Sprek

Kristine og Øyvind ble 43 år «yngre» og 28 kg lettere sammen

Man lykkes bedre med livsstilsendringer sammen med partneren, viser forskning.

NY LIVSSTIL: Tidligere trente ekteparet Storesund et par ganger i måneden. Nå trener de nesten hver dag. Kostholdet er også endret. - Hadde du åpnet kjøleskapet i sommer og sammenlignet med nå, så hadde du blitt overrasket, sier Kristine Storesund. Foto: Marita Aarekol

 • Silje Dyregrov

Kristine og Øyvind løfter hver sin vekt over hodet. Ekteparet Storesund pusher og støtter hverandre under styrkeøkten på Nr1Fitness. De trener fire-seks ganger i uken. Kontrasten til livet de levde før, er stor.

— Før levde vi det gode liv. Da besto hverdagen av jobb, hurtigløsninger i matveien og mye sofatid på kvelden, sier Øyvind Storesund.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

«Når kommer din baby»

Da de var yngre, var de veldig aktive og trente mye. Men i en hektisk hverdag med fulltidsjobber i Forsvaret og små barn, ble det stadig mer lettvint og usunn mat og mindre fysisk aktivitet. For Øyvind førte det til høyt blodsukker, høye fettverdier og dårlige leververdier, og begge hadde lite overskudd og energi. Barna la også merke til at ikke alt var som det skulle.

— I sommer ble vi smertelig klar over situasjonen da minstejenten satt mellom Øyvind og en kompis av oss på stranden og så fra kulemage til kulemage. Til slutt spurte hun kompisen vår «når kommer din baby, da?». Da var det sånn «oj, nå må vi gjøre noe», sier Kristine.

De bestemte seg for å ta grep, både for forbedre egen helse og for å være gode forbilder for barna på 4 og 5 og et halvt år.

Trener nesten hver dag

I september i fjor begynte paret på et livsstilskurs i regi av Livea. De la om kostholdet fra usunne ferdigretter, til hjemmelaget, sunn mat. Samtidig har de økt fra et par treningsøkter i måneden, til fire-seks økter hver uke. De er også langt mer aktive i helgene med barna.

Ekteparet Storesund pusher og støtter hverandre under styrkeøkten på Nr1Fitness. Foto: Marita Aarekol

— Det har vært en oppvask i egne tanker og rutiner, sier Kristine.Ekteparet trener som regel sammen, både på ergometersyklene hjemme på kveldstid og på treningssenteret.

De er ikke i tvil om at de ikke ville lykkes like godt, om det bare var en av dem som skulle endre livsstil.

— Da hadde jeg falt av lasset fort. Gjør du det sammen, forstår den andre hvilken prosess du er inne i og gir den andre rom til å trene, sier Kristine.

— Det hadde også vært vanskelig om jeg skulle spise salat, mens du skulle hive innpå med bearnaisesaus, sier han.

Forskning viser god effekt

Ekteparet Storesund er ikke alene om å lykkes med å gjøre livsstilsendringen sammen. Britiske forskere har funnet at det er lettere å gjøre sunne livsstilsvalg om ektefellen eller samboeren prøver det samme. De har gjort en studie av nesten 4000 par der de har sett på røykevaner, fysisk aktivitet og kosthold. Studien ble presentert i det anerkjente tidskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA) i januar.

Studien viste at både menn og kvinner hadde mye større sjanse for å lykkes, dersom partneren også prøvde å endre livsstil. Eksempelvis klarte 67 prosent av inaktive menn å bli aktive, dersom partneren prøvde på det samme. 45 prosent klarte det, dersom partneren var fysisk aktiv fra før. Der partneren var inaktiv, klarte bare 29 prosent å bli fysisk aktive selv.

— Dette viser at hvis du kan involvere partneren din, så har du større sjanse for å lykkes. Det ser ut til å hjelpe å ha støtten fra noen som er nær deg, sier Sarah Jackson, forsker i helseadferd ved University College London (UCL) til BBC.

Forskerne fant tilsvarende resultater når det gjaldt å slutte å røyke, være mer fysisk aktiv og å gå ned i vekt. Resultatene var nokså like for begge kjønn.

— Denne studien er helt i tråd med våre erfaringer. Vi ser at enten man gjør dette som et par, eller i en gruppe, så øker tilhørighetsfølelsen og man står sterkere sammen. Det øker mulighetene for å lykkes med trening og livsstilsendring over tid, sier Trygve Amundsen, administrerende direktør i Nr1 Fitness.

Har fått et nytt liv

Resultatene er merkbare på både kropp og sinn for ekteparet Storesund. Øyvinds blodprøver har normalisert seg og humøret er bedre. I tillegg har hun gått ned 8 kg, han 20 kg. De har også redusert metabolsk alder fra 50 til 21 (han) og 32 til 18 (hun).

— Livet er blitt mye lettere. I dobbelt betydning, sier Øyvind.

— Ting er ikke et ork lenger og humøret vårt er mye bedre, sier hun.

 1. Les også

  10 tips til uteaktiviteter med barna

 2. Les også

  - Det svartnet for meg, så begynte jeg å hylgrine

 3. Les også

  Nå blir nøkkelhullproduktene sunnere

Relevante artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  Mona (41) dro hele familien med på trening. I fjor gikk hun ned 21 kg.

 2. SPREK
  Publisert:

  Stine og kjæresten skrev en spesiell kontrakt: Her er forskernes seks grep for å endre livsstil

 3. SPREK
  Publisert:

  Ronny (41) fikk et utradisjonelt råd. Nå har han gått ned 20 kilo på et halvt år.

 4. SPREK
  Publisert:

  Problemer med å bli gravid? Denne maten kan ha positiv og negativ effekt.

 5. SPREK
  Publisert:

  Finnes det sunn overvekt og fedme? Nei, viser ny forskning.

 6. SPREK
  Publisert:

  Andreas (25) nektet å innse at han var i dårlig form. Da tok mamma grep