Over 3700 nordmenn deltok i studie av smittefare ved treningssentre. Resultat: Ingen økt risiko.

En omfattende forskningsstudie har avdekket at det er trygt og sikkert å trene på norske treningssentre etter smittevernreglene til bransjen.

Alexander Rønningen (28) har vært med på studien. Han føler seg trygg når han trener på et treningssenter som følger bransjestandarden for smittevern.

Selv om det er over 30 varmegrader i Oslo er det likevel rikelig med folk som har tatt turen til sitt lokale treningssenter fredag formiddag.

Vi møter Alexander Rønningen på SATS Sjølyst på Skøyen i Oslo, mens han vasker et treningsapparat. 28-åringen fra Tønsberg har deltatt på forskningsstudien, som en av de 1896 personene som fikk lov til å trene på de utvalgte sentrene fra og med 22. mai.

– Den muligheten hadde jeg lyst til å være med på. Og jeg tenkte at det kom til å være trygt, sier Rønningen.

Han forteller om sine personlige erfaringer fra forskningsstudien.

– Det har vært kjempebra. Det er fine folk som er på Sjølyst, og de som har vært her har oppført seg bra. De har vasket etter seg og fulgt reglene med renhold og avstand, forteller han.

Rønningen viser frem sin treningsrutine på SATS Sjølyst. Han forteller om viktigheten å vaske apparatene etter bruk.

Føler du deg trygg på treningssenteret?

– Ja, jeg føler at det er trygt. De som jobber her er strenge på at man skal vaske, så jeg tenker ikke at det er farlig her. Det er vel så farlig utenfor treningssenteret, mener Rønningen.

Da vi forteller at ingen personer i studien er blitt smittet av koronaviruset etter å ha vært på treningssenter, sier Rønningen at han ikke er overrasket. Men han ser fortsatt ikke noen grunn til å lette på de nåværende smittevernreglene.

– Nei, jeg synes ikke reglene er for strenge. Min oppfatning er at ikke alle sentrene er like nøye med smittevernreglene. Så jeg tenker det er bra at man har et krav om å være så strenge, mener Rønningen.

Vi møtte Alexander Rønningen på SATS Sjølyst. Tross strålende sol og 30 grader i Oslo var Rønningen blant de mange som valgte å ta turen til sitt lokale treningssenter.

Ny studie: – Helt trygt

– Det viktigste vi har funnet ut i forskningsstudien er at det er helt trygt og sikkert å trene inne på norske treningssentre etter bransjestandarden for smittevern. Dette er vi helt sikre på.

Det sier professor Mette Kalager. Hun er sammen med professor Michael Bretthauer ansvarlig for studien ved Klinisk effektforskning ved Universitetet i Oslo.

3764 medlemmer av treningssentre i Oslo deltok på studien, der målet var å teste om trening på treningssentre er trygt etter smittevernstandarden for bransjen.

Etter loddtrekning ble medlemmene delt inn i to grupper, der den ene gruppen fikk lov til å trene på treningssenter (1896 personer), mens den andre gruppen ikke fikk lov å trene på sentrene (1868 personer).

Dette skjedde i en periode på to uker. Deretter ble de to gruppene testet for covid-19. Medlemmene var personer fra 16 til 64 år, som ikke var i risiko for alvorlig covid-19-sykdom.

De fem treningssentrene som var en del av studien er: SATS CC Vest, SATS Sjølyst, EVO Bryn, STOLT Stovner og STOLT Rommen.

Mette Kalager og Michael Bretthauer, begge professorer ved Universitetet i Oslo, står bak prosjektet.

En person koronasmittet

Kun en person testet positivt på covid-19. Denne personen tilhørte gruppen som trente på treningssenter, men det ble raskt avklart at den positive testen kom etter smitte på personens arbeidsplass, ikke på treningssenter.

– Dette skjedde på arbeidsplassen, og personen som testet positivt hadde ikke vært på treningssenteret før vedkommende testet positivt for covid-19. Vi har folk som driver med smitteoppsporing, og kan med sikkerhet si at dette kom fra arbeidsplassen, forteller Kalager.

Av de 3764 var det 3016 personer som gjennomførte en frivillig test for covid-19. Det tilsvarer en svarprosent på 80,5 %.

Smittevernreglene som medlemmene måtte følge innebærer en meter avstand ved trening på gulv, to meter avstand ved høyintensitetstimer. Strenge hånd- og overflatehygienekrav. Og i tillegg åpne garderober, men stengte badstuer og dusjer.

Ifølge Kalager er treningssenterbransjen den eneste i Norge som har gjennomført en slik omfattende studie.

– Det er heller ingen andre i verden som har gjort det, sier forskeren.

Norske treningssentre skal være trygge, mener forskerne. Dette bildet er tatt av Nr1 Fitness på Kronstad i Bergen.
Les også

Nytt norgeskart slippes fredag. Skaperne tror det vil endre måten folk går i naturen på: – Har 20 ganger mer informasjon

Lar seg generalisere

Kalager er klar på at resultatene fra studien er representabel for alle treningssentre som følger bransjestandarden for smittevern.

– Ja, jeg tenker at dette lar seg generalisere, randomiserte studier gjør ofte det. Så kan vi spørre om vi hadde fått samme resultat hvis smittetrykket hadde vært større, og om det også gjelder ved økt antall smittetilfeller fremover. Vi mener det, men vi kan ikke si det med sikkerhet. Jeg har trent innendørs selv og synes folk er ekstremt flinke til å følge smittevernregler. Så gitt de smittevernreglene vi har nå, vil jeg si det er trygt å trene innendørs, sier Kalager.

Virke: – Viktig for oss

Bransjedirektør for Virke, Kjersti Oppen, er svært fornøyd med resultatet av forskningsstudien.

– Det viktige for oss var å få bekreftet at det er så trygt og sikkert å trene på treningssenteret, som det er å drive med annen aktivitet, sier hun.

Kjersti Oppen i Virke Trening gleder seg over resultatene til forskningsprosjektet.

Hun håper at studien kan bidra til å motivere flere til å starte opp igjen med trening på sentrene.

– Mange har vært usikre, men det er akkurat like trygt på treningssenter som annen aktivitet, sier hun.

Ønsker å gjennomføre oppdatert studie

Ifølge medlemsundersøkelser til Virke sier flere i bransjen at de ikke kan drive treningssentrene lønnsomt, så lenge de er tvunget til å følge de strenge smittevernreglene.

Professor Kalager sier at det er ønskelig å gjennomføre en ny studie, for å se om det er like trygt og sikkert å trene slik man gjorde før koronapandemien.

– Vi planlegger å gjøre en ny studie til høsten, men det avhenger at vi får godkjenning fra Klinisk effektforskning. Da vil vi sammenligne sentre som følger de gamle reglene, mot dem som følger den nåværende bransjestandarden, sier Kalager.