Sprek

Nytt norgeskart slippes fredag. Skaperne tror det vil endre måten folk går i naturen på: – Har 20 ganger mer informasjon.

Fredag blir det nye kartet MapAnt tilgjengelig for offentligheten. Skaperne bak kartet håper det vil hjelpe flere folk til å utforske den norske naturen.

Illustrasjonen fra Ryfylkeheiane viser tydelig kontrastene i landskapet, der de bratteste partiene i det populære turområdet er markert med svart. Foto: Skjermbilde

 • Henrik Gill

– Vi har lagt inn data for omtrent 2/3 av Norge hittil. Kartet vil bli lagt ut fredag, mest trolig klokken 12.00, sier Terje Mathisen.

Mathisen er leder for kartutvalget i Norges Orienteringsforbund, og har sammen med Henning Spjelkavik og Jan Kocbach brukt i underkant av 100.000 kroner på å utarbeide kartet MapAnt.

Mathisen opplyser de bruker data hentet fra Statens kartverk, som holder på å skanne hele landet med laser. Til nå har de data for 2/3 av Norge, og de regner med at data for resten av Norge vil bli lagt inn i programvaren i løpet av 2020.

20 ganger mer informasjon

Ifølge Mathisen er MapAnt et langt mer detaljert kart sammenlignet med Kartverkets 1:50 000-serie, som mange bruker for å orientere seg i naturen.

– Dette kartet har fem ganger bedre oppløsning, og besitter 20 ganger så mye informasjon. Det er gult ved åpent landskap, hvitt i områder der det finnes «klassisk norsk skog» og grønt hvor det er tett vegetasjon, forklarer han.

I tillegg vil man kunne se markerte stup og skrenter.

– Med 5m høydekurver som er optimalisert for å vise viktige detaljer i terrenget, 2,5m hjelpekurver der det trengs, og svart for å markere stup og skrenter, viser slike kart veldig mye bedre hvordan det er å komme seg frem i landskapet, sier Mathisen.

Terje Mathisen er leder for kartutvalget i Norges Orienteringsforbund, og har sammen med Henning Spjelkavik og Jan Kocbach utviklet MapAnt. Foto: Privat

Grunnen til at kartet offentliggjøres allerede fredag, er for å gi folk en mulighet til å bruke MapAnt mens de planlegger sin Norge-ferie. Skaperne håper at kartet deres vil hjelpe folk til å komme seg ut i nye områder i naturen.

– Vi håper at det vil endre måten folk går på i naturen. Kartet besitter detaljrik informasjon om helt nye steder, der andre kart har en mer generell oversikt. Det kan hjelpe turgåere til å oppdage nye, fine områder like utenfor deres eget nærområde, mener Mathisen.

Han mener dermed at målgruppen er alle som liker å gå tur i skog og mark. Til nå finnes det ikke en nedlastbar funksjon til kartet, men det og en rekke andre funksjoner vil komme senere, ifølge skaperne.

Her er området ved Lysebotn – med bratte fjell på hver side av dalbunnen. Foto: Skjermbilde

– Kan gi økt aktivitet

President i Norges Orienteringsforbund, Astrid Waaler Kaas, gleder seg stort til det nye kartet blir tilgjengelig.

– Vi får en mulighet til å lage kart til flere områder vi ikke har vært i før. Dette kan være med å gi økt aktivitet blant folk. Dette åpner nye muligheter for orientering. Det er kjempespennende, sier Kaas.

Hun er en tilhenger av det økte detaljnivået hos MapAnt.

– De fleste kart man får tak i har ikke god nok kvalitet. Her blir det flere detaljer, som vil gjøre det mer morsomt å lese kart, mener Kaas.

Astrid Waaler Kaas er president i Norges Orienteringsforbund. Hun gleder seg til MapAnt blir tilgjengelig for offentligheten fredag. Foto: Privat

– Altfor detaljert for turgåere

Espen Opaker Moreite jobber som turveileder for Den Norske Turistforening (DNT). Han er ikke like stor fan av det detaljerte kartet.

– En person som er på tur i skogen og skal fra A til B trenger ikke disse detaljene. Jeg er i utgangspunktet glad i detaljer, men her blir det altfor mye for turgåere. Øyene dine får så mye informasjon at det er lett å gå seg bort, mener Moreite.

Espen Opaker Moreite jobber som turveileder for DNT Oslo og Omegn. Foto: Privat.

Turveilederen mener at kartet er perfekt for folk som er glad i orientering.

– For orienteringsløpere er dette helt supert. For dem som skal finnavigere seg gjennom et område er dette kjempebra, ettersom man får mer informasjon om området, sier Moreite.

– Tror du i likhet med skaperne at kartet kan endre måten folk går tur på?

– Det er jeg litt uenig i. Men det kan hende jeg tar feil. Jeg skulle gjerne sett stedsnavn. Det jeg ville gjort var å fjerne hjelpekurvene. I tillegg ville jeg markert områdene med stup på en lysere måte, istedenfor en svart sladd, svarer Moreite.

MapAnt-kartet vil bli tilgjengelig fra fredag klokken 12.00 på URL-en mapant.no.

Les mer om

 1. kart
 2. Orientering
 3. Sprek
 4. Trening
 5. Løping
 6. Norgesferie
 7. Natur

Relevante artikler

 1. SPREK

  Turorientering tok helt av under koronakrisen. Slik kommer du i gang.

 2. VITEN

  Nå kommer «værmeldingen» for ulv, bjørn og jerv

 3. A-MAGASINET

  Pandemien har økt fugleinteressen: – Det nære blir viktigere, og vi har fått mer tid og ro til å ta det inn

 4. ØKONOMI

  Norges Bank nærmer seg beslutning om digitale penger. Dette vet vi om prosessen så langt

 5. NORGE

  Denne fjellblokken kan rase ut. Et skred vil treffe E16 og utløse en flodbølge over turistmagneten.

 6. SPREK

  Stine og kjæresten skrev en spesiell kontrakt: Her er forskernes seks grep for å endre livsstil