Sprek

Slik unngår du å gå i smørefellen

Er du mer glad i å gå på ski enn å stå i smøreboden? Her er rådene.

SKØYTER: Når føret er vanskelig og hun har dårlig tid, da henter Ingjer Ofstad fram skøyteskiene. Hun prøver å komme seg ut på ski fire ganger i uken, og i Granåsen i Trondheim finner hun ofte ok treningsforhold. Foto: Anne-Marit Dahl

  • Anne-Marit Dahl
    Anne-Marit Dahl

Variable snøforhold kan gjøre skisesongen kort for den som ikke oppsøker fjellet.

- Skal man balansere et aktivt skiliv med familie, er det viktig å søke mot det som er enkelt. Det bør handle mer om de gode skiopplevelsene enn om hva man har under skiene, mener smøresjefen i Norges Skiforbund, Knut Nystad.

Han er smøreekspert, men heller ikke han kan garantere for perfekte ski.

– Vi gjør feil, vi også, ler Nystad som har ansvaret Marit Bjørgen & co.

DET BESTE: Smøresjef i Norges Skiforbund, Knut Nystad, har tilgang på det beste innen skismurning, men mener den gode skiopplevelsen for mosjonister ikke bare avhenger av godt feste og optimal glid. – Gjør det enkelt, og bruk gjerne felleski, råder Nystad. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ok uten smurning

Det enkleste føret er når du kan legge blå ekstra under skiene. Det vanskeligste er klisterføre. Men ifølge smøreeksperten kan man få en god skiopplevelse uten å være smøreekspert. Ja, man kan faktisk klare seg uten smurning.

– Skal du gå klassisk, er godt feste det viktigste. Felleski er populære, og på mange fører vil de gi bedre feste og bedre glid enn du ville fått om du skulle smurt selv. Det er bare på veldig hardt underlag at de kan være mindre bra for en fin klassisktur, mener Nystad.

Les også

Lei av å smøre ski? Her er løsningen: - Den gjennomsnittlige turgåer merker ikke forskjell

Han har ingen problemer med å anbefale disse skiene som vokser i popularitet.

– På felleski trenger du kun å bruke flytende glider, og du kan gå rett ut på snøen, sier Nystad.

Det med glider er forresten ikke absolutt nødvendig hver gang du bruker skiene.

– Jeg pleier å si at det er mye trening i dårlig glid, sier Nystad og forteller at ski ofte har en levetid på over ti år.

GÅR GREIT: Ingjer Ofstad var aktiv skiløper i ungdommen og synes det går greit å smøre skiene. Men hun vil bruke minst tid i smøreboden, og mest tid ute i løypene. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen

Flere muligheter

Nystad er inne i sitt tiende år som smøresjef for Norge og liker at det er mange muligheter å velge i for den som vil komme seg raskt ut i terrenget.

– Når du skal velge ski, må du starte med å definere behovet ditt. Hvor går du på ski? Og vil du gå på ski eller vil du smøre ski? spør han.

Nystad er glad for at mange voksne har oppdaget at hvis man velger å skøyte, så har man i praksis valgt en smørefri ski.

– Alle fører har sin sjarm, men er det vanskelig å smøre og jeg har dårlig tid, så velger jeg å skøyte. Da behøver man kun å tenke på gliden, og her har det vært en stor utvikling i utvalget av flytende glidere. De fins i billige tuber og beskytter skiene til neste skitur. Det fins også lavfluorglidere som er relativt billige. Du slipper å bruke strykejern, det er bare å snu flasken opp ned, sier han og legger til:

– Jeg skjønner at folk kan bli forvirret. Det kan være kostbart å smøre ski, men start enkelt. Vær ærlig med ditt eget ambisjonsnivå. Hvis interessen for å gå på ski øker, kan man bygge kunnskapen videre. Går du et skirenn i ny og ne, kan det kanskje være like greit å få smurt skiene på en sportsbutikk av fagfolk som har de beste produktene.

Skal du gå en tur i ny og ne, holder det med en smørning i hvert føreområde: grunnsmørning, 1 grønn, 1 blå, 1 violet, 1 rød, 1 gul, samt universalklister, mener Knut Nystad. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen

Finn frem pussepapir

Hvis du sverger til klassiskski og synes det er vanskelig å smøre, kan løsningen ligge i et gammelt skipar.

– Alternativet til en felleski er en rubbeski. Da kan du kjøpe en spesialski, eller du kan pusse opp et gammelt skipar. Da pusser man med sandpapir under midten, sier Nystad.

Han minner også om at gamle ski kan bli som nye med en god slip og advarer mot å gi smurningen alt fokus når det kommer til den gode skiopplevelsen.

– Ofte handler gode skiopplevelser om mer enn ski og smurning. Kanskje bør du vurdere hvilken skisko du har? Jeg vil anbefale å prøve en kombisko som gir mer støtte rundt ankelen. Da kan du lett prøve skøyting hvis du får lyst. God bekledning er også viktig. Det er viktig ikke å fryse når man er på tur, avslutter Knut Nystad.

Les også

Skapte Petter en revolusjon da han vant Fredagsbirken på smørefrie ski?

SKØYTESKI: Ingjer Ofstad velger skøyteskiene om hun har dårlig tid. Foto: Anne-Marit Dahl

B-sak: Ønsker seg smørefritt til jul

Når Ingjer Ofstad skal ut på en rask skitur, tar hun det paret som krever minst tid i smøreboden.

– Har jeg dårlig tid, da velger jeg skøyteskiene. Jeg glider ikke skiene hver gang heller, sier Ingjer Ofstad.

Selv om det oftest var pappa som smurte skiene hennes da hun var aktiv i ungdommen, har hun grei kunnskap om skismurning. Likevel er det et par felleski som står på ønskelisten til jul. For akkurat dét mangler i garasjen som for øvrig er godt utstyrt med sportsutstyr.

– Jeg har hørt at mange er fornøyde med felleski når det er nullføre. Jeg er redd for litt dårligere glid, men Fredagsbirken ble jo vunnet på slike. Jeg tror det er en lettvint treningsski når man skal gå klassisk, smiler Ofstad.

I hverdagen vil hun ikke bruke mye tid på smurning, men hvis hun stiller til start med nummer på brystet, da er det litt annerledes.

– Når jeg skal gå turrenn, leverer jeg inn skiene mine slik at de blir ordentlig smurt, sier hun.

Som ivrig mosjonist er hun ofte å treffe i skiløypene utenfor Trondheim sentrum – gjerne fire ganger i uken. Hun er også med på styrketrening i regi av den lokale skiklubben. Selv om det er aller morsomst med ski som har god glid, er ikke det avgjørende for om skiopplevelsen blir god når hun skal på treningstur.

– Jeg tror det er bra for skisporten at det er mulig å kjøpe ski som gjør det lett å komme seg ut. For langrenn er en fin måte å holde seg i form på. Og etter en dag på jobb er det godt å lufte hodet på en skitur, sier Ofstad.

Hun er opptatt av at man ikke må velge det dyreste utstyret.

– Man må ikke ha ti par ski og man kan fint kjøpe brukt, mener hun.

Selv om hun foretrekker skøyteskiene hvis tiden er knapp, passer hun på å legge inn klassiskturer også.

– Jeg liker variasjonen. Når jeg går klassisk, er godt feste viktig, og det er ikke så vanskelig å smøre, mener Ofstad.

Får hun gaveønsket sitt innfridd til jul, kan hun imidlertid se frem til klassiskturer også uten at turen må legges innom smøreboden først.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Vær
  3. Tur
  4. Fjell
  5. Trening
  6. Marit Bjørgen