Sprek

Da Gro (72) mistet mannen, ble treningen en ny start

Nå viser ny forskning at fysisk aktivitet kan forlenge livet med fem år.

Gro Haugedal trener styrke, kondisjon og balanse på treningssenteret. - Jeg føler meg ikke som den alderen jeg har, sier 72-åringen.
  • Silje Dyregrov

På en tredemølle på Nr1 Fitness i Fyllingsdalen, løper Gro Haugedal (72). Uanstrengt og blid fosser hun avgårde i åtte km i timen. Det ville vært utenkelig for to år siden.

— Da klarte jeg ikke å løpe i det hele tatt. Jeg husker hvordan knærne mine knakk sammen en gang jeg måtte løpe for å rekke bussen. Det var skumle greier, sier Haugedal.

  • Nei, dette er ikke et bankran. - Vi hadde ikke trodd det skulle ta sånn av.

Mistet mannen

Men for tre år siden skjedde det noe som endret livet hennes på flere måter. Mannen hennes gjennom 46 år døde av lungekreft. Fra å være lykkelig gift med sitt livs store kjærlighet, sto hun plutselig alene.

— Det var fælt i begynnelsen. Det å vite at han aldri mer skulle være her. Men jeg måtte bare finne meg i at sånn ble livet, også gjøre det beste ut av det. Jeg bestemte meg for å fylle livet mitt med noe positivt, sier Haugedal.

Sammen med datteren, begynte hun på treningssenter for første gang i sitt liv. Hun ble hektet med en gang. Ved hjelp av en personlig trener, har hun sakte bygget opp både styrke, kondisjon og balanse.

— Jeg merker det i alt jeg gjør. Nå går jeg opp Løvstakken og løper på tredemølle. Treningen ble en ny start for meg, sier 72-åringen, som også forteller hun har fått masse nye venner på treningssenteret.

Lever fem år lenger

Haugedal vil med sin historie fortelle andre at det aldri er for sent å få effekt av å trene. Dette bekrefter også forskning som ble publisert i British Journal of Sports Medicine tidligere i år.

— Eldre som var aktive, levde omtrent fem år lenger enn de som var inaktive, sier Ingar Holme, professor emeritus ved Norges idrettshøgskole.

Han er hovedforfatter på studien som inkluderte 5738 norske menn i alderen 68-77 år. Den viste at de som trente slik at de ble litt svette, i tre timer i uken, levde fem år lenger enn de som var inaktive. Å trene lett i mindre enn en time per uke, hadde ingen innvirkning på livslengde.

— Det er kanskje enda viktigere å holde seg fysisk aktiv i eldre alder, enn når man er 20-30 år. Da bør man trene styrke, balanse og utholdenhet, og det beste er om man er aktiv hver dag, sier Holme.

Studien viste også at trening, som livsforlengende tiltak, hadde like god effekt som å slutte røyke. Men den ga ingen holdepunkter for å si at ekstremt aktive lever lenger enn de som er moderat aktive.

Flere på treningssenter

Gro Haugedal trener flere ganger hver uke. Her er hun sammen med sin personlige trener, Trygve Amundsen.

Trygve Amundsen er administrerende direktør i Nr1 Fitness, og Gro Haugedals personlige trener. Han forteller at stadig flere eldre får øynene opp for å trene på treningssenter.— Treningssenterbransjen har endret seg drastisk. Tidligere var det mange eldre som mente de var for gammel til å trene på treningssenter, men nå er det en hel generasjon av eldre som gjør det. Hos oss er gjennomsnittsalderen 38 år, sier Amundsen.

Men likevel er bare en av fem voksne fysisk aktive, og denne andelen synker betydelig etter fylte 75 år, ifølge forskning.no. Det bekymrer Amundsen.

— Den eldre delen av befolkningen mister bevegelighet, styrke og utholdenhet etter hvert som de blir eldre. Bare ved å trene jevnlig kan man opprettholde en god helse og livskvalitet. I så måte er Gro et glimrende eksempel. Hun har fått vesentlig bedre kondisjon, balanse og styrke siden hun begynte å trene, sier Amundsen.

Vil fortsette

Haugedal trener flere ganger i uken, og har ingen planer om å slutte med det. Hun har tro på forskningen som viser at trening kan forlenge livet med fem år.

— Jeg holder meg mye friskere ved at jeg er fysisk aktiv. Hadde jeg satt meg ned i en stol og sørget meg skvett i hel, ville kroppen råtnet på rot. Nå kunne jeg ikke hatt det bedre, og jeg føler meg ikke som den alderen jeg har, sier Haugedal, og tilføyer:

— Mamma ble 92, så kanskje jeg har noen gener derfra. Putter man på fem år på det, så blir jeg veldig gammel, sier hun og ler.

Les også

  1. Er dette Norges sprekeste tvillinger?

  2. Bli en råtass som Håkon

  3. Personlig trener mener kosttilskudd kan redusere doping

  4. Frykter Tjukkasgjengen vil forsvinne

  5. Nei, dette er ikke et bankran

  6. Derfor ble det lite feiring for 50 år gamle Bruttern