Kombucha er supertrendy, men ikke alle bør drikke det

— Jeg kjenner godt den lille dosen jeg tar hver morgen, sier Ida Nyborg (26).

Kombucha-entusiastene stiger i antall. Men det er foreløpig ikke gjort kontrollerte studier på mennesker som bekrefter at den spesielle teen gir helseeffekter.
  • Silje Dyregrov

Har du hørt om kombucha? Teen er ikke bare trendy, men noen mener også den skal være rene vidunderdrikken.

En av de som har fått sansen for kombucha, er Ida Nyborg fra Elverum.

Elisabeth ble mye sterkere:

Les også

Denne styrketreningen gir dobbel effekt

— Jeg har slitt med fordøyelsesplager og har irritabel tarm. Kombucha er full av gode bakterier som tarmen har god nytte av. Jeg begynte å drikke det for et og et halvt år siden, og merket stor forskjell på kort tid, sier 26-åringen.

Ida Nyborg.

Populær i USADrikken har vært svært populær i USA i flere år nå, og kombucha-drikker forventes å selge for over 500 millioner dollar i år. Det melder Bevnet, en test— og nyhetsside for leskedrikkindustrien. Også i Norge blir drikken mer og mer populær. Nå finnes det blant annet egne Kombucha-bryggeri, det serveres på enkelte økologiske kafeer, og stadig flere lager det hjemme.

Kombucha lages ved at man tilsetter sukker og en startkultur, ofte kalt kombucha-mor eller scoby (se faktaboks), i en søt te, og lar denne gjære (fermentere) i én til fire uker. Når teen fermenterer, blir sukkeret «spist» opp av bakterier og gjær som er i skobyen. En ferdig drikk inneholder tre til seks prosent sukker og én til tre prosent alkohol, og sies å inneholde både B-vitaminer og antioksidanter.

Her ligger en kombucha-mor, eller scoby, i teen.

Mange som lager kombucha, gir scobyer vekk gratis til kombucha-nybegynnere. De er nemlig veldig hardføre, og kan derfor sendes i posten.— Det finnes mange Facebook-grupper der folk ønsker å gi dette vekk. Jeg har selv gitt vekk til mange, sier Nyborg, som selv har skrevet om teen på sin blogg.

Helseeffekt?

Det er blitt hevdet at teen gir en rekke helsefordeler, blant annet detox-effekt i lever og nyrer, sterkere immunforsvar, bedre fordøyelse og vektreduksjon. Men er det virkelig slik?

Kom deg ut, skal vi tro ny forskning:

Les også

Selv korte turer i naturen forandrer hjernen

— Det er viktig å være klar over at dette kun er påstander som ikke har blitt bekreftet gjennom studier på mennesker. Det som har vært gjort av forskning på kombucha er laboratorieundersøkelser og noen få studier på rotter og mus, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog og grunder i Bramat.no.

Hun viser blant annet til en rapport fra BC Centre for Disease Control.

Von Krogh forteller også at det heller ikke kan bekreftes at kombucha er en kilde til antioksidanter og B-vitaminer.

— Rent teoretisk kan vi tenke oss at innholdet av gunstige bakterier, probiotika, kan være gunstig for tarmfloraen vår. Men det er foreløpig ingen forskning som kan bekrefte dette. Det er heller ikke dokumentert at kombucha kan bedre immunforsvaret slik noen påstår, sier von Krogh.

Hun skrev nylig en artikkel om kombucha på Bramat.no.

Nei, du går ikke ned 0,5 kilo i uken:

Les også

Slankemyten stemmer ikke: - Jeg avkrefter den hver dag

Uheldige effekter

Det har blitt rapportert om uheldige effekter av kombucha, som mageproblemer, gjærinfeksjon og kvalme. Det har også vært noen få tilfeller av alvorlig sykdom, som leversvikt hos en HIV-pasient, gulsott, og alvorlig acidose (høyt syrenivå i kroppen) etter høyt inntak av kombucha.

Lise von Krogh mener at friske mennesker trygt kan drikke kombucha.

Her er maten som gir best helse:

Les også

Anbefaler tre typer kosthold

— Men har du svakt immunforsvar, bør du være forsiktig med kombucha, særlig hjemmebrygget. Dersom du får medisinsk behandling eller har alvorlig sykdom så kan det være lurt å vise varsomhet siden drikken inneholder både bakterier og gjær, og vi ikke vet hvordan den virker på kroppen eller ved ulike sykdommer, sier hun.

Kombuchaen har en del bobler når den er fermentert ferdig, men det vil fort forsvinne når du setter den i kjøleskapet.

Ida Nyborg støtter ernæringsfysiologen.— Man kan ikke garantere at det funker for alle, og alle bør ta sine forholdsregler. Man må drikke det med måte, sier Nyborg.

Hun er klar over at man ikke har klart å dokumentere effekten på mennesker, men opplever selv en klar helseeffekt.

— Det har blitt brukt i andre kulturer i årevis. Det er det en grunn til. Selv kjenner jeg godt den lille dosen jeg tar hver morgen, sier Nyborg.