Sprek

Kaggestad om Abid Rajas stunt: - Pass på rumpesår!

Venstre-politikeren ber om råd før han skal sykle Norge på langs.

Her poserer Abid Raja med sin første landeveissykkel i 2012. Johan Kaggestad (til høyre) tror Raja vil klare å sykle helt fra Lindesnes til Nordkapp.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

Mens andre tilbringer sommerdagene med hendene rundt kalde sommerøl, vil Abid Rajas (39)hender være plantet på sykkelstyret den neste måneden.

Lørdag begir Venstres stortingsrepresentant seg nemlig ut på en ekstraordinær reise. Raja skal nemlig sykle Norge på langs — rundt 3000 kilometer fra Lindesnes til Nordkapp - innen 18. juli.

— Jeg gleder meg, men jeg gruer meg til oppoverbakkene, sier Raja til Aftenposten.

Den profilerte politikeren har fått ny inspirasjon i treningen de siste årene, og har blant annet gått skirenn og løpt maraton. Med sommerens prosjekt ønsker Raja å rette et søkelys mot sykkelen som «fremkomsmiddel, treningsapparat og kilde til glede».

Norskpakistaneren håper også å bidra til at flere tar sykkelen i bruk, og at flere kommuner legger bedre til rette for sykling.

— Jeg fikk idéen da jeg syklet Lillehammer-Oslo i fjor. I år klaffet det fint, fordi det er valgkamp, sier Raja.

Les også

Raja tar dristig kreftvideo i forsvar

Inspirert av sykkelheltene

Venstre-profilen forteller at han alltid har likt å sykle, helt fra han tok turen fra hjemmet i Iladalen til Skar i Maridalen som ung gutt. Han kaller sykling for «antidepressiva på grønn resept».

Det var imidlertid for tre-fire år siden at han ble hektet på landeveissykling.

Her jubler Alexander Kristoff for sin første etappeseier i Tour de France idet han krysser mållinjen. Kristoff er én av Abid Rajas inspirasjonskilder.

— Jeg har blitt inspirert av store, norske syklister som Dag-Otto Lauritzen, Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd, Alexander Kristoff og Anita Valen, forteller Raja.Han håper å få med seg lokale ordførere på deler av reisen. Raja oppfordret også alle sine kolleger på Stortinget denne uken til å bli med.

— Jeg håper at noen vil dukke opp. Mange har sagt at de har veldig lyst.

Opp mot 30 sykkeklubber skal være med å sykle med Raja, noe som vil gi politikeren god drahjelp på store deler av den lange distansen.

VIDEOREPORTASJE: Vi ble med Abid Raja da han fullførte Sentrumsløpet, 85 km sykkelritt og verdens nordligste skimaraton - på en uke. Se reportasjen her.

Kaggestad tror Raja klarer det

Raja er imidlertid klar på at reisen kan bli utfordrende. Derfor oppsøkte han TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad denne uken, i jakt på noen gode råd.

— Kaggestad sa at det værste som kan skje, bortsett fra fall, er gnagsår i rumpa. Da er turen over, sier Raja.

— Regn og vind går bra, det er fall og byll som er drepen, legger han til med et glis.

Til tross for advarselen tror Johan Kaggestad at Raja vil klare å fullføre prosjektet.

TV 2-profilen Johan Kaggestad er sterk i troen på at Abid Raja vil klare å sykle fra Lindesnes til Nordkapp.

— Jeg gir han store muligheter til å fullføre. Han har bestemt seg for ting tidligere som har virket ganske dristige, blant annet å fullføre New York Marathon på under fire timer. Han er ganske godt trent i forhold til det han var. Han har en imponerende vilje, og han er lite problemorientert og veldig mulighetsorientert, sier Kaggestad til Aftenposten.Når det gjelder gnagsårproblematikken, er rådet fra sykkeleksperten å «skifte bukse ofte».

For Raja handler ikke bare den neste måneden om å sykle Norge på langs. Det skal også gjøres gjennom et stramt tidsskjema.

— Det kan ikke gå tregere enn planlagt. Det må klaffe, sier Raja.

Dette begrunner han med alle sykkelklubbene som har meldt seg frivillige til å gi drahjelp på spesifikke dager.

— Uten den hjelpen blir det fryktelig mye tyngre, slår Raja fast.

Se når Abid Raja passerer ditt bosted i faktaboksen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Festvideo skaper trøbbel for den finske statsministeren. Sier seg villig til å narkotestes.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5