Sprek

Forsøk: 41 dager etter «best før»-datoen var melken like god

— Melken er holdbar mye lenger enn du tror, sier forsker.

Melk.no testet melkens holdbarhet opp til 41 dager etter «best før»-datoen. Resultatet overrasket dem.
  • Silje Dyregrov

Nordmenn kaster over 46,3 kilo mat hver , i løpet av et år. Det viseren rapport fra Østfoldforskning, laget på oppdrag fra Miljødirektoratet. 2,8 kg av dette er meieriprodukter.

Men nå tyder et nytt forsøk fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) på at man bør tenke seg om to ganger før man kaster melk.

De ville undersøke hvor lenge melken var holdbar etter «best før»-datoen. Resultatet overrasket dem:

— Melken var fortsatt helt fin og drikkbar over en måned etter «best før»-datoen, og forsøket er ennå ikke avsluttet, sier kommunikasjonssjef i Melk.no, Ane Køber Guldvik.

  • For 15 år siden drakk vi 112 liter melk i året. Nå drikker vi langt mindre
Guro Waage (t.v.) og Ane Køber Guldvik var to av dem som var med å teste melkens holdbarhet.

— OppsiktsvekkendeI forsøket brukte de lettmelk og ekstra lett melk fra tre forskjellige leverandører. Melken ble oppbevart på et kjølerom med 2°C og lukt, smak og utseende ble vurdert daglig. De testet også pH-verdien på melken.

Den siste gangen de testet var fredag, 41 dager etter at melken var gått ut på dato.

— Noen av oss synes den luktet litt annerledes, men den hadde fortsatt ikke klumpet seg og var drikkbar. Det er oppsiktsvekkende så mange dager etter «best før»-datoen, sier Ellen Ulleberg.

Hun er ernæringsrådgiver i Melk.no og har hatt ansvaret for prosjektet. Ulleberg har en doktorgrad i matvitenskap fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og har forsket på melk, melkeproteiner og fordøyelse.

Man kan godt drikke melk opp til ti dager etter «best før»-datoen, mener Melk.no.

Ti dager over datoen — Er det grunn for å endre «best før»-datoen på melk?

— Fra produsentene er nok datoen god, fordi man vet ikke hvordan forbrukeren oppbevarer og håndterer melken sin. Folk lar ofte melken stå ute mye lenger enn vi gjorde. Vi hadde bare melken ute i 15 minutter per dag og melken ble oppbevart innerst i et kjølelager med 2°C, sier Ulleberg.

Likevel mener hun forbrukeren bør endre holdninger.

— Selv om melken har passert «best før»-datoen, så betyr det ikke at den bør kastes, sier Ulleberg.

- Hvor lenge etter «best før»-datoen vil du anbefale folk å bruke melken?

— I alle fall ti dager etter, under forutsetning av at du har luktet, sett og smakt på den. Melken er holdbar mye lenger enn du tror. Er du skeptisk til at melken fortsatt kan drikkes, er den likevel super å bruke i grøt, bakverk eller for eksempel i grove vafler, pannekaker eller lapper, sier Ulleberg.

Melkens smak, lukt og utseende var noen av de tingene som ble testet.

Slik bør melken oppbevaresHvis melken skal vare lenge, bør den stå minst mulig ute i romtemperatur og den bør ikke settes i sollys. Kjøleskapet bør også ha en temperatur på mellom 2 og 4 °C. Du bør handle melk aller sist når du er ute og handler og melken bør flyttes over til kjøleskap straks du kommer hjem.

Melken bør helst ikke stå i kjøleskapsdøren fordi dette ikke er det kaldeste stedet i kjøleskapet. Plasserer du den i en av hyllene lengst nede i kjøleskapet, sikrer du lengre levetid på melken.

— Noen vil kanskje sette spørsmålstegn ved objektiviteten i dette prosjektet, siden det er gjennomført av folk ved Melk.no. Hva tenker du om det?

— Det eneste vi ønsker er at folk skal bruke produktet lenger. Vi er opptatt av at folk ser verdien av de produktene de har på bordet, og alt arbeidet som går med til å produsere dem. Dette er jo ikke noe som får folk til å kjøpe mer melk, kanskje heller tvert imot, sier Ulleberg.

- Ingen konsekvenser

Per Einar Granum er professor i mattrygghet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Han er ikke overrasket over at melken i Melk.nos test var drikkbar 41 dager etter «best før»-datoen, når den var lagret ved 2 °C.

— Det er behandlingen av melken som avgjør holdbarheten. Får du en kartong rett fra Tine, holder den kjølig ved fire grader eller lavere, så er jeg sikker på at den kan holde seg i syv uker. Men problemet er at veldig mange har for varme kjøleskap, kanskje fordi de har puttet for mye eller for varme ting inni, eller lukker opp kjøleskapet for hyppig. Da holder ikke melken seg like godt, sier Granum.

Han mener melk kan drikkes så lenge den ikke smaker vondt, ikke er klumpete og har vært oppbevart ved i alle fall under seks grader.

- Hva er konsekvensen av å drikke melk som er blitt dårlig?

— Stort sett ingenting. Den blir stort sett vond og klumpete før den blir farlig - om den blir det i det hele tatt, sier Granum.

Kan være sykdomsfremkallende

Mattilsynet anbefaler folk til å forholde seg til «best før»-datoen.

— Meieriene har satt en holdbarhetsdato ut fra kjennskap til sitt produkt. Melk er angitt best før og det er det virksomheten garanterer når det gjelder kvalitet på sitt produkt. Det er ingen garantier for at all melk vil være holdbar utover holdbarhetstidspunket satt av meieriet, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Margrethe Hovda Røed.

Hun forteller at bakterier vil vokse utover i holdbarhetstiden. I tillegg vil det skje en kjemisk nedbrytning av melken som fører til at den etter hvert smaker unormalt, ikke lukter ferskt og blir klumpete.

— Melk kan bli sykdomsfremkallende hvis den inneholder bakterier som gir sykdom når disse bakteriene finnes i store mengder f. eks. Bacillus cereus, sier Røed.

Dette motstrider professor Granum:

— Bacillus cereus vokser ikke ved under 6-8 grader, så det er vås. Dette er et av mine forskningsfelter over 25 år, sier han.

Har du lest disse sakene?

Les også

  1. Oppsiktsvekkende utvikling: Flere kvinner enn menn deltok i NM i styrkeløft

  2. Bjarte (51) løp i over ti timer. Dagen etter fikk han slag.

  3. Her er Norges ti mest populære fjellturer

  4. Ny forskning: Vil du leve lenge? Dette er den ideelle BMI

  5. I fjor var det klagestorm mot Sats Elixia. Nå klatrer de 83 plasser i ny måling

  6. Dette er det perfekte mellommåltidet