Tristan (4) og Nanook (1) har sovet totalt 675 netter i telt

Familien bor nesten like mye ute i telt som i leiligheten sin.

NYTER NATUREN: - Kim og jeg snakker ofte om våre barndomsminner. Det som vi husker best er tiden sammen med våre foreldre ute i naturen. Nå har vi bestemt oss for å gi barna våre de samme gode minnene fra barndomstiden, sier Jochem Cuypers. Fra venstre Kim Broux, Nanook og Tristan.

Mange barnefamilier bruker mye tid i naturen. Men de færreste har like mye turerfaring som bergensbosatte Kim Broux (34), Jochem Cuypers (31) og barna Tristan (4) og Nanook (1). 4-åringen har sovet over 425 netter ute i telt, lillebroren over 250 netter. Totalt over 675 netter.

— Vi elsker å leve et liv ute i naturen. Vi er født med det, oppvokst med det og lever for det. Det er i naturen vi føler oss hjemme, sier Cuypers.

Små barn, store inntrykk

Broux og Cuypers har mye erfaring innen fjellklatring, kalde vinterekspedisjoner på ski, hundekjøring og langturer med sykkel. De vurderte aldri å endre livsstil da de fikk barn i 2010.

Her er Tristan (t.v.) og Nanook under en tur til Dolomittene i Italia i juni 2014.

— Barna elsker å se, høre, føle og lukte på ting som finnes i naturen. Slike små opplevelser gir store inntrykk for de minste. Samtidig stimulerer og danner det en tett tilknytning mellom store og små.Det handler om å dele glede, lykke, kjærlighet og lidenskap, forteller Cuypers.De siste fire årene har familien gjennomført mange turprosjekter (se faktaboks nederst), både nært og fjernt. De har blant annet gått Norge på tvers, syklet New Zealand på langs, vært på polarekspedisjon på Nord-Øst Grønland og besteget over 365 fjelltopper over hele verden.

Nøkternt liv

Cuypers kom til Norge med familien i 1997. Noen år senere møtte han Broux, som også er fra Belgia. I 2004 flyttet hun til Norge. Nå bor de i Bergen der Cuypers er i turnus som lege og Broux er sykepleier. Alle ferier og helger går med til eventyr ute i naturen.

— De blir fort bråkete inne i leiligheten. Så fort vi går ut, roer de seg ned. Stresset forsvinner og du ser at de synes det er kjekt å undersøke alt rundt seg, sier Broux.

De har valgt å leve et nøkternt hverdagsliv, slik at de skal ha råd til alle turene og ekspedisjonene.

PÅ GRØNLAND: Polarekspedisjon på Nord-Øst Grønland er en av mange langturer familien har vært på sammen.

— Å slå opp leir, finne drikkevann, kaste stein i elven, koke mat på primus og å tenne bål. Det er helt fantastisk å dele disse opplevelsene sammen med resten av familien, uten forstyrrelser utenfra. Den følelsen får man også i løpet av en helgetur og en tur i nærområdet, men av og til er det gøy å ha ekstra god tid til hverandre på en litt lengre tur, sier Cuypers.

Mer tid utendørs

2015 er Friluftslivets år. 37 prosent tror de vil være mer ute i naturen enn i 2014, viser en undersøkelse gjort av Norsk Friluftsliv. Tidligere undersøkelser har vist at nordmenn flest (ca ni av ti) bruker naturen, men ikke så ofte som de ønsker.

— Det er gledelig at så mange vil ut i naturen i Friluftslivets år. Jeg tror vi trenger den arenaen for å få ting til å gå litt saktere, sier Siri Meland, friluftspolitisk rådgiver i Norsk Friluftsliv.

Meland synes historien til Tristan, Nanook og resten av familien er fantastisk.

— Barna får unike opplevelser som de tar med seg resten av livet. De inspirerer sikkert veldig mange med sin historie, sier Meland.

- Har du råd til andre familier som ønsker å være mer ute i naturen?

PÅ TUR: Her er mamma Kim Broux på vei ned Skjerjavasshovden (1264 moh) i Vaksdal sommeren 2013 sammen med Nanook og Tristan.

— Gjør det enkelt. Sov i telt ute i hagen, brenn bål, dra på sopptur, plukk blomster eller dra på turer i nærmiljøet. Så kan man heve listen etter hvert, sier hun.

Teltturtips

I 2015 ønsker familien Broux og Cuypers å legge mye av fokuset på små, kortreiste eventyr og det å gjøre vinterteltturer til en positiv og spennende opplevelse.

— Frigjør man segfra den faste helgehytta, kan en ny og mangfoldig verden åpne seg. Norge er full av teltflater, også om vinteren.Det gjelder å bruke fantasien og gripe fatt i mulighetene, sier Cuypers.

- Har du tips til hvordan teltturer blir gode opplevelser for barna?

— Engasjer dem. La de være med og bestemme. Lek underveis og inne i teltet. Fortell om naturen og andre spennende eventyr. La de være med og takle utfordringene og varier turene, sier han.

Fakta/ Tristan (4) og Nanooks (1) turhøydepunkter

Norge på tvers (etappevis - til fots og på ski) - 5 uker

Folgefonna på langs (ski) - 2 uker

New Zealand på langs (sykkel) - 12 uker

Alle kommuntopper i Hordaland (til fots) - 33 helgeturer ila tristan sine første 2 leveår

Polarekspedisjon på Baffin Island (ski) - 5 uker

Kanotur i Canada og Everglades

Hestetur i fotsporene til Geronimo

Sykkeltur i Sør-Frankrike

Over 365 fjelltopper (Europa inkl. Svalbard, Oceania, Asia og Nord-Amerika)

Polarekspedisjon på Nord-Øst Grønland (ski) - 5 uker

Tristan har overnattet over 425 netter i telt og passerte topp nr. 365 i fjor sommer

Fakta/ Pakkelisten til Tristan og Nanooks teltturer (grov oversikt)

Bekledning: Ull (Devold): Undertøy, sokker, votter, buff og balaclava.

Fleece (Reima): Bukse, genser, votter og lue

Skallbekledning (Reima): Bukse, jakke, votter (vanntett og vindtett) Overnattingsutstyr: Telt (Helsport): et vintertelt som tåler full storm (stormmatter, barduner)

Oppblåsbar liggeunderlag (Therm-A-Rest): som isolerer på snø

Et tradisjonelt liggeunderlag (RidgeRest) på lengre turer.

Sovepose til barn og voksne (Helsport) Kokeutstyr: Brenner (MSR) med bensin

Kokekar (MSR) Toalettsaker: Tannbørste, våtservietter, bleier etc. Pulker og ski: Paris plastpulker; billig og greit som varepulk, artig som akebrett

NordicCab pulk gjør vinterturen behagelig og ikke minst gøy for de minste. Enkel bleieskift er mulig. Og barnet sitter beskyttet mot vær og varmetap i bakken.

Fjellski eller truger til store og små

Spade