer og daglig leder av nettstedet bramat.no, har kommet med forslag til litt sunnere snacks man kan unne seg – fra sofaplass. Eller enda bedre – ute på skitur med ski-VM på radioen.

Vafler er lett å ta med seg ut på tur. Foto: Pernille Ingebrigtsen

— Grønnsaker og dipp er jo ikke akkurat ut på skitur-mat, men boller og vafler er veldig greit å ta med seg. Og alle disse oppskriftene er jo veldig barnevennlige, sier Borchsenius, som sammen med den yngste datteren, Julie (5), viser hvordan man kan lage en deilig fruktsalat.

- Ikke helsekost

Ernæringsfysiologen forteller at hun alltid bruker vanlig sukker i bakverk og lignende, men gjerne flytende margarin når hun lager boller og vafler, og gjerne Fibra-mel eller sammalt mel istedenfor finmalt mel – i tillegg til mange egg i vaflene for at de skal mette godt og være litt mer enn bare karbohydrater.

Julie (5) laget denne deilige fruktsalaten sammen med mamma Cathrine Borchsenius. Foto: Pernille Ingebrigtsen

— Dette er jo ikke helsekost, men skal man kose seg for eksempel en søndag, er dette likevel bra mat. Og barn digger jo fruktsalat – spesielt hvis de får lage sin egen og putte oppi det de vil, sier Borchsenius og legger til at vaniljekesam, som er magert og proteinrikt, er fin å ha til, heller enn krem.

- Spis én og ikke tre

Hvor mye man kan kose seg, handler om hvordan man spiser fra før av. Borchsenius mener det dreier seg om mengder – og at man blir litt mer bevisst på å begrense seg.

— Hvis man har lyst til å passe seg litt, så går det an å spise én bolle – og ikke kjøre på med tre. Jeg synes det er viktigere å si dette, enn å si hva man absolutt ikke skal spise. Så er det viktig at vafler eller boller ikke blir et ekstra måltid, men at man spiser det som en lunsj for eksempel.

— Og når det er VM, kan man jo kanskje bli ekstra inspirert til å bevege seg litt selv, sier Borchsenius som sammen treningsekspertene Jørgine «Funkygine» Haagensen og Vibeke Lugg nettopp har lansert et nytt prosjekt kalt «Sunn & Sprek», som er en hjelp til dem som vil trene mer og spise sunnere, men som ikke får det helt til i en travel hverdag.

— Kort fortalt er det et 12 uker langt webkurs hvor man får masse oppskrifter på sunn og god mat som er næringsberegnet, i tillegg til treningsprogrammer og treningsvideoer, tips og råd fra oss eksperter, forteller hun.

Grove boller. Foto: Pernille Ingebrigtsen

Grove boller (dobbel porsjon)2 pakker tørrgjær

8 dl melk (ekstra lett)

8 ss flytende margarin

1 ts salt

2 dl sukker

1 ts kardemomme

Sammalt hvete fin, minst 2 l

Ha tørrgjær i en stor bolle. Varm opp melken til den blir litt mer enn lunken. Ha så i margarin, og hell litt av melke-margarin-blandingen over gjæren. Rør ut gjæren, og ha i resten av blandingen. Ha i sukker, salt og kardemomme, og rør til slutt i melet til deigen blir passe fast.

La deigen heve under et håndkle i minst 30 minutter. Rull ut boller, legg på et stekebrett og la bollene heve i minst 20 minutter. Stek nederst i ovnen på 180 grader til bollene er gylne (ca. 10 minutter).

Fruktsalat

Ulike frukter og bær

Gjerne nøtter

Gjerne mager vaniljekesam

Grønnskaer med dipp. Foto: Privat

Grønnsaker med dippKutt opp grønnsaker

Bland sammen en dipp av kesam, et fedd hvitløk og litt paprikapulver eller annet krydder. Eventuelt kan man blande kesam med en pose dippulver.

Vafler med havregryn

5 egg

1 dl sukker

8 "spruter" med flytende margarin

5 dl sammalt hvetemel fin (eventuelt halvparten siktet hvetemel)

2 dl havregryn

4–5 dl ekstra lettmelk

Visp sammen egg og sukker, og ha så i margarin, mel og melk. La gjerne røren stå i noen minutter før du steker.

Smoothie med bær. Foto: Lise von Krogh

Smoothie med bær1 dl bringebær (frosne eller ferske)

1/2 banan

2 dl Biola-melk naturell

1 dl mager vaniljekesam

Les også

  1. - Gående møter vil bli normalen om ti år

  2. Vi kjøper personlig trening for rundt 400 millioner

  3. Vil ikke lenger advare mot kolesterolrik mat

  4. Eline (22) har vært gjennom sitt livs tøffeste kamp. Nå skal hun gjennom et av verdens tøffeste løp.