Brønnkarse rangeres som den sunneste grønnsaken

Inneholder blant annet mer C-vitamin enn appelsiner og mer jern enn spinat.

Brønnkarse er rangert som den sunneste av alle grønnsakene.
  • Bramat.no

Hvis du skal velge én grønnsak som du skal begynne å spise mer av, så er det ifølge amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC) lurt å velge brønnkarse. De har nemlig rangert brønnkarse til å være den sunneste av alle grønnsaker.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

Det har de gjort ved å se hvilke grønnsaker som inneholder mest av 17 ulike næringsstoffer. Da fant de at 100 kcal fra brønnkarse, dekket 100 prosent av dagsbehovet for disse næringsstoffene. Du skal spise relativt mye brønnkarse for å få 100 kcal fra brønnkarse, men denne listen viser likevel at brønnkarse er en svært næringsrik grønnsak.

Denne artikkelen ble først publisert på bramat.no.

Mer kalsium enn melk

Brønnkarse inneholder blant annet mer C-vitamin enn appelsiner, fire ganger mer betakaroten og A-vitamin enn epler, tomater og brokkoli, mer E-vitamin enn brokkoli, mer kalsium enn H-melk, og mer jern enn spinat. Det viser tall fra Watercress Alliance, en allianse av de tre største brønnkarseprodusentene i Storbritannia.

Har du ikke hørt om brønnkarse, så er det ikke så rart. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt er den relativt sjelden å finne på markedet i Norge. Brønnkarse har en pepperaktig smak, og er mye brukt i salater og mat i Syd-Europa, England og Tyskland.

Bra før trening

Brønnkarse er ikke bare sunt. Forskere i Skottland har også vist at hvis man spiser brønnkarse før en hard treningsøkt, så kan det redusere risikoen for skader og utmattelse.

Forskerne mener at det er det høye nivået av antioksidanter i brønnkarse, er med på å dempe det naturlige stressnivået i kroppen som følger etter hard fysisk aktivitet.

Studien er publisert i the British Journal of Nutrition, og forskerne som utførte studien sier at resultatene tyder på at det å innta en relativt liten dose (ca 85 g) brønnkarse hver dag, kan øke nivået av viktige antioksidanter. Disse kan beskytte kroppen og øke den positive effekten trening har på kroppen.

Les også

Treningsvideo av kvinner i alle former er blitt en verdenshit

Reduserer risiko for kreft

En enda viktigere grunn til å spise brønnkarse, er at brønnkarse ser ut til å redusere risikoen for kreft. Det viser en studie publisert i British Journal of Nutrition.

I likhet med brokkoli og grønnkål, er brønnkarse medlem av kålfamilien. Når man tygger eller hakker disse grønnsakene, skilles det ut en rekke fotokjemikalier. Disse kan være med på å redusere risikoen for kreft.

Alle medlemmene av kålfamilien inneholder mange av disse plantestoffene, men brønnkarse er særlig rik på fenylethyl isothiocyanat (PEITC). Noen forskere tror at dette forstyrrer utviklingen av kreftsvulster.

Mindre rynker og penere hud

Skal man tro en engelsk studie, kan brønnkarse også gi mindre rynker og penere hud. I studien, som er omtalt av Daily Mail, så man at ti av elleve kvinner opplevde synlige forbedringer i huden etter å ha spist en pose brønnkarse daglig i fire uker. I tillegg så 7 av 10 personer i studien en forbedring på rynkene sine.

Doktor Sarah Schenker, ledende ernæringsfysiolog på studien, sier at det er betakarotenet i brønnkarsen som er bra for huden.

Betakarotenet beskytter mot stoffer som ødelegger hudcellene, men i følge Dr Schenker må det en høy konsentrasjon av vitamin C til for å fullføre denne prosessen. Brønnkarse er også rik på vitamin C og vitamin E, noe som kan forklare den positive virkningen brønnkarse kan ha på huden.