Sprek

Sprekpodden: Fem dietter du absolutt bør unngå

Det finnes utallige dietter og slankemetoder der ute, noen mer bortkastet enn andre. Vi tok en prat med ernæringsekspert Erik Arnesen.

«BARE TULL»: Ernæringsekspert Erik Arnesen (t.v.) har sammen med andre eksperter laget en liste over dietter folk bør styre unna. Han er gjest i ukens Sprekpodden, her med programleder Daniel Røed-Johansen og Malene Indrebø-Langlo. Dan P. Neegaard

 • Malene Indrebø-Langlo

Har du planer om å gå ned i vekt i løpet av året, eller kanskje aller helst før sommeren? Da er du ikke alene. Samtidig finnes det mange dietter som lover gull og grønne skoger, men er det noen du absolutt bør unngå?

Ukes gjest i Sprekpodden er Erik Arnesen, ernæringsekspert, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, helsefaglig rådgiver i LHL og medlem i Nasjonalt råd for ernæring.

– Disse fem diettene har ingen dokumentert effekt i forskning. Men at det er disse fem vi snakker om nå, betyr ikke at vi kan gå god for alle andre dietter der ute, sier Arnesen.

Farlig og bortkastet

Sammen med Kost- og ernæringsforbundet i Delta, Kliniske Ernæringsfysiologers Forening og Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke har Arnesen laget en liste over dietter og slankekurer han mener folk bør unngå.

– Det er ikke alle disse som er direkte farlige eller helseskadelige, men de er i alle fall bortkastet tid. Noen av dem også svært kostbare, sier han.

– Men vi ser også folk som «slanker» seg til fedme. Man bør derfor alltid rådføre seg med helsepersonell før man skal gå mye ned i vekt, sier Arnesen.

Les også

Hun var lei «jojoslankingen». Så gjorde Birthe Sørensen (49) en livsstilsendring som varte

Les også

Fra sengeliggende til personlig trener – Trine (32) trente seg tilbake i jobb

Fem dietter

Diettene som havnet på «nei-listen» er disse:

 1. Carnivoredietten (kjøttspiserdietten)
 2. Aktivt kull-dietten
 3. Lektinredusert kost
 4. Eplesidereddikdietten
 5. Slankekaffe

For å høre mer om hver enkelt diett, hvorfor man må unngå dem og andre generelle råd til vektreduksjon, hør dennes ukens Sprekpodden der du hører podkaster.

Les mer om

 1. Kostholdsråd
 2. Ernæring
 3. Nasjonalt råd for ernæring

Relevante artikler

 1. SPREK

  Slankediettene ekspertene advarer mot: Kjøttdietten kan øke risikoen for livsfarlige sykdommer, ifølge ernæringsrådgiver.

 2. SPREK

  Sprekpodden: Dette er lure valg og løsninger når man vil ned i vekt

 3. SPREK

  Forsker: Ti steg til varig vektnedgang og bedre helse

 4. SPREK

  Janet (37) prøvde alt for å gå ned i vekt. Løsningen ble en ny type periodisk faste.

 5. SPREK

  Kutt karbohydrater og kiloene forsvinner, hevdes det. Men er det egentlig så lurt?

 6. SPREK

  Ønsker du å starte med styrketrening? Her er et enkelt program for trening på senter eller hjemme.