Sprek

Vi kjøper personlig trening for rundt 400 millioner

— Det er et umettelig marked.

TRENER MED PT: Erik Windahl Olsen (34) er en av svært mange nordmenn som bruker personlig trener. I bakgrunnen hans PT, Paul «Pelle» Svanevik-Røren. Foto: Eirik Brekke

 • Silje Dyregrov

— Kom igjen. Ti. Hold. 22. Ikke gi deg. Fem sekunder igjen. Hold alt du har. Litt til. Litt til. Nydelig, sier Paul «Pelle» Svanevik-Røren.

Han er PT-ansvarlig og PT-spesialist ved Sats Elixia Bergen. Ved siden av ham har Erik Windahl Olsen (34), en av hans 30 kunder, akkurat avsluttet en god dose pull-ups. Olsen har benyttet seg av PT-er av og på i ti år. I starten hjalp de ham med å bli kvitt 30 kg, siden har de fått andre oppgaver.

— Det er verdt hver krone. Jeg føler meg ikke 100 prosent komfortabel med å gjøre vekttrening alene, samtidig som det blir altfor mye «pusetrening» om jeg trener på egen hånd, sier Olsen.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

Dårlig tid, dårlig form

Da han brukte personlig trener for første gang for ti år siden, fantes det nesten ikke PT-er i Norge. Veksten som har vært siden, har vært enorm.

— Mange er i fysisk dårlig stand, har dårlig tid og vil ha korteste vei til mål. Jeg tror markedet bare vil vokse og vokse. Det er umettelig, sier gründer og eier av Akademiet for Personlig Trening, Espen Arntzen.

For ti år siden utdannet de 30 personlige trenere, nå utdanner de 524. De to andre store PT-utdanningene i Norge, Active Education og Norges idrettshøgskole, melder også om økning. Det samme gjør Norges største treningssenterkjeder. Bare ved Sats Elixia alene, gjennomførte nordmenn 280 000 PT-timer i 2014. — Tidligere var det ofte yrkesaktive menn og hjemmeværende kvinner som brukte PT, fordi de hadde tid og penger til dette. Nå er interessen stor hos alle våre medlemsgrupper. Kunder fra 16 til godt voksne, og både de som vil komme i bedre form og har et spesielt mål, har fått øynene opp for PT, sier produktsjef for personlig trening i Sats Elixia, Scott Owen.

167 millioner

Det finnes ingen fullstendig oversikt over hvor mye penger nordmenn bruker på personlige trenere. Men PT-inntektene til den desidert største aktøren på markedet, Sats Elixia, var på 167 millioner i 2014. Tilsvarende tall for Evo, Fresh Fitness og Stamina var henholdsvis 25,5 millioner, 14 millioner og 6,7 millioner.

— Totaltallet for bransjen ligger trolig rundt 400 millioner kroner, sier direktør i Virke Trening, Anne Thidemann.

Disse tallene bekreftes av Henning Holm, produktdirektør i Evo. Han har selv gjort sin egen utredning av omsetningstall for bransjen.

— USA har tall på dette, men ikke Norge. Det gjorde meg nysgjerrig. Derfor innhentet jeg tall fra bransjekollegaer, både de største treningsskjedene i Norge og en del frittstående sentre. Basert på dette er mitt anslag at vi i Norge i 2014 omsatte for rundt 400 millioner i personlig trening, sier Holm.

4,6 milliarder

400 millioner er i underkant av ni prosent av totalomsetningen for bransjen, om man legger til grunn tallene for 2013 (4,6 milliarder kroner).

— Utviklingen på personlig trening generelt har eksplodert de siste årene. Vi er i en oppstartsfase, og har først nå begynt å legge fokus på dette. Men vi ser en vekst på 25-30 prosent de første månedene i 2015, sier produktsjef og PT-ansvarlig i Actic, Stian Wilhelmsen.

Treningssenterkjeden 3T har økt PT-inntektene sine med 12 prosent fra i fjor, mens Fresh Fitness forteller om en enorm vekst de siste årene.

— For Fresh sin del har PT-omsetningen doblet seg hvert år siden 2012, sier produktsjef for personlig trening i Fresh Fitness, Margot Jacobsen.

Hun tror veksten i bransjen blant annet skyldes økt fokus på personlig trening i media og bedre PT-er.

— En del av dem som var skeptiske til PT-er før, er mindre skeptisk nå. Mannen i gata føler det er verdt å kjøpe PT i dag, sier hun.

Trend i ni år

Verdens første personlige trener kom fra USA. Han het Jack Lalanne og startet sitt første treningssenter i Oakland, California i 1936. Men det gikk over 40 år før personlig trening ble populært i USA. Det skulle ta ytterligere 15 år, før personlig trening ble introdusert på det norske markedet.

I USA bruker mer enn seks millioner amerikanere personlig trener, ifølge International Health, Racquet and Sportsclub Association (IHRSA).

De siste ni årene har personlig trening også vært inne på American College of Sports Medicines årlige oversikt over de tyve største trendene i treningsmarkedet.

— Mange har både betalingsvillighet og behov for treningsfaglig bistand. De trenger råd, veiledning og hjelp til å sette seg mål. At man prioriterer å bruke tid og penger på gode råde og veiledning, er bare positivt, mener Anne Thidemann.

— Verdt å bruke penger på helse

På Sats Elixia er Svanevik-Røren og PT-kunde Olsen i ferd med å avslutte dagens økt. En time med knallhard trening er over.

— Det koster mye penger. Men er det noe det er verdt å bruke penger på, så er det helse, sier Olsen.

— Men trenger alle personlig trener?

— De fleste kan finne treningsprogram på nettet, for eksempel, men da vil de få standardprogram som ikke følger deg, dine mål og din kropp. Med personlig trener får du mye mer igjen i form av resultater, treningsglede, teknikk og forebyggende trening, mener Svanevik-Røren.

Kilder: Scott Owen (Sats Elixia), Henning Holm (Evo), Jamie Sorensen (Family Sports Club), Trygve Amundsen (Nr1 Fitness), Øyvind Mittet (3T), Stian Wilhelmsen (Actic), Hasse Hoftvedt (Fitness Xpress), Christine Thune/Eskild R. Larsen (Stamina), Margot Jacobsen og Jane Oslington (Fresh Fitness), Espen Arntzen (Akademiet for Personlig Trening), Hallvar Waage (Active Education), Beate Thorset (Norges idrettshøgskole Fitness), Anne Thidemann, Virke Trening.

Fakta/Antall PT-er hos noen treningskjeder

Sats Elixia: 590

Evo: 150

Fresh Fitness: 70

Actic: 60

Nr1 Fitness: 50

3T: 45

Family Sports Club: 40

Fitness Xpress:

 1. Les også

  - Gående møter vil bli normalen om ti år

 2. Les også

  Vil ikke lenger advare mot kolesterolrik mat

 3. Les også

  Nå blir kantinematen sunnere

Relevante artikler

 1. SPREK

  PT-bransjen vokser kraftig. Henrik (32) dro inn 1,3 millioner i fjor.

 2. SPREK

  Eksperter: - Det er for billig å trene på treningssenter

 3. SPREK

  Trodde du januar var den måneden man trente mest? Det stemmer ikke.

 4. SPREK

  Norges største treningssenterkjede med ny satsing

 5. SPORT

  Satser ti millioner kroner i "konkursmarked"

 6. SPREK

  Treningskjeden har slitt siden starten. Fire grep fikk sving på økonomien.