Sprek

Her løfter Magnus 83 kilo med én finger

Magnus Midtbø hever hele kroppen sin opp bare ved hjelp av langfingeren. Den styrken er god å ha i tøffe fjellvegger.

svp://111423?view=ap
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

27-åringen er en av verdens beste klatrere, og han har også øvd inn et tricks ikke så mange gjør etter ham.

Han løfter sine 68 kilo, og har i tillegg en manual på 15 kg, som han holder i den andre hånden. Midtbø forteller at fingeren tåler påkjenningen under en slik "pull-up", men at huden noen ganger vrenger seg og får kutt.

– Jeg har aldri vært skadet, sier bergenseren.

Klipekort på NM-gull

Midtbø er ubeseiret i NM på tau de siste elleve årene, men mye viktigere: Bergenseren er i verdenstoppen i klatring.

Nå forbereder han seg til VM i Paris i september, og han trener både hjemme i Oslo, på ulike fjellvegger i Norge og i utlandet.

  • Ekspertråd: — Stress ned, drikk godt og ta en liten neve chips

Den som skal tåle kroppsheving av 83 kg bare med én finger, og ta kroppsheving med en finger syv ganger, må være sterk i hele kroppen. Den tidligere juniorverdensmesteren har bygget seg opp år for år. Da han gjennomførte bestigningen av ruten Ali Hulk sit-start i Rodellar i Spania i 2010, kom han inn i en eksklusiv gruppe. Bare noen få klatrere i verden har gjennomført en rute av graden 9b, som betyr meget høy vanskelighetsgrad.

– Det er nettopp det som kreves i idretten vår, man må være gjennomtrent. Det er derfor klatring er så populært. Det kreves noe av hele kroppen.

Jobber seg mot VM

I mange år har det gått oppover for Midtbø, og flere mesterskap står på planen i år.

– Jeg har ambisjoner med tanke på VM som arrangeres i Paris i september. Det går bare hvert annet år. Personlig rekord er fjerdeplass, og jeg vil gjerne på pallen, sier Midtbø.

Saken fortsetter under bildet

Magnus Midtbø hever hele kroppen sin opp bare ved hjelp av langfingeren. Den styrken er god å ha i tøffe fjellvegger. Foto: Jan Vincent Kleine

Klatrestjernen satser på færre konkurranser enn tidligere, fordi han føler at han blir mer motivert av de store mesterskapene, og ikke minst det å klatre ute.Mesterskap som VM og World Games, det siste går hvert fjerde år, er mest tiltrekkende. Men han stiler også opp i NM og nordisk. Alt dette er innendørs. Når verdens beste klatrere møtes i World Games, får han skikkelig kick. Akkurat i den konkurransen har han vært på pallen, med en tredjeplass.

Har 40.000 følgere på Instagram

Midtbø får støtte fra Olympiatoppen, selv om klatring ikke er en idrett som er med i OL.

Uansett har sporten mange tilhengere, og for tiden er han opptatt med å klatre de mer spektakulære rutene, som i tillegg til å gi eksponert klatring kan gi gode bilder og video.

– Jeg bruker mye tid på bilder og film om dagen, og har planlagt turer til steder som Trollveggen og Kjærag, sier utøveren som har nesten 40.000 følgere på Instagram.

– Jeg prøver å være aktiv på både Facebook og Instagram og dokumenterer klatring, reising og trening. Målet er å inspirere andre.

Norske utøvere drømmer om å bli like gode som sitt forbilde, og vippe han ned fra toppen. Merittlisten alene er skremmende. Helt siden 2005 har Midtbø tatt NM-gullet på tau. Konkurrentene får en ny sjanse i Orkanger i desember.

Midtbø har også prøvd klatring ute – uten tau. Grenen heter frisolo. Han fikk mange positive, men også noen negative kommentarer. Først og fremst fordi folk ser det som farlig.

– Dødsraten for frisolo i Norge er lik null. I bunn og grunn blir det opp til hver enkelt klatrer å bestemme hvor stor risiko man ønsker å ta.

--------

Den nådeløse kulturministeren, Zlatans fremtid, «VIF-hetsen» og de store avsløringene fra Panama er blant temaene i siste utgave av Aftenpodden Sport:

svp://111423?view=ap