Sprek

Ost er sunnere enn du tror

Ost kan beskytte mot hjerte— og karsykdom.

De som får i seg ost jevnlig, reduserer risikoen for både hjerte-karsykdom, overvekt og diabetes type 2. Illustrasjonsbilde.
  • Bramat.no
  • Forfatterne av denne artikkelen, Cathrine Borchenius og Lise von Krogh, er gründere i Bramat.no. Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og von Krogh er ernæringsbiolog. Artikkelen er også publisert på Bramat.no.

Holder du deg unna ost fordi det inneholder mye mettet fett? Da bør du lese dette! Nå tyder nemlig stadig mer forskning på at meieriprodukter ikke nødvendigvis øker kolesterolet eller risikoen for hjerte— og karsykdommer.

Tvert imot ser det ut til at de som får i seg ost jevnlig, reduserer risikoen for både hjerte-karsykdom, overvekt og diabetes type 2. Dette kom frem under en stor ernæringskonferanse i Tyskland i slutten av oktober.

Cathrine Borchenius og Lise von Krogh er grundere i Bramat.no. Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og von Krogh er ernæringsbiolog.

KolesterolDette er blant annet en ny metaanalyse gjort av danske forskere , presentert .

I analysen så man ingen sammenheng mellom osteinntak og økt LDL-kolesterol («det farlige kolesterolet»). Samtidig så man at økt osteinntak var forbundet med høyere verdier av det gode HDL-kolesterolet. Flere studier, blant annet denne, viste også at et høyt inntak av ost reduserer kolesterolet, i forhold til om man får i seg samme fettmengde fra smør.

Professor Arne Astrup fra Universitetet i København, har også forsket mye på dette. Under ernæringskonferansen talte han varmt om hvordan inntak av meieriprodukter kan redusere risikoen for både diabetes type 2, overvekt, og hjerte— karsykdom. Han mener også at fermenterte meieriprodukter som yoghurt og ost ser ut til å ha en ekstra beskyttende effekt.

Astrup har også i en studie vist at man ved å spise meieriprodukter, mister mer fett og mindre muskler ved vektreduksjon.

Binder fett i tarmen

Så hva kan være årsaken til at ost ikke øker kolesterolet, selv om det inneholder mettet fett? Astrup har forsøkt å finne ut hvilke mekanismer som ligger bak dette.

I et forsøk viste han at kalsiumberiket melk, som inneholder like mye kalsium som ost, ga et lavere LDL-kolesterol og totalkolesterol sammenliknet med vanlig melk. Kalsium binder nemlig fett i tarmen, og gjør dermed at ikke så mye fett tas opp i kroppen. Astrup konkluderte derfor med at ostens innhold av kalsium er en av grunnene til at ost ikke øker kolesterolet.

En annen teori er at ost er et fermentert meieriprodukt. Noen studier har vist at inntak av disse produktene kan redusere kolesterolet via bakterier som produserer kortkjedete fettsyrer i tarmen.

Det vil imidlertid avhenge av hvilke bakteriekulturer som brukes under ostelagingen og hvilke fettsyrer disse bakteriene produserer. Det har også blitt foreslått at ost og andre meieriprodukter inneholder forskjellige bioaktive komponenter som kan ha en gunstig helseeffekt i kroppen.

«Ost må frikjennes»

Ernæring er et fagområdet der det hele tiden skjer nye og spennende forskning. Før man kan si noe helt sikkert om effekten av ost og andre meieriprodukter på kolesterolet, bør det gjøres mer forskning.

Men når det er sagt er det mye som tyder på at ost bør frikjennes fra påstanden om at det er skadelig for helsen vår.

Les flere Bramat-artikler her: