I helgen sover tusenvis ute i naturen. Staffan (32) tok det steget videre.

— Jeg gleder meg til å være ute så lenge i strekk, sier 32-åringen.

Staffan Sandberg har alltid hatt mange drømmer, men det har aldri passet å realisere dem. Nå har han bestemt seg for å gjøre det, og flytter ut i naturen i ett år fra neste sommer. Dette bildet er tatt under Sandbergs fireukerstur denne sommeren. Den gikk fra Rendalen til Femundsmarka og Rogen, og tilbake til Rendalen.
  • Silje Dyregrov

«Jeg er ikke der mine sko står, men der mine drømmer er. Snart er det på samme sted», skriver Staffan Sandberg på bloggen sin . Hele livet har den rendalsbosatte svensken hatt drømmer. Han har villet seile verden rundt, reise til fjerne steder, og bo ute i naturen. Men alder, studier og jobb har stoppet ham.

Slik er det ikke lenger.

— Jeg har bestemt meg for å flytte ut i naturen ett år, sier Sandberg.

Staffan Sandberg.

Sofaen må vikeSnart sier han opp sin leide bolig og jobben som fylkeskoordinator i Forum for natur og friluftsliv i Trøndelag, og selger bilen. Til sommeren starter den ett år lange turen gjennom Den skandinaviske fjellkjede (se faktaboks).

— Jeg gleder meg til å se alle årstidenes variasjoner og å være ute så lenge i strekk, sier Sandberg.

Noen netter vil han benytte seg av DNT-hytter og vandrehjem, men de fleste nettene skal han sove ute i telt. På vinteren skal han ha gå med ski og pulk, resten av året vil han bære sekk. Det legger begrensninger på hva han kan ta med seg. Men fem kg med fotoutstyr nekter han å legge igjen hjemme.

— Da får heller sofaen vike i tiden fremover, så jeg er i god nok form til å bære fem kg ekstra. Jeg kommer også til å legge opp til en del korte dagsetapper, så jeg får mye tid til å fotografere, sier han.

Mat fra butikken

Dette bildet er tatt under en påsketur for noen år siden.

Svensken har ingen planer om å jakte eller fiske mens han er på tur. Han vil legge opp turen slik at han får handlet på butikker underveis. — Hva gleder du deg mest til på tur?

— Å få oppleve urørt natur, og å se alle årstidenes variasjoner. Lange turer blir alltid bedre enn korte turer, sier han.

- Du er ikke redd for å stå på bar bakke når du er tilbake?

— Nei. Jeg har hatt fast jobb i seks år, og har spart opp en del. Dessuten trenger man ikke så mye penger om man for det meste bor i telt, sier Sandberg.

Ikke redd for å bli ensom

Ingen av de som kjenner Sandberg, blir overrasket når han forteller om planene sine. Han har nemlig bodd ute i lengre perioder tidligere også, en gang i tre måneder og to ganger i en måned. Den fine naturen var også mye av grunnen til at han flyttet fra Sverige til Norge for tolv år siden.

Han er ikke redd for å bli ensom ett år alene på tur.

— Jeg hadde ingen problemer med å være ute en måned i strekk, og det kommer helt sikkert venner på besøk, sier han.

- Mange har drømmer som de ikke tør å følge. Hva vil du si til dem?

— Det er lett å tenke at man skal ha det sånn «alle andre» har det, med hus og åtte til fire-jobb. Men kanskje det ikke trenger å være sånn, sier Sandberg.

Lørdag 5. september sover tusenvis av nordmenn ute i naturen i forbindelse med Natt i naturen. Staffan Sandberg skal sove i telt ved Haukvatnet i Trondheim. Dette bildet er tatt under Sandbergs fireukerstur denne sommeren. Den gikk fra Rendalen til Femundsmarka og Rogen, og tilbake til Rendalen.

Natt i naturenLørdag 5. september sover han i telt ved Haukvatnet i Trondheim, blant annet sammen med en speidergruppe. De blir ikke alene. Over hele landet trekker nemlig nordmenn ut i telt og sovepose, i anledning Natt i naturen.

— Målet er å sette ny norsk rekord, ved at minst 50.000 sover ute i naturen, sier generalsekretær i Norsk friluftsliv, Lasse Heimdal.

På Norsk friluftslivs Natt i naturen-arrangement på Facebook , har så langt ca. 12.000 registrert at de skal sove ute lørdag. De kan enten sove ute på eget initiativ, eller delta på et av de over 150 fellesarrangementene rundt omkring i Norge.

- Hvordan skal dere måle antallet som sover ute?

— Det er ikke så lett å måle nøyaktig hvor mange som sover ute. Sist gang, 13. januar, gjorde vi stikkprøver og fant ut at ca hver fjerde person hadde registrert seg på Facebook. Det er blant annet mange barn uten egen Facebook som er med foreldrene og sover ute, og det er ikke mulig å melde seg på som gruppe på Facebook. Vi skal gjøre et anslag når helgen er over, og forsøke å gjøre en nøktern beregning, sier Heimdal.

Her kan du lese mer om Natt i naturen.

800 politikere

Norsk friluftsliv har jobbet hardt for å få politikere til å delta på Natt i naturen. Så langt har rundt 800 takket ja til invitasjonen.

— Det betyr mange gode samtaler landet rundt om allemannsretten, og bruk av natur og det gode livet ute.

- Hva synes du om at Staffan Sandberg skal sove ute i ett helt år?

— De færreste av oss har anledning til det. Men vi håper at mange deltar på #nattinaturen kampanjen og får kjenne på hva godt naturens syn, smak, lukter og stillhet gjør av godt for sjel og sinn, sier Heimdal.

Les også

Forskning: Denne styrketreningen gir dobbel effekt