Sprek

Da de kuttet sukkeret, skjøt salget i været

Både Tine og Q-meieriene har suksess med sine yoghurter med mindre sukker.

Norske forbrukere er glade i yoghurt og stiller stadig strengere krav til produsentene.
  • Silje Dyregrov

«Hva vil du ha på melkekartongene?». «Det er DU som er sjefen. Hvilke nye smaker vil du ha på Skyr Mini?».

På Q-meierienes Facebook-side, inviteres forbrukerne til å bidra i produktutviklingen. Noe som har gått igjen der, er ønsket om mindre sukker i yoghurtene. Dette samsvarer også med funnene i en undersøkelse Opinionen gjorde for meieret: Ni av ti er bekymret for sukkerinnholdet i yoghurt.

  • Glad i ost? Da bør du lese denne saken.

— Lite grep med stor effekt

Administrerende direktør i Q-meieriene, Bent Myrdahl, har nylig lansert frokostyoghurt med mindre sukker. - Vi skal utfordre på sukker og gå ekstremt langt. Det er en kamp vi skal vinne mot våre konkurrenter, sier han.

Derfor har Q-meieriene nå lansert to produkter, det ene uten sukker (naturell), det andre med 7,5 gram sukker. I en del hverdagsyoghurter er sukkerinnholdet 12-13 gram.-Det er et lite grep med stor effekt. Hvis dette ble gjort med all hverdagsyoghurt, så kunne man fjerne opp til 600 tonn sukker i Norge på et år, sier administrerende direktør i Q-meieriene, Bent Myrdahl.

De går nå gjennom alle sine produkter for å redusere sukkerinnholdet, og i februar kommer flere nye produkter på markedet.

— Vi skal utfordre på sukker og gå ekstremt langt. Det er en kamp vi skal vinne mot våre konkurrenter, sier Myrdahl.

Fra ti til fire gram sukker

I Tine har de i lang tid jobbet med å redusere sukkerinnholdet i produktene sine, deriblant i barneyoghurtene.

— Siden 1988 har vi trinnvis, for å følge barnets smakspreferanser, redusert sukkeret i barneyoghurt. Mens barneyoghurten hadde ti gram sukker per hundre gram på starten av 2000-tallet, har den nå fire gram, sier Anne Marie Skjølsvik, ernæringsrådgiver i Tine, og henviser til Sprett-serien.

De jobber også med å redusere sukkerinnholdet i Biola-serien, og lanserte nylig God Morgen Zero, uten tilsatt sukker.

Både Q-meieriene og Tine har kuttet sukker i yoghurtene. I dette bildet ser man Skyr, som regnes som en fersk ost.

God effektDet er ingen tvil om at forbrukerne liker meieriproduktprodusentenes kamp mot sukkeret. Tall fra Tine og Q-meieriene viser at yoghurtproduktene med mindre sukker selger veldig godt. Det samme gjør Skyr-serien, som regnes som en fersk ost.

Her er noen eksempler:

Q-meieriene:

  • Frokostyoghurt (en med 7,5 gram tilsatt sukker, en uten sukker): Solgt 250.000 poser siden lanseringen 15. september.
  • Skyr (halvparten av variantene uten tilsatt sukker): Solgte for 110 millioner i butikk i 2010. I 2014 solgte de for 225 millioner.
  • Skyr Mini Banan og Skyr Mini jordbær (4 % tilsatt sukker): Solgt en million enheter siden lanseringen 15. september.

Tine:

  • God Morgen Zero (uten tilsatt sukker, men med søtning): Har solgt 1,2 millioner liter så langt i år, mot 333.000 liter i samme periode i fjor.
  • Yoghurt naturell (uten tilsatt sukker): Har solgt 3,4 millioner liter så langt i år, mot 3,2 liter i samme periode i fjor.
  • Sprett barneyoghurt (4 % tilsatt sukker): Har solgt 2,9 millioner liter både i fjor og i år.

— Man ser at forbrukerne i større grad velger naturellyoghurt og yoghurt med mindre sukker. Salget av de andre variantene holder seg stabilt, sier Annicka Vogt-Svendsen, markedssjef i Tine.

Under ni prosent sukker

Maks ti prosent av energien i kostholdet bør komme fratilsattsukker, anbefaler Helsedirektoratet. Det tilsvarer ti gram per hundre gram vare.

— For å kunne kalle en yoghurt sunn, bør den ha mindre enn ti prosent sukker. Men det er en hårfin balanse mellom smak, kunstig søtning og vanlig sukker. Smaker det ikke godt, så vil ikke folk spise det, sier Ragnhild Lekven Fimreite.

Hun er autorisert klinisk ernæringsfysiolog på ernæringsfysiolog.no og har master i klinisk ernæring.

- Hva med kunstig søtning?

— Det spørs hvem som er målgruppen for de ulike produktene. Barn under tre år skal unngå kunstig søtning. Flere velger imidlertid produkter med kunstig søtning for å redusere sukkerinntaket eller kaloriene. Dette er uproblematisk, i alle fall i begrensede mengder. Det finnes ikke holdepunkter for at kunstig søtning er helseskadelig, sier Lekven Fimreite.

- Gode næringstoffer i yoghurt

Q-meieriene spurte henne nylig om å bistå med å få ned sukkerinnholdet i produktene deres. Lekven Fimreite er glad for at meieriproduktprodusentene setter fokus på dette.

— Det er en positiv utvikling. Jo mer de reduserer sukkeret, samtidig som de klarer å beholde smaken, jo mer har de lykkes med å bidra til et sunnere og mer helsefremmende kosthold, sier Lekven Fimreite.

Hun påpeker at man ikke må glemme at yoghurt inneholder mange nødvendige næringsstoffer, som f.eks proteiner, kalsium, kalsium og B-vitaminer.

— Er det litt sukker der, så tåler man det fra ellers næringsrike produkter, sier hun.

For at yoghurt skal få nøkkelhullsmerket, må de ha mindre enn fire gram tilsatt sukker og 1,5 gram fett, per hundre gram, ifølge forskrifter. Det er få som gjør. Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det lettere å finne de sunnere alternativene i butikken.