Sprek

Lars (35) har laget en app som gjør det enklere å holde orden på kaloriinntaket

Men ikke alle er begeistret for ideen.

Forslaget om å merke mat med treningsikoner inspirerte Lars Ørjan Nese til å lage en app. Foto: Shutterstock/Privat

 • Silje Dyregrov

Nylig omtalte vi et nytt forslag fra britiskeRoyal Society For Public Health (RSPH)om åmerke mat med treningsikoner.

— Merker vi maten med hvor mye man må gå eller løpe for å forbrenne den, kan dette gjøre at flere tar sunnere valg eller blir mer aktiv. Mange undervurderer hvor mye kalorier det er i en del mat, sa administrerende direktør i RSPH, Shirley Cramer.

 • Her kan du lese mer om forslaget: - Jeg tenkte yes da jeg så dette, sier norsk professor

Her er noen eksempler på hvordan Royal Society For Public Health mener man kan merke mat med treningsikoner som viser hvor lenge du for eksempel må gå eller løpe for å forbrenne maten. Foto: Montasje av bilder fra Royal Society For Public Health

Forslaget har fått både ros og kritikk, og en av mange som har lest om det er Lars Ørjan Nese. For ham var forslaget starten på 30 timers arbeid.— Jeg har bare ventet på en ny idé til en app. Da jeg leste om dette, var det gjort. Jeg gikk i gang med en gang, sier Nese.

Han jobber til vanlig som systemutvikler hos Uni Micro AS, et selskap som lager økonomisystemer. På fritiden lager han apper fra hjemmet i Modalen utenfor Bergen.

Slanket seg 25 kg

Appen Justifyit fungerer som en kalkulator med en stor database av matvarer i bunn. Når du har søkt opp eller skannet varen, vil appen beregne hvor mye du må trene eller være i ulike aktiviteter for å forbrenne produktet.

— Tanken er at dersomman ser hvor mye man må gå eller løpe for å forbrennemat, kan dette gjøre at flere tar sunnere valg eller blir mer aktiv, sier Nese.

Lars Ørjan Nese før han gikk ned 25 kg. Foto: Privat

Lars Ørjan Nese etter at han gikk ned 25 kg. Foto: Privat

35-åringen håper han kan hjelpe andre til en livsstilsendring — akkurat slik han har klart selv gjennom appen Lifesum. Siden januar har han gått ned 25 kg.- Jeg har blitt veldig bevisst på hvor mye mat har å si når man skal ned i vekt. Jeg har lært at kiloene forsvinner på kjøkkenet og grammene på trening. Jeg håper denne appen kan hjelpe andre å bli mer bevisst på hva man putter i seg, sier Nese.

Nese har ingen tro på at han vil tjene penger på appen.

— Drivkraften min er den deilige følelsen av å lage noe som noen har bruk for. Å bli rik på apper har jeg slått fra meg for lengst, sier han.

Cathrine Borchsenius. Foto: Jo Straube

SkeptiskCathrine Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og gründer avBramat.noogSunnogsprek.no. Hun er skeptisk til en slik type app.

— Jeg ser at noen kan ha bruk for dette, men jeg synes det blir et veldig feil fokus på mat. Her blir mat veldig uff og fy, i stedet for energi og noe kroppen trenger. Det er uheldig, spesielt for alle dem som allerede et anstrengt forhold til mat, sier Borchsenius.

Dette samsvarer med det flere eksperter har uttalt om matmerking tidligere. Samtidig mener andre at slik matmerking vil få flere til å forstå hvor mye aktivitet som skal til for å forbrenne en del typer mat.

Nese har reflektert mye rundt dette temaet.

— Jeg merker på meg selv at jeg er blitt veldig opptatt av kaloriinnholdet på matvarene. Men målet er å inspirere andre til en sunnere livsstil, og tanken er jo at appen først og fremst skal ha en opplæringsfunksjon. Så tipper jeg at behovet for å bruke den vil forsvinne etter hvert, sier Nese.

- Hvor mye man må være i aktivitet for å forbrenne et gitt antall kalorier vil jo variere ut fra blant annet vekt, forbrenning og hvor mye muskler man har. Blir ikke dette unøyaktig i din app?

— Jo, det vil aldri bli helt nøyaktig. Appen tar utgangspunkt i hvilken vekt du har, men vil bare gi et anslag over hvor lenge du må være aktiv, sier Nese.

Relevante artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  Dette forslaget vekker oppsikt i Storbritannia

 2. SPREK
  Publisert:

  - Dette blir matstress, det motsatte av det vi har behov for

 3. SPREK
  Publisert:

  Denne merkingen kan gjøre at vi spiser sunnere, men Helsedirektoratet er skeptisk

 4. SPREK
  Publisert:

  Ni vaner du må unngå om du vil ned i vekt og bli der

 5. SPREK
  Publisert:

  Ti matvarer du bør holde deg unna om du vil ned i vekt: - Mange har misforstått

 6. SPREK
  Publisert:

  Tre måter å bli kvitt det farlige magefettet på