Sprek

Kvinnene viser muskler i treningsbransjen

Færre kvinner enn menn lykkes som gründere. Men i treningsbransjen har mange kvinner klart det. Blant dem BasisBall-gründerne.

VIL TIL UTLANDET: Siri Linn Opsahl Haugen og Silje Blindheim har ambisjoner om å satse i utlandet, men ikke før de er helt klare. I 2015 omsatte de for nesten tre millioner kroner. Foto: Rune Sævig

  • Elisabeth De Lange Gjesdal

— Jeg skal love at vi har svettet mye og at det har vært en del søvnløse netter. Vi har hatt det beintøft innimellom, men aldri tvilt på det vi gjør, sier Silje Blindheim.

Sammen med Siri Linn Opsahl Haugen har hun utviklet et eget treningskonsept basert på medisinballen, kalt BasisBall. I mars 2013 var de på markedet, og siden har de hatt stor vekst. I fjor omsatte de for nærmere 3 millioner kroner.

— Vi har vært en stund i markedet nå, vi har ansatt folk, vi vokser og tjener penger, forteller de.

Kvinnene har hatt fokus på å bygge et selskap som skal vare, og forteller at de også har internasjonale ambisjoner. De tror at dersom de lykkes man med slike konsept i Norge, er det stor sjanse for at man lykkes i andre land med tettere befolkningsvekst.

Overlege tror ikke det er tilfeldig:

Les også

Bjarte (51) løp i over ti timer. Dagen etter fikk han slag.

30 prosent er menn

Men BasisBall-gründerne er i mindretall. For ifølge seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Siv Eide, er bare 30 prosent av norske gründere kvinner. De fleste kvinnelige gründerne jobber innen tradisjonelle næringer der helse, sosial og personlig tjenesteyting dominerer.

— De kvinnene vi jobber med er overrepresentert i ikke-tradisjonelle næringer som informasjon og kommunikasjon, og faglig, vitenskapelig tjenesteyting. Dette er kunnskaps- og kompetanseintensive, framtidsrettede næringer. Her finner vi rundt 40 prosent av våre kvinnelige gründere. Det er over dobbelt så mange som landsgjennomsnittet, forklarer Eide.

Hun synes det er svært positivt med kvinner som våger å satse.

— Kvinnelige gründere med vekstambisjoner vil vi gjerne ha mange flere av. Gründerne spiller en viktig rolle for å skape nye forretningsmuligheter og arbeidsplasser. De er også viktige for å drive økonomien i Norge videre inn i en ny digital tidsalder med globale muligheter og konkurranse, sier Eide.

Slik får du oversikt:

Les også

Lars (35) har laget en app som gjør det enklere å holde orden på kaloriinntaket

Skummel utvikling

Men kvinnene i BasisBall har en skummel statistikk å forholde seg til. Den viser nemlig at færre kvinner enn menn lykkes, og at over halvparten av gründerne har gitt opp etter ti år. Dette ifølge analysefirmaet Menon.

POPULÆRT: Siri Linn Opsahl Haugen og Silje Blindheim synes flere må våge å satse på ideene sine. - De må tørre å gjøre det selv om ikke alt virker å være helt perfekt. Det skal jo hele tiden være en utvikling, så man må våge å ha litt feil og mangler i starten. Til venstre: Celine Sandø Jessen. Foto: Rune Sævig

— Det er nok arbeid i det å være gründer. Vi skal utvikle produkt og konsept, og samtidig levere på mange arenaer. Så må vi jo tjene penger for å overleve, sier Blindheim.

Det er når det har vært som tøffest og de opplever at de står og stanger hodet i veggen, at de har vært på sitt mest kreative. Det er da de ser mulighetene, andre innfallsvinkler, andre måter å løse ting på.

— Vi har fått oss noen trøkker underveis, men det gjør oss bedre. Vi har også kjent på at vi er kvinner, mødre og gründere og den høye ofringsverdien det har. Vi har kjent på janteloven. Du må tåle ubehageligheter og at folk snakker bak ryggen din.

Ny forskning:

Les også

Vil du leve lenge? Dette er den ideelle BMI

Bekymret for bloggere

De er bekymret for at bloggerne får stadig større betydning i treningsbransjen.

— Bloggere kan være en viktig inspirasjonskilde, men faren er at det også kan bidra til mye feilinformasjon. Vårt mål er å tilføre bransjen kunnskap og troverdighet. Ønsket om å løfte kunnskapsnivået om de grunnleggende og mest betydningsfulle treningsprinsippene som basistrening inneholder, er for oss en stor drivkraft, sier de.

