Sprek

- Mange spådde skilsmisse før vi dro på tur

Elise Theoline Skagøy (26) og Andreas Skagøy (26) har bodd ute i naturen i ett år.

Kaffekopp på tuppen av Lofotodden, etter et helt års eventyr! Elise Theoline Skagøy og Andreas Skagøy solgte leiligheten og flyttet ut i naturen.
  • Silje Dyregrov

20. august 2014 startet et eventyrlig år for Elise Theoline Skagøy og Andreas Skagøy. Da solgte de leiligheten og det meste av innbo i Tromsø, Elise tok permisjon fra jobben i en friluftsbarnehage, og Andreas tok pause fra studiene i fiskehelse.

  • Følg Sprek på Facebook her!
  • Følg Sprek på Twitter her!
Her har de akkurat avsluttet en seks uker lang vintertur i indre Troms.

Så flyttet ekteparet ut i naturen. I snart tolv måneder har gapahuker, telt, åpne koier og gammer vært deres hjem. De har jaktet, fisket og høstet av naturen, og søkt etter villmarksfølelsen og de store naturopplevelsene.— Det har vært en fantastisk opplevelse, sier Elise Theoline Skagøy.

Les også: Elise og Andreas solgte leiligheten og flyttet ut i naturen

Her er Elise og Andreas sammen med de to huskyene deres under en av de finere dagene langt inne i indre Troms.

Ble hentet av LuftambulansenDe minnes tosomme padleturer på flatt vann i Lofoten. Skiturer under isblå himmel i Indre Troms. Hare, fugle— og reinsjakt i stille skoger. Knedyp puddersnø i solsteiken på ski ned Lyngsalpene. Stjernehimmel over et knitrende bål i en gapahuk i indre Troms. Fisketurer på islagte vann, mens nordlyset herjer over dem.

Stormen bygger seg opp i indre Troms.

De minnes også dager det var vanskelig å få i seg nok næring, eller holde seg tørr og varm. Snø til livet og storm i høyfjellet i indre Troms. Et ødelagt isbor som førte til en tre og en halv dag lang ekspedisjon for å skaffe et nytt. Tunge pulker og sekker. En uventet tur med Luftambulansen ned fra en bortgjemt fjelldal i Sunndalsfjella, på grunn et kutt i Andreas' fot som måtte sys.— Men det er de gode opplevelsene vi sitter igjen med, sier Andreas Skagøy.

Han er født i Finnmark, men har bodd halve livet sitt i Ålesund. Elise er oppvokst i Bud utenfor Molde.

Lyngsalpene og Lofoten

- Hva har vært det beste på tur?

— Det at vi har gjort så mange forskjellige ting, og hatt et allsidig friluftsliv. Ellers har det vært en gammel drøm å få padle i Lofoten, og de 47 dagene i strekk hvor vi fikk bryne oss på på vinterfjellet i indre Troms, ga en god mestringsfølelse, sier Andreas.

Elise bærer skiene frem til lunsjplassen, i fjellsiden opp mot Storgalten, yttterst på Lyngenhalvøya.

— Jeg synes det var veldig stort å komme opp i Lyngsalpene. Det var mye mer spektakulært enn jeg hadde sett for meg. Ellers så synes jeg det var veldig spennende med vinterfriluftslivet. Å sove ute i gapahuk, tørke ved, holde seg varm, fyre bål. Sånne hverdagslige ting, sier Elise. - Hva har vært det tøffeste?

— Å gå ute når det var mørkt, fryse og presse seg. Jeg er ikke vant til å presse meg hardt psykisk og fysisk, sier hun.

For Andreas har det vært omvendt. Han trives når forholdene er krevende, og man må utfordre seg selv mentalt og fysisk.

— Derimot har det vært utfordrende å lære seg å finne roen når man tvinges i ro over lengre tid. For eksempel når snøstormen pisker utenfor teltet over mange dager. Logistikken rundt har også vært vanskelig. At vi skal produsere materiale til TV og skrive en bok. Det krever mye energi og planlegging på en allerede krevende tur, sier han.

Her kan du lese bloggen til ekteparet Skatøy.

Elise og Andreas bruker mye tid på å jakte og fiske på tur. Her fisker Elise ved et vann i Øvre Pasvik.

Vokst som ekteparReaksjonene før de dro på tur, var mange. Noen mente det var risikabelt for ekteskapet å leve så tett på hverandre et helt år.

— Mange spådde skilsmisse før vi dro på tur. Men det var folk vi kom i snakk med, som ikke var så nær oss, sier Andreas og ler.

Men slik gikk det ikke. Tvert imot.

— Vi har kommet nærmere hverandre og vokst mye som ektepar og venner. Når du sitter inne i teltet på femte dagen, fordi det er storm utenfor, så er det lite rom for å la ting henge i luften. Vi har lært oss til å snakke ut om ting med en gang, og dermed ryddet småkonflikter ut av verden. Vi har også lært å gi hverandre rom, sier Andreas.

— Det er godt å ha med seg inn i hverdagen igjen, supplerer Elise.

Julefeiring på Mørekysten. Paret er klar for gudstjeneste.

Savnet familienHun satte imidlertid foten ned, da juleplanene skulle legges. Da tok de en svipptur hjem, først til Ålesund og Andreas' foreldre, så til Bu utenfor Molde, og Elises familie.

— Hadde det vært opp til Andreas, så kunne vi sikkert sittet på en øde koie på julaften. Men jeg savnet familien veldig, så jeg trenge å komme hjem. Det var utrolig godt, sier Elise.

- Hvordan har dere ellers klart savnet av familie og venner dette året?

— Vi har hatt med bilder som vi har tatt frem når savnet har vært for stort. Når det har vært dekning, har vi forsøkt å ringe hjem med jevne mellomrom, sier Elise.

Dette bildet er tatt da ekteparet Skagøy padlet rundt Værøy i Lofoten.

Økonomisk leveligMandag returnerer ekteparet til hverdagen. Da venter jobb i Tusseladden friluftsbarnehage i Tromsø for henne, videre studier i fiskehelse for ham. Soving under åpen himmel eller telt, byttes ut med senger i en leid leilighet et stykke utenfor Tromsø.

— Står dere litt på bar bakke økonomisk etter et år i naturen?

— Nei, ikke i det hele tatt. Det virker som om mange tror vi har kastet oss hodeløst inn i dette. Vi har finansiert turen med noe av overskuddet fra leilighetssalg, og har vært flinke til å spare opp penger samtidig. Vi har også solgt noen artikler og tjener litt på filmmaterialet til TV-serien, samt boken som kommer ut til høsten. Dessuten har vi vært flinke til å holde kostnadene nede, sier Andreas.

Han mener dette beviser at et slikt prosjekt er fullt gjennomførbart økonomisk.

— Det er mange måter å gjennomføre slike prosjekter, uten å ligge med knekt rygg etterpå, sier han.

- Har dere lagt nye turplaner fremover?

— I vinter håper vi å få gått på ski over Finmarksvidda, og å bruke mer tid på jakt og fiske. Bortsett fra det, blir det å skape rom for mest mulig friluftsliv i hverdagen. Som å ta middagen på primus etter jobb, eller studiene under et furutre i Dividalen, sier Andreas.

Til høsten kommer en bok om prosjektet, og 8. september starter en NRK-serie om eventyrlystne jenter, der turen til Elise og Andreas inngår.