Sprek

Organisert aktivitet gir mer aktive barn

Barn som driver med organisert fysisk aktivitet beveger seg mer enn barn som ikke deltar, viser norsk-portugisisk studie.

ORGANISERT: Ole Jakob Torvund Sundvor skal prøve score på å Andreas Velle Waraas.  Toppseriespiller Andrea Thun er hovedtrener ved Telenor Extra fotballfritidsordning i Sandviken. Foto: GIDSKE STARK

 • Kristine Askvik

– Bra redning, Andreas, roper hovedtrener Andrea Thun og kaster ut en ny ball som skal heades mot målet.

 • Følg Sprek på Facebook her!
 • Følg Sprek på Twitter her!

Klokken er 14 og en gjeng med fjerdeklassinger er i gang dagens treningsøkt på banen utenfor klubbhuset til IL Sandviken. Fire dager i uken er det Telenor Extra fotballfritidsordning her. Andreas Velle Waraas og Ole Jakob Torvund Sundvor deltar både her og på klubblaget.

– Nå øver vi oss på å skyte skikkelig hardt. Vi har lyst til å bli verdens beste, sånn som Neymar, sier Sundvor. De to kameratene spiller fotball hver eneste dag.

–Hva gjør dere på fritiden, når dere ikke spiller fotball?

–Da spiller vi Fifa, sier Waraas.

Mer fysisk aktive

Nesten tusen barn i alderen ti til 18 år har deltatt i studien. De ble spurt om de deltok på organisert fysisk aktivitet. Alle brukte også et akselerometer, en avansert aktivitetsmåler, over en avgrenset periode. Slik kunne forskerne objektivt måle aktiviteten deres.

–Vi fant ut at barna som drev med idrett var mer fysisk aktive og et større antall oppfylte anbefalinger for fysisk aktivitet. Vi så samtidig at barn som drev med idrett og de som ikke gjorde, satt like mye i ro, sier professor Ulf Ekelund ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole.

Han har gjennomført studien sammen med kolleger ved Universidade de Lisboa i Portugal. Studien er publisert i det australske tidsskriftet Journal of Science and Medicine in Sport.

Les også

Slik startet de et nytt og sunnere liv

Dataspill

Forskerne hadde en hypotese om at barn som er med på organisert fysisk aktivitet er mer fysisk aktive enn andre barn. I studien fant de ut at dette stemte. Samtidig så de at den stillesittende tiden for de to gruppene var like.

– Kanskje er det slik at barna som driver aktivt med en idrett, er i ro resten av sin fritid og på den måten veier opp, spør Ekelund.

For Waraas og Sundvor ser dette ut til å stemme. De er i moderat eller høy aktivitet når de spiller fotball i mange timer hver eneste uke, og så slapper de av med å sitte i ro og for eksempel spille dataspill som Fifa.

I studien har forskerne målt når barna har et moderat og høyt aktivitetsnivå. Moderat aktivitetsnivå kan man for eksempel oppnå ved rask gange til skolen. Høy intensitet er for eksempel jogging.

Les også

Dette gjør ikke Thomas igjen

Kroppsmasseindeks

Forskerne så også på om organisert idrett hadde betydning for barnas kroppsmasseindeks.

–Vi fant ingen sammenheng her, sier Ekelund. Om barn var med på organisert fysisk aktivitet eller ikke gjorde altså ingen utslag i hvor normalvektige eller overvektige de var.

Ekelund tror dette kan ha sammenheng med at flertallet av den organiserte aktivitet trolig bare har en moderat intensitet.

–Tidligere studier har vist at sammenhengen mellom aktivitet med høy intensitet og KMI er sterkere enn sammenhengen mellom moderat intensitet og KMI.

Stillesittende barn og unge

Barna som deltok i studien er fra Portugal. Derfor kan man foreløpig ikke vite om disse funnene kan overføres til norske forhold. Tidligere studier har vist at skandinaviske barn er mer aktive enn portugisiske barn. I Portugal er det også en høyere andel overvektige barn sammenlignet med Norge.

–At barn som er med på organisert fysisk aktivitet kompenserer for dette med å være i ro resten av sin fritid, kan være at skjer også i Norge. Men foreløpig har vi bare de portugisiske dataene på dette, sier Ekelund.

Når man måler aktivitet objektivt så har tidligere forskning ved Idrettshøyskolen vist at barn og unge er stillesittende mellom tretti og seksti prosent av den våkne tiden. Det er bare fire til fem prosent av den våkne tiden hvor barn er i moderat til intensiv fysisk aktivitet.

Fra barn er 12 til de blir 18 år gamle, synker den fysiske aktiviteten med syv prosent hvert år, viser en systematisk gjennomgang fra 2010.

 1. Les også

  Rachel Nordtømme på bobilturné for å få folk opp av sofaen

 2. Les også

  - Uforståelig at de vil ha snøscooterløyper i naturen

 3. Les også

  «Vi trenger ikke en debatt om farene ved trening og sunn mat»

 4. Les også

  Christian (50) vil heller dø i løypen enn på sofaen

Relevante artikler

 1. SPREK

  Ny studie: Slik kan fysisk aktive barn få bedre helse som voksne

 2. SPREK

  I 13 år har aktivitetsnivået til barn og unge stått stille: – Et resultat av manglende vilje

 3. SPREK

  Er det et problem å sitte mye stille så lenge du trener?

 4. VITEN

  Går mor litt ned i vekt, følger tenåringene etter

 5. SPREK

  Ida (34) løper bare av og til. Det har langt større effekt enn hun tror, ifølge ny forskning.

 6. SPREK

  - Vi må slutte å lyve om at fysisk aktivitet gjør oss slanke