Sprek

- Mange tenker på rosa og sminke, og tror vi bare leker oss

Når Margrete, Eline og Marte forteller hvilken linje de går på skolen, blir mange skeptiske.

Tromsdalen-elevene Margrete Sæter (til venstre), Eline Vollan Ousland og Marte Eines Nilsen tror mange har et helt feil inntrykk av hva elevene holder på med når de har fitness på skolen.
  • Pernille Ingebrigtsen

Flere videregående skoler rundt omkring i landet tilbyr i dag fordypning i fitness som en del av breddeidrettsfaget. Tromsdalen videregående skole i Tromsø er en av dem.

17-åringene Margrete Sæter, Eline Vollan Ousland og Marte Eines Nilsen går alle andre året på idrettslinjen ved skolen og har valgt fitnessfaget – noe de stortrives med. Men mange blir både skeptiske og nysgjerrige når jentene forteller hvilken linje de går.

— Hvis jeg skal forklare det til familien, bruker jeg å si at fitness er «alt som skjer på et treningsstudio». Styrke, yoga, slynge, spinning, løping, dans – alt du kan gjøre og være med på, forklarer Margrete Sæter.

  • Følg Sprek på Facebook her!
  • Følg Sprek på Twitter her!

- Tenker at det er for jenter

Hun spilte fotball tidligere, men valgte fitnessfaget fordi hun ønsket å trene litt andre ting. De tre jentene synes det er viktig at flere får vite hva slags trening som ligger i faget – og ikke bare dømmer etter navnet.

— Det er for eksempel bare én gutt som går fitness hos oss. Før, da de startet med faget, var det flere gutter, men da het det heller ikke fitness, men allsidig trening, forklarer Sæter.

— Mange tenker nok at det er for jenter. Også det at det er dans, yoga og slike ting med, kan være med å skremme bort guttene, sier Eline Vollan Ousland.

Les også

Ny klagestorm mot Sats Elixia: «Arrogant», «fiendtlig» og «et sant helvete»

— Ikke bodybuilding

De tre forteller at mange har det inntrykket at fitnesselevene ikke driver seriøs trening.

— Før jeg begynte, hadde jeg hørt at det bare var masse rosa og ti kilo sminke – at man ikke trener, men leker seg og bare står og tar bilder, forteller Ousland.

Men det kan også være det motsatte – at folk tror de trener til bikinifitnesskonkurranser, driver bodybuilding, trener til de spyr og må gå på diett.

— Svigersøsteren min jobber med dem som har anoreksi, og ordet «fitness» liker de ikke. Men det vi driver med, er jo masse sunn trening, sier Sæter.

- Tone ned fokuset på kropp

Mona Løbach Willumsen er adjunkt ved Tromsdalen videregående skole. Hun forteller at programfaget fitness handler om mye mer enn en kropp som skal se ut på en bestemt måte.

— For oss handler ordet «fitness» om å skape gode opplevelser som styrker elevenes selvtillit og selvfølelse, og gi innsikt i og forståelse for betydningen av å være i god fysisk form. Fokuset på den ekstreme kroppsformingen som presenteres i sosiale medier, er dessverre ikke heldig for elevene. Det er viktig å tone ned fokuset på kropp, sier Willumsen.

— Vi ønsker å gi elevene trygghet, utfordring og mestring ved la dem utøve forskjellige aktiviteter og utfordre seg selv, heller enn å bli oppslukt av blogger, Instagram, moteblader og andre medieoppslag når det gjelder trening, helse og livsstil, fortsetter hun og understreker at de i undervisningen har fokus på teori som er forskningsbasert og i tråd med skolens lærebøker innenfor idrettsfag, sier hun.

Hun forteller at skolen har gitt tilbud om programfaget fitness siden 2006, og at tilbudet gjelder både for elever som går idrettsfag og for elever som går studiespesialisering. Faget beskriver Willumsen som et tilbud til de som ikke ønsker å konkurrere, men fortsatt vil lære om koordinasjon til musikk, bevegelighetstrening, styrke og utholdenhet, basistrening og helse.

Elevene har ni skoletimer med fitness og en tiende time teori, og undervisningen følger Utdanningsdirektoratets læreplan for breddeidrett og aktivitetslære.

- Gym har fått for liten plass

Therese Fostervold Mathisen er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole og tidligere aktiv styrkeløfter og athletic fitness-utøver. Med blant annet treningsbransjens inntog skjønner hun at mange forbinder ordet ”fitness” med konkurransemiljøet.

— Fitness er jo egentlig et begrep som handler om fysisk form – god fysisk form, men slik som det er blitt, blir begrepet gjerne forbundet med ulike fitnesskonkurranser.

Mathisen understreker at hun ikke kjenner til faget, men så lenge lærerne har den riktige kroppsøvingskompetansen, ser hun positivt på fitnesstilbudet og synes det er bra hvis skolene kan tilby et bredt spekter av ulike idrettsfag.

— Det er veldig viktig at man tar inn fysisk aktivitet i grunnskole og videregående skole – for der synes jeg gym og matfaget har fått altfor liten plass. Å gi et tilbud til de som allerede trener mye, ved å rettlede dem til riktig trening, og de som kanskje ikke har muligheten til å trene like mye på grunn av for eksempel økonomi, er kjempebra.

Testes gjennom året

Elevene skryter av gode lærere og et seriøst opplegg, hvor treningene som regel foregår på treningssenter med lærere som er gode på sine felt.

— Man trenger bare interessen for trening, og ingen spesielle forkunnskaper. Man lærer så mye underveis – for eksempel all slags type teknikk innenfor styrke. Du trenger ikke å få til alt, så lenge du gjør en innsats, sier Marte Eines Nilsen som selv er turner.

Men elevene vurderes med standpunktkarakter i faget hvert år – og de må gjennom en del tester for å måle om de gjør fremskritt.

— Vurderingen i yoga, for eksempel, går veldig på teknikk. Der har det veldig mye å si om man er bevegelig, så turnere får jo toppscore, forklarer Sæter.

Les også

  1. Camilla (31) løfter hunden Alvin for å bli sterkere

  2. Mener regjeringen satser for lite på fysisk aktivitet