De er begge godt utdannet innen trening i tillegg til at de har over 18 år i treningsbransjen bak seg.

— Hvorfor lykkes akkurat dere med deres konsept?

— Vi er uredde og lekne, og vi våger å prøve og feile. Vi er ydmyke og våger å spørre om ting, å innhente kompetanse fra andre. Vi setter oss gjerne hårete mål, men vi setter også delmål, forklarer de.

Flat rumpe?

Les også

Dette kan du gjøre

Tett på gründerne:

Marte Vårdal (Trondheim)

martev.png

Livegym og Livegym skole (2011)

- Jeg synes selv at det var umotiverende å trene hjemme, og ønsket å gjøre det bedre. Etter å ha jobbet som lærer i ti år, så jeg også hvor mye barna satt i ro. Hadde jeg visst hvor mye det var å sette seg inn i da jeg startet, er det ikke sikkert at jeg hadde gjort det. Etter at vi startet er det kommet til flere konkurrenter og kopier, men det går veldig bra likevel. Jeg har jobbet ved siden av for å få det til å gå rundt, men nå hadde jeg ikke trengt det. En må ikke tro at en skal tjene masse penger med en gang, en må jobbe i mange år før det går rundt. Nå har jeg nok overskudd til å lønne meg og mine ansatte, i tillegg til at vi bruker et par millioner i året på utvikling. Uten utvikling varer man ikke lenge.

Anita Tonne (Oslo)

anitatonne.jpg

Corebar (2006)

- Det var ikke like stor konkurranse da vi startet opp som det er nå. Jeg gir meg aldri, og har et ustoppelig pågangsmot. Det er mange skjær i sjøen, da trenger man grunnleggende lidenskap og stolthet i det vi holder på med. Jeg sluttet i jobben som markeds— og pr-ansvarlig i et stort firma for å satse på dette. Jeg har jobbet som gruppetreningsinstruktør siden jeg var 17 år, og fortsatte etter at jeg fikk barn. Jeg fant ut at det måtte være verdt å satse på ettersom jeg brukte så mye tid på det. Det er alltid gode ideer, men det er ikke alltid slik at folk er flinke til å selge og å markedsføre seg. Vi er nå ute i ti land, og jobber med syv til. Det har tatt tre år å få det skikkelig til i Norge, og fem i utlandet. Det er tøft, og det er langt flere nedturer enn oppturer på veien.

Christina Støle Therkildsen (Oslo)

christinatherkildsen.jpg

Catslide (2008)

- Suksess handler veldig mye om evnen til ikke å gi seg. Jeg tror også man blir behandlet ulikt, og jeg har tatt meg i å lure på om jeg hadde blitt behandlet på en annen måte om jeg var mann. Vi må bare tørre å ta konflikter, stå i det med begge bein, hud og hår. Det nytter ikke å gjøre noe halvveis. Jeg har fokus på å gjøre produktet så sterkt, godt og spennende som mulig, også når andre kopierer og stjeler ideer — som er noe alle gründere opplever i større eller mindre grad. Vi har distributører i Norge, Danmark, Sveits, Tyskland og Østerrike, i tillegg til at tre andre europeiske land kommer til. Vi er også i dialog med en potensiell samarbeidspartner i USA. Det er en hard og tøff konkurranse. Jeg heier veldig på andre som våger, og deler det jeg kan med andre i samme situasjon.

Renate Bolland (Trondheim)

renatebolland.jpg

Tren på nett og Aktiv og glad (2013)

- Jeg fikk bekkenløsning i mitt andre svangerskap, noe som gjorde at dørstokken ble enda høyere. Da søkte jeg etter nettrening, men ble ikke imponert over tilbudet. Jeg tenkte at jeg kunne gjøre det bedre selv. Nå er det solgt inn til 100 ulike skoler i landet. Dette arbeidet øker kreativiteten og motivasjonen min, og jeg har funnet ut at det er dette jeg skal drive med. Jeg hadde aldri trodd at det skulle gå så bra. De største utfordringene er at jeg savner struktur i hverdagen, samt at jeg kan få litt dårlig samvittighet når jeg ikke rekker å følge opp barna på alle deres aktiviteter. Også økonomien kan være krevende, for det koster å være gründer. Det var en lang prosess før jeg våget å satse, men nå har jeg doblet inntektene siden jeg startet.

Her er rådene for å slutte å trøstespise:

Les også

  1. I mange år var maten en trøst for Ingrid (33). Så fikk hun nok