Sprek

I løpet av 30 sekunder får du vite hvordan det står til med kondisjonen

Enkel watt-test gir raskt kondissvar. Nå kan du teste deg selv.

Det handler om å ta i alt man kan i 30 sekunder. Så får man vite hvor mange watt man produserer. Morten Sylvester biter tennene sammen mens Pål Haugnes, Øyvind Sandbakk og Randi Wenche Haguen følger nøye med. RICHARD SAGEN

 • Anne-Marit Dahl

Han puster tungt, kontorsjefen ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Det koster krefter å produsere så mange watt som mulig på et halvt minutt ved hjelp av stakeergometer. Og etterpå venter han spent på svaret: I hvor god form er han?

– Du må være den best trente kontorsjefen på NTNU, du. Du er sterk i overkroppen og har god koordinasjon, sier professor Øyvind Sandbakk ved NTNU når han ser tallet som dukker opp på displayet: 267 watt. Et resultat som Sylvester utvilsomt kan være godt fornøyd med.

– Kommer man over 100 watt, så er det bra, sier Sandbakk og snakker om oss «vanlige» mennesker. For er man en en toppidrettsutøver innen langrenn for eksempel, da produserer man raskt over 500 watt.

Klarer du å produsere over 100 watt, så skal du være fornøyd, ifølge Øyvind Sandbakk som er professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforsking. Nå har du muligheten til å måle deg mot en toppidrettsutøver. RICHARD SAGEN / ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen

VR-tekonologi og spenst

Nå kan alle gjøre som Sylvester og teste formen gratis i anledning tilbudet som har fått navnet «Din kropp i bevegelse». Den åpner tirsdag formiddag i ei lita brakke like siden av Vitenskapsmuseet der utstillingen av ekte menneskekropper - Body Worlds Vital - pågår.

– Når man går ut av utstillingen med menneskekroppene, tenker kanskje mange: «Hva med meg?», sier Randi Wenche Haugen, formidlingsansvarlig ved museet.

Da håper hun at de besøker Øyvind Sandbakk og hans team. Forskerne og studentene fra NTNU og Senter for Toppidrettsforskning i Granåsen har nemlig som mål å lære trønderne mer om hvordan kroppen fungerer.

– Her kan du teste spenst og utholdenhet. Og gjennom bruk av VR-teknologi kan du også få oppleve bevegelse på en måte som du vil få gjøre i virkeligheten. Du kan bli med Aleksander Aamodt Kilde i 110 km/t ned utforløypa i Narvik. Jeg har prøvd. Det var skikkelig kult, sier Sandbakk.

– Hva kan man bruke resultatet av en test til?

– Man kan for eksempel se hvilken idrett man passer til, og man kan se i hvor god form man er i sammenlignet med gjennomsnittet eller en toppidrettsutøver. Du kan for eksempel få svar på hvordan det står til med spensten i beina og styrken i armene. Disse testene kan også gi deg et begrep om hva som er mulig å prestere. Det kan være en aha-opplevelse for mange, tror Sandbakk.

Disse sykdommene kan du trene deg friskere fra

Bevegelse og høy puls

Han mener toppidrettsforskningen er veldig relevant for folkehelsa.

– Det er gjerne de samme treningsmetodene og testene som brukes innen toppidrett og folkehelse, sier han.

«Din kropp i bevegelse» skal være åpen til midten oktober. I tillegg til å teste formen, vil det også bli mulig å være med på søndagstreninger som er lagt opp etter vitenskapelig prinsipper.

– Da gjennomfører vi utendørstrening. Vi kjører blant annet Tabata-trening - det vil si sirkeltrening med ulike styrkeøvelser som også gir høy puls. Det er effektiv trening på 30 minutter, sier Sandbakk og legger til:

– Det er to dimensjoner ved fysisk aktivitet. Mange er opptatt av hvor mange skritt de går - og all bevegelse er positivt, men i tillegg til å være mye i bevegelse, må vi også få opp pulsen.

Kari (36) DNA-testet seg for å få maks ut av treningen: – Skulle ønske jeg ikke hadde kastet bort fem år

Tar utfordringen

Når Haugen får spørsmål om å teste sin kondisjon, tar hun utfordringen uten betenkningstid.

Øyvind Sandbakk kunne fortelle Randi Wenche Haugen at hun er i god form etter å ha sett resultatet av innsatsen hennes på stakeergometeren. RICHARD SAGEN

– Jeg har jo aldri gjort noe sånt før, sier hun og prøver å skru ned forventningene.

Så inntar hun posisjonen og biter tennene sammen.

– Kom igjen, du er halvveis, pusher Sandbakk og Haugen gir litt ekstra.

Og, ja da. Haugen fullfører til mer enn godkjent. Over 100 watt ble det.

– Du er ikke uttrent, du, skryter Sandbakk.

– Nei, men jeg har ikke trent mye i det siste. Men jeg tror vi alle kan kjenne litt på at vi ikke får trent nok. Samtidig jeg håper at de som tar turen innom kan finne glede og positivitet knyttet til fysisk aktivitet. Det er små ting som vi kan gjøre i hverdagen for helsa vår. Alle må ikke sykle Trondheim - Oslo, sier Randi Wenche Haugen.

Les mer om

 1. Kropp
 2. Toppidrett
 3. Trening
 4. NTNU

Relevante artikler

 1. SPREK

  Allerede som barn skrev Øyvind Sandbakk (39) opp treningen sin. Nå blir han sjef for anerkjent magasin.

 2. SPREK

  Sykdommen gjør at Ellen (48) må trene. Motbakkene i fjellet ble hennes redning.

 3. SPORT

  Har ingen svar på Northugs formsvikt: – Det hele er en gåte

 4. SPORT

  Professor peker på tre grunner som kan ha ødelagt for Northug

 5. SPREK

  Det er aldri for sent: Slik lykkes du med en helt ny idrett som voksen

 6. SPREK

  Skoekspert anbefaler å løpe på tredemølle med raggsokker: – Ville aldri tillatt det, sier landslagets friidrettslege