Sprek

Smør, margarin eller olje? Dette bør du velge, og så mye kan du spise.

Nordmenn får i seg for mye mettet fett. Slik tar du de beste valgene i hverdagen.

Smør, hard margarin og annet spisefett er en av hovedkildene til mettet fett. Av smør, margarin og olje inneholder flytende margarin, rapsolje, solsikkeolje, maisolje, soyaolje, olivenolje og myk margarin/plantemargarin minst mettet fett, smør, kokosolje og kokosfett mest. Her er noen av variantene som er på markedet.

Flytende margarin, myk margarin, ulike typer oljer, smør og smørblandinger som Bremykt og Brelett. Mulighetene til steking, baking og på skiven er mange. Men hva bør du egentlig gå for?

I 2017 ledet Erik Arnesen en gruppe som laget rapporten Kostråd om fett: en oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Les hele saken med abonnement