«Ett glass melk om dagen er nok»

Ifølge Harvard-artikkel kan et høyere inntak ha flere negative bivirkninger enn positive.

MELK: Hvor mange porsjoner med meieriprodukter trenger man egentlig for å dekke sitt daglige inntak av kalsium?

«3omDAGEN», heter kampanjen fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). «Spiser du 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag, bidrar dette til å sikre det anbefalte daglige inntaket av kalsium i et ellers sunt og variert kosthold», mener de.

Men trenger man tre porsjoner med meieriprodukter om dagen?

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

«Ett glass melk er nok»

Nei, ikke ifølge Harvard T.H. Chan School of Public Health. I en artikkel oppsummerer de forskning på kalsium og hvilken effekt det har på kroppen.

Å innta kalsium gjennom livet, er viktig for å bygge et sterkt skjelett og redusere risikoen for benskjørhet. Det er også en viktig proteinkilde og kilde til vitamin D og A, konkluderer de.

«Men, på nåværende tidspunkt, er det ikke gode nok bevis for at å innta mer enn ett glass med melk per dag, i tillegg til en sunn diett (som vanligvis gir deg 300 milligram med kalsium per dag fra andre kilder enn melkeprodukter), vil redusere risikoen for benbrudd». De mener også at det er andre grunner til at det kan være «klokt å unngå et høyere inntak av meieriprodukter», og lister opp følgende punkter:

Laktoseintoleranse og kreft

  • Laktoseintoleranse: Mange mennesker har laktoseintoleranse i en eller annen grad. For dem kan det å spise eller drikke meieriprodukter føre til kramper, opplåst mage, luft og diare.
  • Mettet fett: Mange meieriprodukter inneholder mye mettet fett, og inntak av mye mettet fett gir høyere risiko for hjertesykdom. Og selv om mange av produktene har mindre eller ingen mettet fett, så konsumeres produktene med mye mettet fett fortsatt av en del, ofte i form av is, smør og bakevarer.
  • Mulig økt risiko for eggstokkreft: Noen studier indikerer at det kan finnes en sammenheng mellom laktose i melk og eggstokkreft. Her trengs det imidlertid mer forskning.
  • Sannsynlig økt risiko for prostatakreft: En diett som inneholder mye kalsium, har blitt sett på som en sannsynlig risikofaktor for prostatakreft. I en Harvard-studie av mannlige helsepersonell som drakk mer enn to glass melk for dag, hadde nesten dobbel så stor sannsynlighet for å utvikle prostatakreft som de som ikke drakk melk.

Basert på punktene over, konkluderes det i Harvard-artikkelen at «selv om mer forskning trengs, kan vi ikke være sikker på at et høyt inntak av melk eller kalsium er trygt».

Grønnsaker og belgfrukter

De mener grønnsaker som grønnkål, spinat og bladbete, samt noen former for belgfrukter, kan være bedre kilder til kalsium for mange. Som de sier kortversjonen av hovedartikkelen: «Kalsium er viktig. Men melk er ikke den eneste, eller beste, kilden».

Kalsium finnes også i soyamelk, appelsiner, fiken, tofu, nøtter og kjerner. Det kan også tas i tablettform, men her viser artikkelforfatterne til forskning som viser at dette kan øke risikoen for benbrudd og hjerteinfarkt.

Forøvrig påpekes det i Harvard-artikkelen at forskning indikerer at kalsium og meieriprodukter kan redusere risikoen for høyt blodtrykk og tykktarms— og endetarmskreft. Her virker blodtrykksfordelene å være veldig små, mens beskyttelsen det gir mot disse kreftformene er noe større. Men «fordelene kommer fra å drikke et eller to glass melk for dag, i tillegg til det man får fra annen mat i kostholdet. Å innta mer enn det, ser ikke ut til å minske risikoen ytterligere», konkluderes det i artikkelen.

Forskjellige anbefalinger

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har lest Harvard-artikkelen. De står inne for 3omDAGEN-kampanjen, og viser til at USA anbefaler et daglig inntak på 1000 milligram kalsium (1200 for 19-50 år), mens Norge anbefaler 800 milligram per dag.

— Regner man litt på det, så trenger man nesten en porsjon mer i USA enn i Norge. Dessuten har både norske og nordiske myndigheter kommet med nye næringsstoffanbefalinger. Der opprettholdt de anbefalingen om et daglig inntak på 800 milligram per dag, sier Kaja Marie Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog ved Melk.no.

Hun påpeker at forekomsten av laktoseintoleranse blant etniske nordmenn bare er 2-3 prosent (en del høyere blant innvandrere), og at det er mange laktosefrie produkter på markedet. Hun mener også at det er et stykke mellom et normalt forbruk og det som er risikabelt i forhold til prostatakreft.

— Når det gjelder mettet fett, så er anbefalingene å velge magre meieriprodukter til hverdags, sier Helland-Kigen.

Les også

Alf (60) løp 19 maraton på 19 dager

— Gode kilder for kalsium og jod

Helsedirektoratet har ikke konkrete råd for hvor mye meieriprodukter man bør innta daglig. Det begrunner de slik på helsenorge.no: «Siden forskning viser at kalsium sannsynligvis har både gunstige og ugunstige effekter, gir ikke de norske kostrådene mengdeanbefalinger for meieriprodukter».

— Vi prøver å konkretisere kostrådene mer og mer, og anbefaler blant annet fem porsjoner med frukt og grønt per dag. Etter hvert som vi får mer kunnskap, kan man sette kvantitative mål. Men der det ikke er grunnlag, gjør vi det ikke, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Hun sier dette om melk og meieriprodukter:

— Det er gode kilder for kalsium og jod, og magre meieriprodukter bør være en del av det daglige kostholdet.

- Hva synes dere om Melk.nos kampanje 3omDAGEN?

— Vi har ikke spesielle synspunkter om den, sier Øien.

Les også

Broren reddet livet til Wenche (40). Nå løper de New York Marathon sammen

— Lettere for forbrukerne

Opplysningskontoret for Melk forteller at 3omDAGEN har som mål å gjøre det lettere for forbrukerne å få en oppfatning av hvilke mengder melk og meieriprodukter som er passende i et sunt og variert kosthold.

- Er dere flinke nok til å vise at det finnes andre kilder til kalsium?

— I det norske kostholdet er det melk og meieriprodukter som bidrar til det meste av kalsiumet. Det finnes andre kilder til kalsium også, men da må man spise mye for å få i seg nok kalsium, sier Helland-Kigen.

— Dere får til tider kritikk for at opplysningene dere kommer med kan være farget av økonomiske og landbrukspolitiske interesser, siden dere drives av melkeprodusentene Tine, Synnøve Finden og Q-Meieriene. Hva tenker dere om det?

— Vi eies av Tine, Synnøve Finden og Q-Meieriene, men er et merkenøytralt opplysningskontor. Midlene vi jobber for, kommer fra omsetningsfondet. Pengene til omsetningsfondet er det bøndene som betaler når de leverer melk. Det er statlige midler. Vi holder oss oppdatert på det som finnes av forskning, og det vi kommer med skal være basert på et godt vitenskapelig grunnlag, sier Helland-Kigen.