Sprek

Tim (28) gikk ned 15 kg på 11 dager - ble Norges sterkeste

— Dette fraråder vi på det sterkeste, sier leger.

Her bærer Tim Enersen 125 kg i hver hånd under Norges Sterkeste. Han vant til slutt under 90 kg-klassen. Foto: Per Andrew Lier/Norges Sterkeste

 • Silje Dyregrov

I helgen ble konkurransen Norges Sterkestearrangert i Kristiansand. Men vinneren av under 90 kg-klassen, Tim Enersen (28), hadde en litt utradisjonell vei til seieren. Han bestemte seg nemlig for å melde seg på bare tolv dager før konkurransen. Da forteller han at han veide 106 kg. Siden han maks kunne veie 90,9 kg, og innveiingen var dagen før, måtte han derfor ned 15,1 kg på elleve dager.

— Det var hardt, både fysisk og psykisk. Men jeg klarte det, sier Enersen.

Spydeberg-mannen har tidligere fortalt om dette i Smaalenenes Avis (abonnement) og på Facebook-siden NorwegianAthleticForum.

 • Da Kaja (42) begynte med en ny type styrketrening, ble utholdenheten mye bedre

I denne øvelsen skulle man løfte en stein på 140 kg så mange ganger man klarte på ett minutt. Tim Enersen klarte syv. Foto: Per Andrew Lier/Norges Sterkeste

300 kalorier om dagenHan gikk fra å spise rundt 6000 kalorier om dagen til under 2000 kalorier. Etter fem dager gikk han ned til 1000 kalorier, og dagen før innveiing spiste han bare 300 kalorier. På innveiingsdagen satt han også flere ganger i badstue, og ble til slutt veid inn til 90,8 kg.

— Det kan umulig være bra å slanke seg så mye over så kort tid?

— Så lenge man er frisk og rask, ikke har sykdommer og bare gjør det en gang, så tror jeg ikke det er spesielt farlig. Jeg har gått ned ganske mange kg på kort tid tidligere også, selv om det ikke var i nærheten av det jeg gikk ned nå. Jeg vet at jeg fikk i meg alle næringsstoffene jeg trengte, sier 28-åringen som jobber som tømrer til vanlig.

- Hadde du hjelp fra helsepersonell til å lage dette opplegget?

— Jeg har søkt mye på nettet og kjenner mange som har gått ned mye i vekt før konkurranse. Det er veldig vanlig i bryting og boksing, mener Enersen.

Fraråder andre

Roald Bahr fraråder andre å følge Enersens oppskrift. Han er sjefslege ved Olympiatoppen, professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole, og leder for Senter for idrettsskadeforskning.

— Dette høres ikke bra ut. Vekten må han ha tapt ved å kvitte seg med væske. Det kan i ytterste konsekvens føre til forstyrrelse i væske- og saltbalansen, og få alvorlige følger. Det er ikke et eksempel til etterfølgelse, sier Bahr.

Han har ikke hørt om andre som har gjort noe lignende.

Bahr får støtte fra Jøran Hjelmesæth. Han er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitet i Oslo.

— Jeg vil fraråde dette. Det høres ikke lurt ut. Vanligvis vil en som er frisk og i god form tåle det. Men risikoen er jo at man tørrer seg ut og blir dehydrert. Da kan man bli veldig dårlig og risikoen for blodpropp øker, sier Hjelmesæth.

- Unikt tilfelle

Lars Erik Nilsen er leder av Kristiansand StrongTeam(KST) som arrangerte Norges Sterkeste i helgen. Han har aldri hørt om andre som har gått ned så mye før konkurranse.

— Hans tilfelle er ganske unikt. Som regel vet de hvilken vektklasse de skal konkurrere i lang tid i forveien. Men samtlige ligger litt over før innveiing. Skal man gå i -80-klassen, så ligger man typisk mellom 80 og 85 kg. Så går man ned den siste måneden, sier Nilsen.

- Hva tenker du om at han gikk ned 15,1 kg på elleve dager?

— Han må ha veldig kontroll på kroppen sin. Samtidig trenger du ikke være forsker for å skjønne at å gå ned så mye på kort tid, ikke kan være heldig for styrken og kondisjonen. Men nå vant han jo da, så det er tydelig at han vet hva han gjør, sier stevnelederen.

Han synes det er viktig å påpeke at man har nesten et døgn etter innveiing til å få i seg mye væske og mat.

— Når man har kjørt kroppen så mye ned, så er den veldig mottakelig for alt man får i seg. Så han stilte ikke i en farlig form på stevnet, sier Nilsen.

Tim Enersen på toppen av seierspallen. Loyd Kaaland og Kjetil Finnes (t.h.) tok de andre plassene.

310 kg i markløftTim Enersen gjennomførte fem øvelser under Norges Sterkeste. Blant annet klarte han 310 kg i markløft. Her stoppet resten av deltakerne på 260-300 kg.

— Jeg kunne klart litt mer, selv om det var mitt siste løft etter en fire timer lang konkurranse med bånn gass, sier Enersen.

- Hvordan føltes kroppen etter å ha spist så lite på forhånd?

— Jeg veide inn klokken 18 fredag, og skulle ikke løfte før klokken 14 lørdag. Så jeg hadde litt tid på å spise. Formen var ganske bra til å ha gått ned så mye på kort tid. Jeg hadde litt små kramper, men det ga seg litt ut i konkurransen, sier Enersen.

Flere artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  Ann Helen (34) gikk ned 60 kilo. Dette er hennes seks råd til andre for å lykkes på lang sikt

 2. SPREK
  Publisert:

  Monica Andreassen har fastet store deler av døgnet i åtte år: – Jeg stortrives

 3. SPREK
  Publisert:

  Kristin (28) var ensom og søkte trøst i maten. Slik unngår du overspising.

 4. SPREK
  Publisert:

  Kroppen din kjemper for å komme tilbake til høyeste vekt. Slik taklet Trond (39) utfordringen.

 5. SPREK
  Publisert:

  Her er feilene folk gjør når de skal ned i vekt: Ti myter om slanking

 6. SPREK
  Publisert:

  Sindre Gjelsten (24) trente hver dag. Først da han endret kostholdet, raste han ned i vekt.