Sprek

Dette forslaget vekker oppsikt i Storbritannia

Nå får det støtte i Norge. — Jeg tenkte «yes» da jeg så dette, sier norsk professor.

Royal Society for Public Health foreslår å merke mat i butikkene med hvor mange minutter du må trene for å forbrenne den. På dette bildet er det ingen sammenheng mellom kaloriinnholdet i en muffins, kaffe og sjokolade, og antall minutter man må løpe og sykle for å forbrenne dette. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix og Royal Society For Public Health

  • Silje Dyregrov

Visste du at du må løpe i 25 minutter for å forbrenne en liten blåbærmuffins på 265 kalorier? Eller gå i 31 minutter for å forbrenne en liten pose chips med 171 kalorier?

Britiske Royal Society For Public Health (RSPH) lanserer nå en ny idé som de mener vil få opp bevisstheten til folk: De vil merke mat med treningsikoner.

— Vi må tenke nytt for å få bukt med fedmeepedemien. Merker vi maten med hvor mye man må gå eller løpe for å forbrenne den, kan dette gjøre at flere tar sunnere valg eller blir mer aktiv. Mange undervurderer hvor mye kalorier det er i en del mat, sier administrerende direktør i RSPH, Shirley Cramer.

  • Professor: Dette er den enkleste måten å gå ned i vekt

Royal Society For Public Health foreslår å merke maten med hvor mange minutter man må for eksempel løpe, sykle eller svømme for å forbrenne den. Her er et eksempel på hvordan det kunne sett ut på en chipspose. Foto: Royal Society For Public Health

Vil spise mindre og sunnereDe spurte britene om hva de ville synes om slik matmerking. 63 prosent var positive.

— Samtidig svarte over halvparten at de ville endre adferd hvis maten var merket med treningsikoner. De ville spise sunnere produkter, mindre porsjoner og være mer aktiv, sier Cramer.

Forslaget har fått stor oppmerksomhet i britiske medier, deriblant BBC, The Guardian og The Mirror. RSPH har også publisert en artikkel om dette på British Medical Journal.

- Tror dere en slik type merking ville fungert i Norge også?

— Ja, hvorfor ikke. Fedme er et globalt problem. Men så må jo hvert land designe merkingen slik de mener er best, sier Cramer.

Jøran Hjelmesæth.

— Fysisk aktivitet betyr liteJøran Hjelmesæth synes dette kan være en veldig god måte å «oversette» kalorimerking til et forståelig språk. Han er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitet i Oslo.

— Jeg tenkte «yes» da jeg så dette forslaget. Mange vet ikke hvor mye kjemisk energi som ligger i energitette matvarer. Hvis denne forståelsen når «hvermannsen», så vil mange sannsynligvis spise mindre, sier han.

Han mener mange legger for mye vekt på trening, og for lite på kosthold, når de skal ned i vekt.

— Du blir i bedre form, får bedre helse og sover bedre av å trene, men den fysiske aktiviteten betyr veldig lite i forhold til vektnedgang. Det skal veldig mye trening til for å gå ned i vekt, sier Hjelmesæth, som er medlem av Nasjonalt råd for ernæring.

Spiser man for eksempel en standard sjokolade på 229 kcal, så må man løpe ca 22 minutter, eller gå i 44 minutter, for å forbrenne den. Tilsvarende tall for en medium kaffe mokka med 290 kcal, er ca 28 minutters løping og 53 minutters gange.

Jan Paul Bjørkøy. Foto: Norgesgruppen

— Må vite merKiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy synes forslaget er spennende, men tar sine forbehold.

— Alt som kan hjelpe kundene til å ta sunnere valg er bra. Men jeg må vite mer om det før jeg kan si at jeg støtter forslaget. Vi vet jo at det er mange i Norge som har et anstrengt forhold til mat, og man måtte undersøkt hvordan en slik merkeordning ville påvirke dem. Dessuten tar det tid å innarbeide merking og det spørs også hvor mange merkinger man skal ha, sier Bjørkøy.

Han forteller at de lenge har ønsket å gjøre nøkkelhullsmerkingen obligatorisk, men at dette har vært vanskelig.

— Når ikke alle leverandørene bruker det, blir det forvirrende for folk og vanskeligere å ta sunnere valg, sier Kiwi-sjefen.

Det er forsket lite på effekten av kalorimerking. Men en oversiktsartikkel viste at kalorimerking (antall kalorier) i seg selv ikke alltid var så effektivt. Men dersom man oversatte budskapet på en forståelig måte, eksempel merket maten med antall minutter gange eller løping, så virket budskapet bedre.

Frivillig å merke

Matinformasjonsforskriftenregulerer kravene til merking av mat. Men å merke mat med treningsikoner, er ikke regulert i noe regelverk, verken i EU eller Norge. Dermed ville en slik type merking blitt friviliig. Dette kan det være ulemper med, ifølge Mattilsynet.

— Når forbrukeren ikke finner opplysningene på alle matvarer kan de trekke feilaktige slutninger ut fra dette. Det kan også være konkurransevridende for virksomhetene. Særlig opplysninger som produsentene ikke synes er positive å opplyse om vil det kunne være vanskelig å få dem til å benytte. Det er ikke sikkert at en produsent frivillig merker sjokoladen med at man må løpe i nesten en time for å forbruke energiinnholdet i sjokoladen, skriver seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet.

- Hva skal til for at merking av mat med treningsikoner blir innført som et krav?

— Å innføre nye krav vil alltid måtte vurderes på bakgrunn av forbrukerens nytte og interesse av opplysningene, veiet opp mot byrden for produsentene og tilsynets mulighet for kontroll. Likeledes skal man ha i mente at det er et paradoks at forbrukerne ønsker opplysninger, men samtidig er det mange som synes merkingen inneholder for mange opplysninger. Noe som kan føre til at merkingen ikke leses, skriver Lødrup.

Normalt kreves det grundig dokumentasjon for å sette opp nye lovkrav vedrørende merking av mat. Blant annet kreves det dokumentasjon på at forbrukerne ikke blir villedet, at det er foretatt forbrukerundersøkelser og at kravene er objektive og ikke til hinder for det frie varebyttet i EU.

Les også

  1. For Vera Nystad (70) er ikke maraton langt nok

  2. Ti myter om løping du kan gi blaffen i

  3. Treningssentrene tilpasser tilbudet sitt til ungdommen

  4. Norsk utøver testet positivt på meldonium

  5. Tar sats for bedre studenthelse