Reinsdyrkjøtt har like mye omega 3 som torsk og er like magert som kylling

— Dette er noe av det sunneste kjøttet du kan spise, sier forsker.

Reinsdyrkjøtt er blant det sunneste kjøttet man kan spise, ifølge forsker Ammar Eltayeb Ali Hassan.

Stadig flere får øynene opp for reinsdyrkjøtt. Ifølge en undersøkelse YouGov gjorde for MatPrat, foretrekker 23 prosent av oss å spise det på nyttårsaften. Det blir kun slått av pinnekjøtt og kalkun.

Og reinsdyrkjøtt kan du spise med god samvittighet, ifølge forskere.

— Reinkjøtt inneholder mer vitamin B, jern, sink og selen enn lam, sau, svin og kylling. Det har også like høye nivåer av noen omega 3-fettsyrer som i krabbe, scampi, blåskjell, østers og torsk. Reinkjøtt har også bare to prosent fett, noe som gjør kjøttet like magert som kylling, sier Ammar Eltayeb Ali Hassan.

FORSKER: Ammar Eltayeb Ali Hassan. Bildet er tatt ved Kåringen Reinslakteri i Lødingen.

— Noe av det sunnesteHan er forsker ved Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet. I en studie analyserte han kjøttet, leveren, talgen og beinmargen til 131 reinsdyr ifire fylker og 14 beiteområder i Norge.

— Funnene viser at reinsdyrkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise, sier Hassan.

- Er det ikke noe negativt ved dette kjøttet?

— Nei, vi har kun funnet positive ting ved å spise det. Vi har ikke funnet høye nivåer av persistente organiske miljøgifter og tungmetaller, med unntak av kadmium i lever. Men for å nå det maksimale månedlige inntaket av kadmium, må man spise tre kg lever hver måned. Det er ikke realistisk, sier han.

Mattilsynet har utarbeidet egne kostholdsråd for de som spiser mye viltkjøtt, med hensyn til radioaktivitet. Dersom du spiser mye viltkjøtt fra enkelte områder i Norge, anbefaler de at du følger rådene i tabellen i denne saken.

Reinsdyrkjøtt har bare to prosent fett, omtrent det samme som er i kylling.

Omega 3 og omega 6Rune Rødbotten ved matforskningsinstituttet Nofima forteller at reinsdyrkjøtt har en relativt høy andel av omega 3, i forhold til omega 6. Dette er gunstig, ettersom nordmenn i dag spiser for mye omega 6 og for lite omega 3. Ifølge Nasjonalt institutt for ernærings— og sjømatforskning (NIFES), kan en bedre balanse i inntaket av disse fettsyrene, være en av nøklene til å redusere og forebygge fedme, diabetes type 2 og hjerte-karsykdommer.

— Det lille fettet som er i reinsdyrkjøtt, har en god fettsyrefordeling. I forhold til andre typer kjøtt inneholder det også mye antioksidanter. Men jeg mener det viktigste med viltkjøtt er at det har god smak og er nesten alltid mørt, sier Rødbotten.

Dyrets diett påvirker

Årsaken til at reinsdyrkjøttet er sunt, kan være dyrets kosthold, ifølge forskerne. Dette består stort sett av lav om vinteren, og grønne planter om sommeren.

— Når dyr beiter planter og selv velger sin egen diett i naturen, så gir det en mer gunstig fettsyresammensetning enn for dyr som får mye kraftfor, sier Eva Narten Høberg, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Hun mener at de som har anledning, bør bruke hele reinsdyret. Dette er vanlig i samisk matkultur.

— Koker man buljong på bein og bruker innmat, så gir det en helt annen ernæringskvalitet enn å bare spise kjøttet, sier Høberg.

Ny omsetningsrekord

I gjennomsnitt spiser nordmenn 300 gram reinsdyrkjøtt i året, viser undersøkelsen Norske Spisefakta fra Ipsos MM. Samtidig viser undersøkelsen at forbruket har økt for alle aldersgrupper de siste ti årene, spesielt de yngste.

— Vi ser en svært positiv utvikling i forbruk av reinsdyrkjøtt, sier matrådgiver i Matprat.no, Ragnhild Kolvereid.

Dette bekreftes av produsentene:

— Vi omsatte for 125 millioner i fjor. I år vil vi omsette for 150 millioner. Det er mer enn noen gang tidligere, sier Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finmark Rein, selskapet som er Europas største leverandør av reinsdyrkjøtt.

Beste kalvingsår siden 1944

Figved forteller at reineierne ikke har hatt et bedre kalvingsår siden 1944, og at det har blitt slaktet 30.000 rein de siste ti ukene. Alt er solgt til dagligvarebutikker rundt omkring i landet.

— Kjøpmennene maser på oss og sier de er tomme, så etterspørselen er mye høyere enn tilbudet. Flaskehalsen vår er at vi ikke har skjærekapasitet til mer enn 3000 rein i uken, sier Figved.